Ibland kan vi se en bild på en häst med ”vackert” böjd nacke som ju gör att det är lätt att förvirras att tror att den rids i ”form”. Men kollar man bakom sadeln så ser man allt som oftast att hästen är rejält svankryggig där. Om hästen är svankig bakom sadeln så räknas liksom inte nackkröken, hästen går inte i form när den svankar.
Här ovan ser vi ett häst skelett. Om vi tittar på hästens ryggrad så ligger den en bra bit ner i hästen. Det vi kan känna om man tar på ryggen på en häst är Tornutskott. Det är benbitar som sticker upp ifrån varje ryggkota. Från ryggkotorna sticker det även ut benbitar åt sidorna, revben. Mellan revbenen och Tornutskotten finner vi bland annat Ryggfilen, ni vet det där köttet som är så fint och mört och gott att äta 🙂 Om man ska göra en mycket förenklad förklaring av vad en muskel är så kan man tänka sig att det är kött i en plastpåse och i ändarna så är plastpåsen” ihopknuten/ihopsnurrad/ihopsmält” och därmed ganska oflexibel. ”Knuten/snurrningen” kan jämföras med senan. Senan i sin tur fäster i skelettet vid lederna.
När man belastar en muskel, dvs spänner den så blir påsen tjockare och kortare och med senans hjälp får den leden att böja sig. Det finns massa olika muskler och en muskel jobbar aldrig ensam, den har en mothållare på andra sidan som hindrar att den överböjer leden. Detta innebär att om man spänner en muskel, tex Biceps muskeln på överarmen så att den blir kortare och får underarmen att böja sig uppåt så måste Triceps som sitter på undersidan av överarmen länga sig, dvs bli smalare och längre. Om man skulle få för sig att med våld försöka böja armen enbart genom att spänna ovansidan av armen, dvs utan att Triceps slappnar av så blir det otrevliga muskelbristningar i Triceps, man skadar muskeln med andra ord.
Jag hoppas att jag skriver begripligt, ganska svårt att förklara på ett enkelt vis. Muskelsystemet är givetvis mer komplicerat än så här för en led har ju muskler som fäster ifrån två håll och alla dessa måste samarbeta i en lång kedja, men vi gör det enkelt och pratar bara om en muskel idag, annars blir det här en hel roman.
Om vi då talar om den frasen som är så populär, att hästen ska arbeta med ryggen, dvs spänna den, bli kortare och tjockare vad händer då? Då drar den ihop ryggen så att den blir kortare och då kommer ju undersidan av hästens, dvs dens mage att bli längre. Det blir alltså en svankrygg. Enda sättet att komma undan med en arbetande rygg är att rida hästen väldigt mycket på bogarna, då hamnar liksom ryggen i samma linje som bäckenet och hästen ser osvankig ut. Men detta är överkurs, det är ett annat inlägg. Vi nöjer oss med att prata om svank idag.
Om ni kollar närmare på Tornutskotten här ovan nu… Vad händer med ändarna på dessa om ovansidan av ryggen dras ihop? Jo, de kommer närmare varandra, låser varandra och gnids mot varandra. Skelett är ett levande material och om man glider två skelettbitar mot varandra som inte är avsedda att gnidas mot varandra så skapas det en inflammation. kroppen kommer att försöka reparera denna inflammation och det gör den genom att förbena området, dvs den stelopererar ihop tornutskotten. Denna åkomma kallas för Kissing Spines. När ryggen blir så där låst och stel så får vi automatiskt en sämre stötdämpning i hästens ben, det blir en ökad belastning på hästens leder. Jag ska dock inte skriva om det mer i detta inlägget, då blir det för mastigt, det tar jag en annan gång. Men självklart gör det här otroligt ont på hästen och den kan bli både dum och bråkig (och detta med all rätt).
Här ovan ser vi en bild på hästens muskler. Jag hoppas att vi alla är överens om att hästen inte ska dra ihop sina ryggmuskler nu, utan dessa ska bli tränade att slappna av och bli långa och fina och avslappnade. Men mothållarmuskeln då? Det finns givetvis många och jag tänker inte skriva en roman men om ni tänker logiskt nu så är det ju givetvis magen som måste bli kort om ryggen ska kunna bli lång. Men som ni ser så är det massa olika magmuskler på en häst…. pust… Hur vet man vilken man ska träna? Det tar vi en annan gång. Men här nedan ser ni en bra bild som visar vad man vill uppnå. Halsen ska bli lååååång och sänkas framåt, bäckenet ska bli lång och sänkas bakåt, bakbenen ska in under kroppen, och bålen ska tryckas uppåt. (Kolla pilarna på bilden nedan)
Om hästen spänner magen så kommer revbenskorgen att tryckas uppåt och då kommer hästen att bli tjockare sett ovanifrån och för ryttaren känns det som att hästen växer mellan benen. Revbenskorgen är väldigt flexibel, tänk själv hur den följer med i hästens alla andetag.
Så, vad ni ska ha koll på för att veta om hästen ”arbetar” med ryggen är alltså följande.
*Den ska kännas som att den blir bredare mellan dina ben
*Den ska kännas som att den lyfter upp sadelns baksida
*Den hals ska bli längre och längre
Detta är första steget för att rida sin häst korrekt, vilket i början innebär att man inte rider den i ”form”, dvs man drar inte in dens nos. När den behärskar detta så kan man börja samla den, men mer om detta i ett annat kapitel.
Vi ska sitta som vi vill att hästen ska gå. Det vill säga att om vi vill rida en outbildad obärande unghäst så måste vi sitta så att den kan jobba korrekt enligt sin form. Remontsits kallas detta. Den mer utbildade hästen som redan kan bära sig kräver en annan typ av sits. Remontsitsen kan man utan att skada hästen även använda på den mer utbildade hästen, det enda som händer är att den inte samlar sig mer, men man kan inte sitta på en unghäst med en sits som passar en mer otbildad häst för det klarar den inte av.
Remontsitsen är ganska kutande, man kan se på de riktigt duktiga ryttarnas kroppshållning i sadeln om de under sina decennier i sadeln utbildat mycket unghästar. De liksom blir så som de vill att hästen ska gå.:-)
”Tävlingsitsen” är mer svankande.
Idealet är att ha en sits som är lite i mitten och kan ändras hela tiden. Man vill inte ha en sits som är låst i en viss hållning. Detta kräver otroligt mycket jobb, åratals jobb faktiskt.
Man kan säga att det finns två olika sorters ”huvudfel” just i hur ryttarens ryggrad är formad. Kut och svank.
Du skriver så otroligt bra!! Har aldrig fattat varför man vill ha hästen lång och låg förräns nu.
Min kompis påstår däremot att man får hästen att ”gå på bogarna” när den sänker huvudet så, vet du vad hon kan mena med det? Hon gillar inte alls lång o låg-tänket. Hon rider och tävlar islandshäst.
Till kommentaren ovan, när hästen arbetas lång och låg, ska den sträcka ut rygg och hals ( och bära upp ryggen) MEN fortfarande arbeta med bakbenen dvs inte ”gå på bogarna” (stupa framlänges och lägga all vikt på frambenen).
Hej
Intressant inlägg. Håller med om att det är hästens buk snarare än rygg som man ska tänka jobbar när det är rätt. Men att man ska ha olika hållning i ridningen ställer jag mig skeptisk mot.
En sadelmakare jag gick lärling hos gjorde ett experiment med sin son som fick prickar limmade längst ryggen. Hästarna gick bäst när ryttarens rygg var som mest rörlig. Och det som låste eller frigjorde rörligheten i ryggen var hur sadeln låg, dvs i vilken vinkel sadeln var. Lutade den fram eller bak en aning så var rörligheten i ryggen betydligt sämre men låg sadeln rätt så hade ryttaren bra rörlighet och följsamhet och hästen arbetade som bäst.
Tack för ett spännande inlägg.
Claz
Jo, men det är korrekt, ryggen ska vara rörlig, det är ju därför man inte får svanka, då blir man låst och orörlig i ländryggen och om man kutar så blir man låst och orörlig i bröstryggraden. Me jag kan inte skriva för djupt om en massa saker i ett och samma inlägg för då blir det alldeles för mycket information att ta in. Idag skrev jag om detta, bara. En annan dag ska jag skriva om rörlighet, en annan dag om sadelutprovning… ridning innehåller så otroligt många pusselbitar.
Jo, det är en vanlig grej, att tro att lång och låg betyder gå på bogarna. Jag ska ta upp det i ett annat inlägg. Tack för berömmet, det värmer 🙂
Som kiropraktor och Lindahs sammarbetspartner ser jag bara smärta och värk i bilden som visar kut respektive svankrygg i en sadel. Med risk för att skrämma folk måste jag tala om att i din första bild (svanken) kommer både bäcken och länd rygg att ta skada då hästen travar eller skrittar. I din andra bild (kut) har vi förflyttat påfrestningarna upp till bröst kotorna. I båda bilderna tar diskarna stryk så länge hästen inte står stilla. men vilken sport eller idrott är skade och riskfri? det finns enkla övningar för att förebygga både skador och förslitningar i detta fallet och har inte påfrestningarna varit för långdragna och gått för långt…. så löser jag även detta.
Vad bra läsning, mycket bra skrivet.
Kan du tänka dig att förtydliga det här med lång och låg? Tyvärr verkar många ha uppfattningen att så länge huvudet är nere så blir hästen lång och låg. Tar man då t ex en graman och fäster i sadeln mellan frambenen och drar ner huvudet så blir hästen blir lång och låg… riktigt så enkelt är det ju inte.
Önskar du ville förklara lite tydligare vad just ”lång och låg” är. Att hästen måste bära sig på sina 4 ben med en lång låg hals som inte bärs av ett 5:e ben dvs ryttarens hand. Detta är jättestor skillnad enligt mig och ett jättestort problem runt om idag. Man ser överallt hästar på hög nivå med en nästan obefintlig korrekt halsmuskulatur, en svankig rygg och benen släpandes efter sig.
Det hade varit väldigt intressant om du ville ge en förklaring till hur hästen bär sig själv utan att ryttaren bär runt på den. Hur man ”rider loss” hästen och får den på skänkeln till ett mjukt, lätt stöd i handen…
Jo, jag ska förklara det men jag försöker hålla varje inlägg så enkelt och kort som möjligt och fokusera på en sak i taget så att alla kan förstå. Detta handlade om svanken. Nästa inlägg tar en annan sak. Tack för berömmet:-)
🙂
Hej! Väldigt bra, informativ och pedagogisk text. Finns det några vetenskapliga belägg (studier?) för påståendet att ryttarens hållning skulle påverka hur hästen bär sin rygg?
Spontant tänker jag, såvida det inte finns studier som specifikt pekar på att det ligger till så, att det borde vara svårt att avgöra orsaks-sambandet. Är det ryttarens sits som påverkar hur hästen bär sin rygg, eller är det hästens sätt att arbeta med ryggen som påverkar läget i ryttarens sits (i längden), till exempel. Det skulle i och för sig kunna tänkas motbevisas av att unghästryttare behåller sin sits även på mer utbildade hästar, men å andra sidan skulle ryttaren förmodligen, om den började rida utbildade hästar på heltid, förändra sin sits utan att man helt kan isolera orsaken till det. Okej, det här var bara spekulationer från min sida, men ditt inlägg väckte verkligen tankarna till liv. Toppenblogg, keep it up!
Hönan eller ägget…. Det finns massor av studier på detta, ja, sök.
[…] http://lindah.se/svankande-ryttare-ger-svankande-hast/ […]
[…] kom MASSA frågor på inlägget om svank och det är otroligt svårt att svara på detta på ett enkelt vis. Jag gör ett försök att […]
Skrev ett litet inlägg om att gå på bogarna: http://lindah.se/vad-innebar-det-att-inte-ga-pa-bogarna/
Jag har börjat samla alla hästinlägg i en Facebokgrupp som ni är välkomna till. https://www.facebook.com/groups/279107592189966/
[…] Och denna ryttare juckar ovanligt lite dessutom. En biffekt av att jucka blir ju dessutom att man svankar och svank var ju liksom inte bra om ni minns.Länk […]
Jag är ju en western-älskare och har ridit många hästar som jobbar helt underbart med sina ryggar! Det här är precis som jag själv har uppfattat hästens rätta arbetsform! Tack för en bra artikel!
MVH/Michaela Morrell
Min Blogg
Som vanligt jättebra och informativt. Jag rider ibland för en isländsk instruktör (Eyjolfur Isolfsson) som är jättebra & detta stämmer så bra med vad han säger till oss (gång, på gång, på gång 🙂 & till slut kanske det går in). Jag känner också igen det där med att hästen & jag speglar varandra. Så använd de egna magmusklerna …. (det gäller f.ö. nästan alla fysiska aktiviteter) & slappna av med resten – så kanske hästen ”härmar” dig (betyder tyvärr inte att jag alltid lyckas omsätta detta i praktiken).
[…] Svankande ryttare ger svankande häst […]
[…] här inlägget om svankande ryttare är också ganska bra att läsa om du vill fördjupa […]
Fint skrivet och jag håller med dig till fullo. Att hästen blir som ryttaren rider ser man hela tiden som tränare. När ryttaren byter häst ser den nya hästen ganska snart ut som den gamla. Därför är det så viktigt att ryttaren har en för stunden rätt sits. Själv föredrar jag tvåpunktsits så mycket som möjligt för att lämna utrymme för den känsliga ryggen. Alla rörelser går utmärkt att göra i tvåpunktsits. Har en film på min häst som då var ca 4 år. En välkänd tränar rider henne med svanksits och hästen går med sänkt rygg. En elev till mig som också rider hästen samma vecka och ryggen är uppe på hästen. Mycket illustrativt.
Hej!
Jag snubblade in på detta inlägg och måste bara säga att den är så otroligt bra! Jag ska absolut fortsätta att läsa dina inlägg, så himla nyttiga och viktiga!
Tack, tack, tack för att du skriver och delar med dig utav dina kunskaper!
[…] Svankande ryttare ger svankande häst […]