Det är ingen hemlighet att hästar lätt går sönder. De får ont i munnen, de får ont i benen, de får ont i ryggen…. Vi anlitar massörer och kiropraktorer, vi sprutar hästarna i lederna…

Tänk om man hade kunnat förebygga istället så att man slapp allt sådant. Det finns en tendens idag till att man pratar om alla skador som hästen får i olika ord. Kotledsinflammation, Hovledsinflammation, Kissing Spines, Överliggande Tornutskott, Spatt, SI ledsproblem etc.




Men vet ni en sak? De där orden betyder något. Det betyder att hästen har ONT. Jätteont. När ni beklagar er över att man får behandla igen, så betyder det att hästen har jätteont jättelänge. Alla som någongång har haft ont i en led, eller ryggvärk eller kanske har fått ett ryggskott vet att smärtan kan göra en tokig. Hästar är av kött och blod. Levande, kännande varelser. De får lika ont som vi får.

Jag märker en tendens att man nämner tex ordet Kissing Spines på samma vis som man pratar om sin bil som har dåliga stötdämpare som man måste byta…. Bilar har inga känslor, men det har hästar.

Om vi har en bil med dåliga stötdämpare så byter vi stötdämparna. Det gör vi för att om stötdämparna inte fungerar så kommer resten av bilen att ta skada, det är smart att byta dem. Vi kanske inser att det är läge att köra lite mer försiktigt på skumpiga grusvägar så att vi skonar stötdämparna.

Hästarnas stötdämpare finns i hela dens kropp. Om en enda av dessa stötdämpare inte fungerar så får det följder i hela hästens kropp.

Den viktigaste stötdämparen sitter i hästens bäcken och bakben. Om ni tittar på skelett nedan och tänker er att en stor tyngd trycker rakt ner på hästens bakdel så kommer hela bakbenet att tryckas ihop, lite som ett dragspel. Detta är den kroppsdel som klarar av att belastas.horse_skeleton_by_greeneyed_gal-d4v1r0x

 

Om tyngden ligger på frambenen istället så blir det fel. Hästens framdel  har ingen ”dragspelsförmåga”, den är faktiskt väldigt dålig på att bära vikt. Om hästen bär mer vikt på framdelen så brukar det se ut så här, hela hästen börjar luta framåt, den har liksom inget val då frambenen inte kan vikas ihop utan de förblir liksom raka. Ryttaren upplever att hästen biter sig fast i bettet, hänger i handen, alternativt undviker bettet helt, dvs knäpper av och att den är ”dum”.

Helt_hstskelett

Om ni tittar på bägge bilderna ovan så ser ni att på den första bilden så är bakbenen in under hästen och på den andra bilden så är bakbenen bakom hästen.

Många vet att hästen ska trampa in under sig. Men visste ni att hästen kan trampa under sig fel? Hela meningen med att få hästen att bära mer vikt på bakdelen är att man vill utnyttja den stötdämpande effekten. Denna effekt utnyttjas endast om ALLA lederna i bakbenen används. Om en enda led inte används så får man ingen stötdämpande effekt.




Det är inte svårt att få bakbenen in under hästen, men det är däremot väldigt svårt att få hästen att göra det korrekt. Här ser vi en ponny som inte har stötdämparna aktiverade i sina bakben. De är raka och stela.

Här ser vi en Islandshäst som har alla leder i bakbenen väl aktiverade, dvs han använder sina stötdämpare. Just i denna film tränar vi just på detta, att ANVÄNDA sina stötdämpare.

Vi måste förstå att undertramp kommer EFTER att stötdämparna är aktiverade. Detta gäller på ALLA raser och för alla tävlingsgrenar och för alla gångarter.

Dock är det så att när hästar går så här så lockas de flesta att börja driva på. Det är dumt att driva på i detta läge. Då kommer hästen nämligen att återgå till att gå med stela bakben och ingen styrketräning sker. När hästen går med aktiva bakben så tycker många ryttare att den känns stolpig. Stolpig är bra för det innebär att hästen bär.

Kan i förstå att det är i detta stolpiga tillstånd så bygger man hästar. Det är som ett gympass för hästar. Tack vare att farten är låg så sliter man inte på hästen. Detta gör att skritt är en ypperlig gångart att träna hästar i. Jag kan ju bara se på mig själv när jag är på gymmet, jag får mest ut av min träning när jag lyfter vikterna i ”skritt”, dvs långsamt. Om jag ökar tempot så kan vikten kännas lättare men det beror endast på att jag fuskar, inte på att jag blir starkare.

Det flesta ryttare kommer dock att driva på när hästen blir stolpig. Då säger man åt hästen att INTE bära, utan att springa. Det är då man får de där spagatbakbenen som är så populära idag. Ni ser här att bakknäet INTE fungerar som en stötdämpare. Ibland kan det se ännu värre ut, det kan vara en meter eller mer mellan bakbenen sett från sidan. När hästen går så här så bär den INTE vikt på bakbenen. Den kommer att få alla de där orden som gör ont. Fronten är förvisso högre än bakbenen men det beror ju på att bakdelen är sänkt.

.15_wm_3

 

Obärig häst, notera det raka stela bakbenet samt svansen som inte mjukt välvs neråt.

Så om din häst ofta går sönder, så kolla över om han har fungerande stötdämpare i bakdelen. Du kan även kola över dig själv om DU har fungerande stötdämpare i din egen bakdel. Det är ju tyvärr så att hästar härmar oss. Så om du inte fungerar så kommer inte hästen heller att fungera. Någon som undrar varför lodrät sits är viktig så kan ni kolla på den här bilden 🙂 Lodrätt människa ger lodrät häst. Dock hjälper det inte ett dugg att man sitter och ser lodrät ut men har stela leder. Man måste ha stötdämparna aktiverade även i sig själv annars blir det bara fel.

tumblr_mg4d4gp2au1s1jsd2o3_400

Jag tränar mest ryttare. Att få dem att bli underbart stötdämpande ryttare. Man kan träna detta även när man befinner sig på marken. Alla mina kurser ger ryttaren mer och mer stötdämpande förmåga. Här ser vi en ryttare som går den tredje Arbete Vid Hand kursen träna sin lodräta sits, att gå bärigt. Ser ni att hästen härmar henne? Hästar härmar oss inte bara när vi sitter på utan även när vi står bredvid dem. Det här är ett väldigt bra sätt att träna hästar. Ger absolut noll slitage på dem men de tränar sig ändå i bärighet. Här länger hästen hela sin överlinje så fint, så fint.




av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *