(Detta inlägg publicerades ursprungligen 2019)
Idag tänker jag prata om ryttarens värsta fiende och bästa vän, Psoasmusklerna.
Denna muskelgrupp ställer till mycket. När en ryttare för första gången sätter sig i en sadel så hamnar hon ofta i stolsits, hon lutar oftast lite bakåt och då åker hennes knän upp. Det beror ju på att vi under många år lärt oss att sitter, det gör man på en stol med benen i 90 graders vinkel från vår bål. Sen har vi underbenet i 90 graders vinkel från vårt lårben. Stolsits kallas det. Hästar är oftast snälla mot stolsitsryttare som bara åker häst. De stör inte hästen så mycket. Det känns helt ok för den (om man inte väger alltför mycket, då är stolsitsen obehaglig för hästen).
Sen lär vi oss rida och får reda på att vi ska ha överskänkeln längre bak. I bland är vi så kreativa att vi går på reklamtricket ” köp en dressyrsadel med stora knäklossar”som drar tillbaka vår överskänkel maximalt. Då hamnar förvisso våra överskänklar längre bak. Dock kommer ryttarens överliv att luta sig framåt.
Det beror på de där urjobbiga musklerna visat ovan. De har en hållning, det är ju hållningsmuskler, som innebär att deras längd är oförändrad. Ni kommer väl ihåg att jag berättat om hållningsmusklerna, de som är till för att hålla kvar den hållning vi skaffade oss i ung ålder. Är de vana vid att vara 23 cm långa så kommer de att förbli 23 cm långa. Punkt. Oflexibla typer.
Så om vi drar bak överskänkeln så kommer de att dra fram överlivet. Ridläraren säger räta upp dig. Lyder vi så kommer vi oftast att svanka.
Det är så här ridning lärs ut idag. Ironiskt nog så finns det bara en enda sitstyp som är olämplig på en hästrygg om man ägnar sig åt att få hästen bärig och det är just denna sits. Hästen härmar vår hållning och denna sits säger därför åt hästen att svanka.
Ofta så ser man på gamla hästtavlor att ryttarna sitter så här. Men om ni tittar på utrustningen på hästen så ingår det alltid ett stångbett. Det behövs för att få ner hästens huvud. Så vill du rida på ett stångbett eller behöva ett kandar för att tävla i dressyr så är det här en ypperlig sits.
Vill du däremot lära dig att RIDA en häst i form så är svankande dressyrsits absolut olämplig. Du kommer att ha problem med hästens form och reglerbarhet.
Så när saker känns svåra, tänk på vad det är som gör det svårt. Tänk på de där urjobbiga hållningsmusklerna som vill va i morgon som de är nu och som de var igår 😉 //Lindah
Det är aldrig för sent att börja förändra sin sits, vill du börja redan idag så anmäl dig till Grundkursen där vi påbörjar arbete med att få till en bra sits. Alla våra kurser är online så du kan göra dem när du vill, var du vill och du får behålla dem för alltid.