Kärt barn har många namn, det går faktiskt inte att få någon helt korrekt klarhet i vad som är vad. Det verkar som att alla stora ridinstitut har sina egna namn och egna metoder. Vissa säger att det heter Tömkörning om man har gjord med ringar och Longreining om man inte har gjord och ringar. Dock verkar dessa ord gälla mest i Norden, inte internationellt. Så vet ni, vi struntar i vad som är vad. Vi har långa tömmar som vi styr vår häst med helt enkelt 🙂
Det finns så många filosofier och metoder. Jag har min metod som kommer ur vad som jag tycker är lättast. Det viktigaste är att hästen kan styras, att den förstår styrande hjälper. Därefter så måste hästen förstå att tyglarna har fler funktioner än så, mer förfinat. Det finns alltid en stabil, följsam och trygg yttertygel som berättar var hästen ska gå. När hästen ska svängas så ger yttertygeln hästen några millimeter tygel tills hästen svänger och sen fångar den mjukt upp detta. Detta går oftast jättebra att lära hästar. I ena varvet 😉
Alla hästar har en favorittöm som han älskar att hänga i. När denna tygel råkar vara på utsidan så är det lätt att tro att hästen förstår det här med yttertygeln. Byt varv så kommer du att stöta på gråt och tannagnisslan ;-). Han förstår inte alls… Så när man har en häst som bara förstår en yttertöm så kan man utgå från att hästen egentligen inte förstår alls. Då är det helt meningslöst att hålla på och kämpa med böjda spår och avancerade rörelser. Då blir hela tömkörningspasset ganska oförståeligt för hästen och tömmarna kommer att ge massa olika signaler.
Hästar kan bara förstå och lära sig en enda sak i taget. Så om du slumpmässigt använder tömmarna för att dels hålla hästen på spåret, ställa hästen i nacken, få den att gå på tygeln så lär sig hästen inte att förstå tyglarna. Han lär sig däremot att om han hänger dig i handen så kommer du snart att dra honom dit han ska vara. Det måste kännas lite som att fösas runt på Stockholms centralstation i rusningstid ;-). Inte direkt avstressande.
När man lär hästar saker så måste man alltid renodla hjälperna. Det betyder att man isolerar en enda hjälp som man visar hästen utan att behöva störa honom med massa andra hjälper. Då måste man sätta hästen i en sådan enkel situation att detta är möjligt. I fallet hästen förstår inte yttertygelns funktion så placerar jag alltid hästens på fyrkantsspåret och sen går vi där och är i yttertygeln tills hästen känner sig bekväm med det, dvs när han tar yttertygeln och orkar gå rakt fram. För det är oftast brist på styrka bakifrån när hästen har svårt att komma fram till ryttarens hand. Denna styrka bygger hästen väldigt bra av denna övning hur simpelt det än kan låta.
Nästa gång du tömkör, kolla vad som händer med hästens bakben när du gör olika saker med honom. Pröva att göra det här enkla, gå rakt fram och följa fyrkantsspåret och ha yttertygeln som enda hjälp, notera vad hans bakben gör, notera det i bägge varven. Bakbenen agerar oftast totalt förvirrat, de vet inte riktigt hur de ska göra för att fortsätta gå rakt fram när yttertygeln är enda hjälpen. Inte förrän bakbenen klarar av att lyftas rakt upp och sättas ner rakt ner (dvs gå framåt) när hästen är i yttertygeln så är hästen redo för mer avancerade saker.
Det kräver ju dock att ryttaren har en väl skolad hand, dvs en som är följsam annars kommer hon att missa alla små fina signaler som hästen ger och som visar ryttaren om hur hon ska ändra sin hands förhållande till hästens mun.
Jag tycker att tömkörning är endast för välskolade ryttare. Jag är inget fan av att oskolade ryttare ska dra runt hästarna i munnen och kalla det dressyr. Det är så här att vi människor funkar som så att det sista i vår kropp som vi lär oss koordinera är vår hand. Det innebär att när vi lär oss bli ryttare så måste vi först lära oss koordinera resten av vår kropp innan händerna fungerar på annat vis än väldigt slumpmässigt. Det finns en anledning till att Spanska Ridskolans elever longeras i två år innan de får ta tyglarna.
Du kan läsa mer här om varför handen är så svår.
Rider du din häst med tvångströja?
Detta är anledningen till att jag väntar länge innan jag lär mina elever tömköra. Jag vill att de ska kunna rida först. Det tar några år att lära sig 😉