Många har problem med att stanna sin häst. Lösningen brukar vara ett skarpare bett. Mycket ologiskt enligt mig.
Om en häst är svår att stanna så kan man säga att den går emot din hand. Ju mer du drar ju mer går den emot. För att KUNNA gå emot så måste den trycka på med bakbenen. Man kan säga enkelt förklarat att den gräver ner tårna på bakbenen i gruset. Då blir hästen väldigt, väldigt stark och du kan dra hur mycket du vill.
Om man tänker längre än starka bett. Tänker att man ska hindra hästen från att gräva ner bakhovarnas tår i gruset, då kommer man i ett helt annat utgångsläge.
Om hästen istället förmås att sätta ner trakten på bakhovarna i gruset.Då kan den inte trycka emot på samma vis. Den saknar påskjut kan man säga.
Kan ni förstå hur jag tänker här? Kan ni förstå vad som händer om ryttaren redan har en bärig häst men ändå drar? Hästen kommer att ramla baklänges då. Det vill den givetvis inte så då kommer den att bli obärig för att INTE ramla baklänges.
Så lösningen då? Dra aldrig i en häst för att få den att stanna eller sänka tempot. Iallafall inte om du vill ha en bärig häst. Oftast när vi drar så kommer vi att luta oss bakåt. Om vi lutar oss bakåt så kommer våra sittben att tryckas ner i hästens rygg. Vi kommer att trycka den ännu mer fram över sina bogar. Ypperligt dumt.
Tänk tvärtom. Släpp efter på tygeln för att lugna tempot. Luta dig framåt för att lugna tempot.
Jag använder mig av något som heter skolhalt. Både uppsuttet och avsuttet. Skolhalt kan beskrivas hur komplicerat som helst. Det är inte speciellt komplicerat.
Så här lär jag in det från marken.
Och så här kan man lära barn det uppsuttet. Just detta barn lärde sig på bara en månads ridskoleridning att man ska dra, hårt till hästen stannar…… Så onödig lärdom som förstörde så mycket…..
Skolhalt vid hand lär mina elever sig på Arbete vid hand 4. Skolhalt uppsuttet lär de sig på bakbenssteget. Skolhalt är grunden till allt samlande arbete. Mycket, mycket viktig komponent vid träning av hästar.