Först så säger jag värmt välkommen till alla nya elever som nyss startat sina kurser. Hoppas att ni kommer att trivas här. Ni kommer att känna er förvirrade, förbluffade och frustrerade i början. Dessutom så har ni just påbörjat något som kommer att fylla era kroppar med träningsvärk av sällan skådat slag :-). Håll ut, det går över.

Om något blir fel med kurserna så är det viktigt att du mailar mig så att jag kan rätta till felet. Det kan vara en lektion som kommit bort, ett inloggningsmail som inte kommit fram etc. Maila mig på blog@lindah.se

Till många av mina ”gamla” elever så säger jag att nu är det ridprovsdags. Jii vad roligt va? Eller så är det galet jobbigt att förmå sig att skicka in den där filmsnutten. Försök att avtraumatisera det för dig själv. Jag VILL att du ska lyckas, jag vill att du ska kunna gå vidare med kurserna. Mitt mål är att skapa fantastiska beridare. Det är en lång väg att vandra men det är en roligt väg, en livsutvecklande väg på många olika plan.

Jag vet att nya grundkursare är nervösast för ridproven. Att bli bedömd liksom, läskigt. Man tror att perfektion ska kunna uppnås i grundkursen, att hästen ska bli rak och att du ska sitta perfekt. Dock kommer detta inte att ske. Grundkursen handlar egentligen väldigt lite om hästen men desto mer om ryttaren. Ryttaren ska helt enkelt mest lära sig att sluta störa hästarna.

Ryttaren ska skaffa sig en grundläggande kontroll över bäcken och bål, samt ben. Hon ska ha börjat bygga muskler så att hon kan sitta stilla på sin häst.
Jag kollar mest på om hästen är frisk, det är viktigast. Sen att du börjat ta till dig av träningen, att hästen börjar våga slappna av. Dock är formen på hästens hals olika beroende på ras och stelhetsgrad.

Jag vet att om man sitter på en stor och bred häst så hamnar man antingen i stolsits eller så blir man Charlie Chaplin, det är helt normalt.

Ni hittar alla Ridprov här och de finns även beskrivna i kursens sista lektion.

Man kan skicka in sitt ridprov genom att lägga upp det på t.ex youtube, gör inlägget olistat så kan bara människor med länken se filmen, det är alltså inte synbart på youtube. Länken till provet mailar du sen till blog@lindah.se .Man kan också kontakta en av de logiska instruktörerna och boka en lektion och rida provet för dem. Gäller proven för Grundkurs, travkurs och bogkurs.

Arbete Vid Handkurserna startar som regel varje månad så där kan man också passa på att gå vidare. Nu är det väldigt många som kommit långt i Handkurserna vilket är galet roligt att se.

Det är i Handkurserna vi skolar våra hästar. Här nedan ser ni ett sätt att skola hästen till att förstå ledande tygeltag. Det är en ung Islandshäst med fem gångarter. Det kan vara svårt att förstå att det är det vi gör i denna film men om ni testar själv att gå med er häst i innertygeln och så tar ni ett ledande tygeltag och studerar vad hans bakben gör. Normalt är att hästen  korsar sina bakben och svänger in med hela halsen som svar på ett ledande tygeltag. Och det är det som ger oss ryttare så mycket svårigheter i svängar (hästens ytter rygghalva sänks). Hästen måste lära sig att inte placera innerbak framför ytterbak när ni tar ett ledande tygeltag och att inte böja halsen. Det jobbar vi med i Arbete vid Hand 2. Ni kan läsa lite om bakbensproblem här.

 

Vi skolar våra egna kroppar när vi rider och hästen vid hand. Sen kan dessa två kroppar mötas och skapa fantastiska ekipage.

Det som hästar behöver är att ryttaren rider dem bakifrån och utifrån. Tyvärr så gör ryttare av naturen precis tvärtom, man rider dem framifrån och innifrån. Det är det som tar sådan tid att få till. Här ser vi ett tydligt exempel på detta. Hästen går inte på tygeln (det är viktigt har jag hört). Många som är fixerade vid att hästen ska gå på tygeln kommer i detta läge att försöka dra ner hästens huvud. Men det är en symptomlösning. Felet är ju att hästen lutar sig innåt på böjt spår. När hästen gör det så avlastar han sitt ytterbakben och lägger alla vikten som detta ben borde ha burit på sitt inner framben. Det är så man skapar t.ex kotledsinflammationer.  Det är smartare att ta sig ett rejält snack med hästens lata ytterbak, att få hästen att få in detta under kroppen. Då kommer han att finna sin balans och komma upp från inner bogen och som en följd av detta så kommer hästen att gå på tygeln. Så enkelt att man undrar varför ingen kommit på det tidigare 😉 Då hade hästforumen blivit tomma på frågor som rör tex varför hästar går bakom hand, blir halta, ogillar bettet, bryter ut från volten etc.(ytterst få hästar har något emot ett helt vanligt bett som ryttaren inte drar i)

Det är bland annat sånt vi sysslar med i våra kurser. Fast vi övar på det i skritt först. Varför mina kurser tar sådan tid? För att det är inte av illvilja som ryttaren drar i innertyglar utan det är av ren överlevnadsinstinkt, reflexer kallas det. Vi gör så som vårt överlevnadssystem säger åt oss. Såna reflexer kan inte tas bort på ett kick. De måste långsamt och noggrant skolas in under lunga former. I samma sekund som ryttaren tappar sin balans eller spänner sig det minsta lilla så kommer refexerna att ta över och det mesta blir då pannkaka. Det är därför som många ryttare har läst 100 ridhandböcker och ändå inte kan rida bra. Ridhandböckerna säger endast vad man ska göra, men de tar inte hänsyn till de där reflexerna som vi ryttare har, de där supertrista reflexerna som faktiskt hindrar oss från att följa instruktionerna som duktiga ryttare skrivit. Så om de har problem i din ridning, trots att du gör exakt vad din tränare och böckerna skriver så har du förmodligen reflexer som bråkar med dig. De går att skolas bort men det tar som sagt var tid. Och det är som sagt var sådant vi sysslar med på Logisk Ridning. Att skola ryttare så att de sedan kan skola hästar.

Här ser vi en ung häst som försöker lära sig att ta sig runt en sväng med ytterbak istället för att välta över inner fram. Eller, rättare sagt så försöker vi egentligen att få ryttaren att sluta reflexmässigt följa med hästens i obalansen. Det är ju tyvärr så att hästen själv föredrar att ramla sig runt på inner fram. Vi måste alltså inte bara stå emot våra egna reflexer utan vi måste även få hästen att sluta göra det som är naturligt och enkelt för honom att göra och istället be honom att göra något som är totalt onaturligt för honom att göra och dessutom extremt mycket jobbigare.

Varför? Jo för hästens egna sätt att göra saker på inte är speciellt ergonomiskt korrekt utan om man ska göra en häst till ridhäst så måste man be honom att göra saker på ett sätt som skonar hans kropp. Enligt mig är det varje ryttares plikt att träna hästen på ett sätt som gör att han inte går sönder eller får ont.

Självklart så måste sån här träning utföras på ett juste sätt, med belöningspauser och utan att man är irriterad och frustrerad. Bara det är svårt, att alltid hålla sig lugn och vänlig trots att hästen inte gör exakt som vi vill. Tålamod är en dygd 😉

 

Ha en trevlig helg alla och träna fint. //Lindah

av Lindah