Svaret på det frågan beror vem det är som frågar tycker jag.
Om du är en skogsmulle så kommer online lektionerna att ge dig ett ett mål med din ridning. Inte samma mål som en tävlingsryttare har utan mer något som förgyller ridturen, Vad har man då för nytta av det? Jo, det är så här att hästar gillar när det händer något. Om ryttaren inte ser till att det händer något så säger hästen
”Inga problem, jag fixar lite, kolla t.ex på den där livsfarliga brevlådan, jag tar tillfället i akt att hoppa jämnfota förbi den så att det händer lite saker”
Eller så säger han
”Vet du matte, jag tycker inte om när du sitter och tänker på allt annat än mig, jag vill att du ska vara hos mig mer än med din fysiska kropp. Därför tänker jag vägra gå förbi de där stenarna. Då kommer du att sluta tänka på allt annat än mig, bra va?”
Det här är saker som faktiskt inte är så där jätteroliga om vi ska vara helt ärliga. Det löser man genom att det är ryttaren som kommer på saker att göra. Men det är svårt att komma på nya saker utöver det där att snurra runt lite bland träden, byta gångart etc. Logisk Ridning fokuserar på att träna ryttare, oavsett om man är en skogsmulle eller en tävlingsryttare. Man tränar ryttare genom att bygga om ryttarens kropp, väcka liv i muskler som legat i dvala i åratal, ändra på ryttarens hållning, göra ryttaren mer tydlig i sin hjälpgivning, träna upp sitt fokus etc. Det magiska när man gör detta är att hästen härmar oss.
Hästen känner när en liten fluga promenerar på honom. Det är ju då ganska självklart att han känner vad du gör. Vi vill ju tex att hästen kommer upp med sin rygg, slutar svanka. Det gör man på enklast vis genom att själv sluta svanka. När ryttaren slutar svanka så sker magi i hästens kropp. Han kommer att börja gå långsammare, han blir väldigt fokuserad på det där gåendet. Så fokuserad att han helt enkelt inte har tid att att bry sig om hästätande brevlådor och andar livsfarliga saker.
Många är de som märkt hur snäll hästen blir av de logiska kurserna. Bara det är ju guld värt.
Och detta är ju faktiskt något som inte bara skogsmullar har glädje av. Alla ryttare oavsett ridstil eller gren uppskattar att hästen är på jobbet så att säga.
Du hittar ridkurserna här.
Lektionerna är inte såna som man är van vid. De är annorlunda brukar folk säga. Jag vet inte riktigt hur de är annorlunda för det är normalt för mig men jag har förstått att liknelserna man använder sig av skiljer sig från vanlig traditionell ridundervisning. Allting handlar om ryttaren. Eftersom lektionerna är annorlunda så behöver du inte kunna en massa för att ha nytta av lektionerna.
Det är ju ganska vanligt det där att ryttare skaffar sig en ny häst och sen säger de att de måste träna för att kunna rida för tränare sen. Det är något som fascinerar mig. Du ska ju inte prestera på träningen, du ska ju lära dig något där.
Onlinekurser har den fördelen att ingen ser dig (beroende på var du rider förståss ;-)) och därmed kan ingen döma dig. Du behöver inte prestera för tränaren utan du kan i lugn och ro träna på egen hand.
När kursen är slut så kan du om du vill skicka in ett ridprov, ett väldigt enkelt sådant. Ridprovet för första ridkursen grundkursen är så här enkelt. Fyra serpentinbågar och en raksträcka i skritt.
Kan kanske tyckas löjligt enkelt, det kan väl alla. Men nej, så är alls inte fallet. Vi fokuserar i den första kursen på att ryttaren kan sitta mitt över hästen både på rakt spår och i svängar. Det är hur konstigt det än kan låta en konst som få behärskar. Oftast så åker ryttaren och sadeln ut på utsidan i alla svängar. Det kan man se på att tex fötterna befinner sig på olika höjd eller att hon viker sig i midjan i en sväng. Att ryttaren viker sig i midjan är inte enbart ett ryttarfel utan det beror på att hästen är sned eller/och att den inte böjer sig i svängar utan istället lutar sig inåt och korsar sina bakben och därmed sänker ytter rygghalva.
Det andra vi lägger stort fokus på är att sitta stilla på vår hästs rygg. Idag verkar det helt normalt att ryttaren sitter och juckar på hästens rygg. Typ alla gör det även de som påstår att de inte gör det. Men sanningen är det där juckandet är inte hälsosamt för en hästrygg, eller för en människa för den delen. I grundkursen bygger vi upp ryttarens bålmuskler (och därmed hästens) så att ryttaren klarar av att sitta stilla på sin häst när den skrittar. Detta inser jag ju själv låter löjligt enkelt men det är inte så. Titta er omkring, notera hur ryttaren ser ut att befinna sig i en sängkammare 😉 när hon skrittar sin häst.
Många är de som tror att de är följsamma när de juckar. Men sanningen är den att om du lägger ett finger på en skrittande hästs rygg så inser du att detta finger inte juckar. Det är förhållandevis stilla vad gäller rörelser fram/bak. Det är som så att en ryttare med för lite bålmuskler förstärker den där minimala rörelsen som finns i hästens rygg och omvandlar denna till något absurt stort. Det där vill vi inte ha eftersom vi vill störa vår häst så lite som möjligt när vi rider på den.
Så med ens så blev det där till synes enkla ridprovet väldigt svårt..Fyra serpentinbågar och en raksträcka i skritt talar vi alltså om i grundkursen. Detta enkla ridprov kräver en hel massa muskler hos ryttaren
Här ser vi ett bra Grundkursridprov. Det är en Islandshäst, en ras som svarar otroligt väl på den logiska ridningen. Ser ni att ryttaren sitter stilla vad gäller det så vanliga juckandet fram och tillbaka men hon rör sig lite mer i sidled istället. Hästen är avslappnad och länger ut sin hals.
Det här är det som kallas att vara följsam. När hästen rör sig så här så är den lösgjord. Detta ord innebär att hästen rör sig på ett sätt som är dens normala. Bakbenen tillåts att rör sig in under hästen medan dens bröstkorg mjukt gungar en aning sida till sida i takt med hästens bakben. Det känns lite som att man cyklar baklänges med sina höfter. Just Islandshästen har stor nytta av den Logiska skritten eftersom denna skritt är motsatsen till att vara passaktig. Så många som har problem med passtakt kan enkelt lösa detta genom att lära sig bli mer följsamma på detta vis. Det är ju dock inte bara Islandshästar som har problem med passtakt. Många dressyrhästar har detta med och orsaken är densamma. De är inte lösgjorda eftersom ryttaren hindrar dem från att vara det.
Nu tror jag dessutom att jag besvarat frågan om vad kursen kan ge dig som vill något mer än att skogsmulla. Vi vill väl alla ha en lösgjord häst. Hästarna som rids så här behöver ytterst sällan korrigeras av kiropraktorer och liknande, SI ledsproblem är ett minne blott. Veterinären brukar sällan hitta något att behandla på dessa hästar vilket ju är trevligt både för hästen och för din plånbok. Många hästar med återkommande haltproblematik blir friska efter att ha tränats så här ett tag. Hela grundkursen sker endast i skritt vilket gör denna kurs perfekt som uppstart till en konvalescent som du ska skritta igång. Många hältor är återkommande eftersom man bara behandlar men inte jobbar med orsaken till att man behövde behandla, dvs att hästen inte belastar sig korrekt, har ett felaktigt rörelsemönster. Här i denna kurs har du verkligen chansen att komma åt problemet. Givetvis kan inte kursen skapa under. Vissa hästar är helt enkelt FÖR trasiga, har för mycket röntgenförändringar för att det ska kunna gå att få ordning på. Men för hästar som ännu inte blivit FÖR skadade så är det här perfekt träning.
Så, nu hoppas jag att ni fått lite mer insyn i vad vi håller på med här.
Vem går dessa kurser? De flesta är mellan 14-87 år gamla. Många är redan utbildade instruktörer inom olika grenar , Islandshäst, dressyr, centrerade tränare på olika nivåer. Vissa tävlar i distans, hoppning, dressyr, Western, Islandshäst, Working Equitation, Beridet bågskytte, vissa är skogsmullar, vissa gillar helt enkelt bara att förkovra sig i ridning.
Du kan starta grundkursen precis när du vill. Då får en ny lektion varje vecka under tre månader.
Du får även tillgång till vår slutna Facebookgrupp där du kan diskutera med alla deltagare som har gått eller går grundkursen.
När kursen är slut så kan du om du vill skicka in ett ridprov, där du får råd om vad du ska öva mer på.
För dig som hellre rider lektioner live så finna det instruktörer lite varstans i vårt land som du hittar här.
Dela gärna alla inlägg på denna blogg.