Detta inlägg skrevs 2017 men är väl så aktuellt idag.

Ponnysarna har haft två veckors ledigt, det ena för att hon var snorig och den andra för att, tja, måste jag ge er en anledning så kan man säga att hon är ung och har tränat hårt och behövde en vila. Men ärligt talat, hon är 6 år nu och så himla hårt tränar hon inte. Nej, vilan var nog mer Januaribetonad. Bor man uppe i Norr och har snö så antar jag att vintern är trevlig. Men här i Söder så består vintern av en kombination av snö och minusgrader, plusgrader och regn, snö och minusgrader. Upprepa valfritt antal gånger och ni får en knölig värld som är som en skridskobana. Helt ärligt, ridning är inte så roligt då.




Ponnysarna går dessutom i en fantastisk lösdrift och klarar sig fantastiskt bra utan att ridas, det är mer som att ridning är något de inte behöver alls om jag ska vara ärlig. Så här skulle alla hästar få ha det. Ibland får jag ett habegär, jag vill ha ridhus och jag vill att hästarna ska bo i en box och vara rena och nyklippta och ha nystrykna täcken på sig. Jag åker och tittar på någon sådan anläggning och är helt seriös med att flytta dit. Jag känner den bitska stallluften, full av urin och damm medan stallägaren allt som oftast demostrerar att de har fantastisk ventilation. Jag ser hästar stå och hugga i gallret när en av alla dagens höpåsar fylls och de bara får titta på utan att få höet och jag tänker att ja, men mina kan säkert vänja sig vid det här fast det är sååå fel.  Men sen åker jag till mina egna och tänker att nej, jag kan inte sätta dem i ett fängelse så där. De må vara ludna, oklippta, ruffsiga och smutsiga och jag må sakna ridhus men hästarna får andas frisk luft och de har ett bra liv även när jag inte är här. Det är viktigt för mig, att hästen får ha ett bra liv. De blir liksom så tillfreds med allt då.

logiska ponisar

Nåväl, det var en parentes, det var inte det jag tänkte skriva om. Jag tänkte skriva om stela hästar ju 🙂 Åtminstone säger överskriften på detta inlägg åt mig att det var planen :-).

Nåväl, efter ponnysarnas vila så longerade jag dem lite igår. Vi hade fått antydan till ett snötäcke i ena hagen. Min egen unga Påni var pigg och glad och spänstig som få. Ingen fara på taket där, vilan hade bara gjort henne gott. Jag lät henne springa på tills hon var nöjd och färdig bara.


Den andra ponnyn däremot, hon hade inte alls mått bra av vilan. Hon är äldre, 15 år om jag inte minns fel och med ålderns rätt så får man såklart vara lite stel men denna stelheten är inte åldersrelaterad. Jag kallar det för att hästen är stram i Fascian. Titta på henne. Hon ser ut som om hon har på sig för korta byxor. Hennes steg är korta och lyftas knappt från marken.Jag lät henne försiktigt jogga på lite tills hon var en aning mjukare. Om en häst ser ut så här alltid, då har man riktiga problem, dock vet jag att med den här hästen är det tillfälligt och jag kommer att låsa upp det inom några dagar.

Egentligen är den här hästens kropp smart. Den har gått in i vintermood. Hela världen är hal och då vill man ju INTE halka. Så hon har helt enkelt satt fast alla benen i varandra så att de inte kan glida isär. Det gör hon genom att korta alla muskler runt om benen, dvs rygg, mage, sidor etc. När hon gör så här så kan hon gå på is utan broddar, hon kommer inte att halka. Hon kommer dessutom inte att kunna gå speciellt fort och hon kommer att få en typ av nackspärr eftersom halsen när hon kortat alla  muskler i sin kropp blir alldeles styv och kort. Oerhört praktiskt om man är en vildhäst.

Den andra ponnyn däremot, skäcken på filmen över, hon som inte gått in i vintermood, hon kan inte alls gå på is, benen glider åt alla håll. Hon är en dålig vildhäst 😉

Dock är det ju som så att vi bryr oss inte så mycket om att en häst är en dålig vildhäst. Faktum är att vi som ryttare faktiskt ogillar när hästen är i vildhästvintermood. Det känns styvt och stelt och vi tycker att hästen bjuder dåligt fram, inte går fram till handen, svårt att få den att gå i form etc.

Vi vill ha en häst som är som den översta  mest alltid. En som är helkass på att gå på is men däremot urrolig att rida på, spänstig och med en flexibel hals som lätt placeras efter ryttarens önskemål.

Och nu kommer vi till hela grejen med dagens inlägg. Om era hästar hamnar i vintermood, jaga dem inte, försök inte trixa med deras stackars halsar, sätt inte på dem hjälptyglar för att få dem att gå på tygeln, jaga dem inte med spö och sporrar. Bara låt dem vara precis så stela som dom är, jogga dem möjligtvis rakt fram.




Faktum är att man ser ofta hästar vara i vintermood även på sommaren. Det är då ägaren efterfrågar ett foder som ökar energin hos hästen men som inte gör den fet 🙂 Det är en så otroligt rolig fras. Foder som ger energi men som inte gör hästen tjock. Om man säger så så rekommenderar jag er att läs lite foderkunskap. Energi används som bränsle för hästen. Om hästen av någon anledning inte gör av med bränslet så sparar kroppen det som fett för senare användning.

Så sammanfattningsvis så kan man säga att om din häst inte går så fort och är så pigg som du vill men ändå är fet så är det INTE ett foder med högre energi hästen behöver. Hästen har då helt enkelt gått in i vintermood och kan därför inte röra ordentligt på sina ben eftersom de sitter fast i en låst kropp.

Samma ägare kommer också att ha problem med formen, med genomsläppligheten, med reaktionen för skänkeln etc. Tänk aldrig att det går att med våld lossa på en sådan häst. Såga inte, banka inte  på den, bänd inte dens huvud i sidled eller liknande horribla saker.

Det du däremot bör göra är att lossa på hästens kropp. Man kan göra det på många vis men för att du ska förstå hur jag menar så tänk dig att du har ryggskott, eller nackspärr. Du är inte det första akuta stadiet när allt gör ont utan du har gått med det i ett par dagar och smärtan är uthärdlig med konstant. Stelheten är ett faktum. I det läget är hästen.   Om du tänker så här så inser du att det sista du vill är att någon sliter i ditt huvud och hals. Du vill absolut inte gå på ett Friskis och Svettis gym pass. Du vill däremot ta det lugnt. Men hur gör man då?

Som alltid när det handlar om hästar och andra levande varelser så finns det aldrig ETT sätt.  Men jag har skapat en kurs för ändamålet, fasciakursen,  som visar hur man kan göra. Här slår vi en massa flugor i en smäll, kursen innehåller uppmjukande övningar för dig som ryttare, övningar som du gör på din häst när du står bredvid honom och sen övningar som ni gör när ni rider. Ni kan läsa mer om kursen här.

Du kan starta kursen precis när du vill, den är öppen för alla, även dig som aldrig har gått någon logisk kurs innan. Kursen varar i 3 månader, en lektion i veckan. Kursen är helt online vilket innebär att du gör den i helt egen takt, precis när du vill.




av Lindah