Många hästar lider av det som folk kallar sadelgjordstvång. Jag som jobbat 10 år i travet innan jag kom till ridhästar fann det helt absurt att just travarna var så befriade från denna åkomma medan ridhästarna led av den i absurdum. Under alla mina totalt 20 verksamma travår så har jag stött på 2 hästar med sadelgjordstvång, det äkta, inte det som folk kallar sadelgjordstvång. Men det gick över väldigt snabbt, tog kanske 10 gångers tillvänjning eller så så var det ett minne blott, okey att man alltid fick spänna jorden försiktigt, men sen hade de aldrig problem med det. Ridhästar kan ha det i åratal. Jag har aldrig fattat varför innan jag fick se denna film. Magproblem, såklart!!!
Det finns massa hemska sjukdomar som hästar kan ha och vissa av dem hävdas det bestämt att hästarna inte har magproblem under tiden de har dessa sjukdomar. Enligt mig är det bullshit. Kroppen, oavsett om den sitter på ett djur eller en människa, så är den så funtad att minsta lilla förkylning vi har, minsta lilla huvudvärk, spänning, inre stress, smärta etc så kommer det ofelbart att sätta sig i magen på hästen/människan. Alla obalanser speglas/uppkommer från magen.
Det finns rapporter som säger olika men runt 60-80 % av våra hästar har magsår/magkatarr, magont etc. Skrämmande siffror…
Detta var väldig intressant. Jag har haft några hästar som jag hjälpt med just sadeltvång. Men det brukar bli bra med träning. Jag jobbar alltid med hästarna från marken först så de får förtroende för mig och visa ägaren hur den skall göra för att stärka deras relation. Då är min fråga om det har och göra med att de blir mer trygga och på så sätt mindre magkatarr??
Tycker det låter märkligt. Varför skulle bara ridhästar vara utsatta för ”magproblem” när man alltid hört att travhästar och galopphästar oftast ha magsår eller liknande.
Vad är det som gör att just travhästarna slipper ”sadelgjordstvång” eller som du säger ”Magproblem”??
Kan absolut tänka mig att att just magproblem som du berättar kan vara en orsak till ”sadelgjordstvång” men att det bara finns hos ridhästar som jag uppfattar det som i ditt inlägg, tycker jag är fel.
Då borde ju även travhästar har likadant med tanke på dina siffror om att 60-80 % av våra hästar har magsår m.m.
Som travaktiv har jag endast stött på en häst med tvång, min egna herre. Han påvisade redan tvånget hos uppfödaren vid inkörningen och har alltid haft problem med gjorden. När vi tog över honom tänkte jag ganska snabbt att problemet är en baggis, säkert stressmage och människor som inte dragit åt försiktigt. Tji vad jag bedrog mig! 8 år senare och han visar fortfarande tvång om man inte använder hans favoritgjord och drar åt en halv cm i taget typ. Såg det aldrig som ett så stort problem då han enligt alla dessa fackmän vi varit hos under alla år berättade att det är hans ytliga kärl under magen som ställer till det, och att friskare häst lär jag aldrig få… Tills den dagen han växt klart och jag tänkte rida in honom. Han visade omedelbart stort obehag vid uppsittning då såklart tyngden på själva gjorden ökades, inge tecken på tvång när man väl suttit upp och ridit en stund, men själva momentet avskräckte oss båda bra många år innan vi funderade ut hur vi skulle göra det bekvämt för honom. Idag är han en väl fungerade pensionerad travare och fungerar på heltid som ridhäst, så jo visst finns det travare med tvång, och jag förstår även att flera hästar visar tecken på obehag i magen, trodde inte innan jag träffade min fux att jag någonsin skulle stöta på en häst med detta handikapp som inte gick att ”lösa fort” med fackhjälp.
Alla hästar kan få magsår. Allt beror bara på hur man fodrar. Många ridhäst folk väger maten för att begränsa så hästarna inte blir för tjocka. Men ju mindre grovfoder hästen får desto större risk för magsår. Mina galopphästar som ska prestera till 110% i varje lopp får fri tillgång till grovfoder och lite kraftfoder. 90% grovfoder 10% kraftfoder. Prata med en Galopptränare en gång. Dennes hästar fick 6kg kraftfoder om dagen. Jag vill inte tänka på hur lite grovfoder hästarna får och hur magarna ser ut.
Isabelle, ang sadelgjordstvång!
Vi har ett 13 år i år varmblod (travare). Hon är aldrig startad för de klarade inte av det pga ingen kontinuitet sa säljaren, då fick det vara och hästen fick föl och gå på lösdrift… och det har vi märkt, man kan inte göra uppehåll i träningen för då får man börja om från början, dock tar det inte lika lång tid men ändå. . Då trodde givetvis jag att vi skulle klara henne med lite mer kärlek och tålamod… Vi är mor och dotter, oxå 13 år i år. Vi har haft hästen i 1 1/2 år. Vi märkte hennes sadelgjordstvång med att hon skulle prova en annan sadel än den vi hade börjat med. Hon flög rakt upp i en spänd både och skuttade några minuter, helt borta som i ett epileptiskt anfall. Helt slut var hon efteråt och hela hon sa, mamma hjälp mig in i boxen! Andra gången var en månad efter då min dotter sprang omkring med henne i selen och hoppade över lite småhinder, exakt samma sak. Efter 3 månader samma sak igen med sadeln hon nu provade en gång till. Sedan red min dotter in henne barbacka. Vi tog det lugnt och vid minsta lilla uppehåll, tex att hon ett par ggr blev öm vid verkningen så fick vi börja om från början. Men i höstas red vi långa turer ute och till slut mer och mer med en annan sadel. Till jul fick hon en alldeles ny sadel som hästen sa att hon gillade :O) Vi red varje dag i skog och på väg med min hållandes i hästen och hon älskade det. Min dotter hade vant henne vid att sitta fram och bak och ligga på henne och allt möjligt. Sedan för 2 veckor sedan, vi hade varit ute en lång runda i skogen på en grusväg och kom hem till stallet. Turen hade gått jättebra, hästen var lugn och gick på lång tygel i lugn skritt och var helnöjd. 5 meter före platsen vi brukar sitta av åker hästen rakt upp i luften, hennes huvud (tror jag) knockar mig så jag flyger bakåt, hon spänner sig i en hästskobåge rakt upp, vaken med bocksprång eller stegringar men är helt borta, helt okontaktbar, som tur är åker då min dotter av och rullar bort för hästen hoppar på samma ställe någon minut för att sedan sätta av i full sken mot storevägen. Turligt nog följde hon istället grusvägen vi hade ridit. Sadeln hade åkt på sidan, hon hade gått omkull en gång och sprang 1-2 km, efter att stigbyglarna hade åkt av stod hon efter 200 meter med sadeln under magen helt sönderslagen av stigbyglarna. Men vi hade ändå tur, både min dotter och jag kunde det ju slutat riktigt illa för och hade hästen kommit ut på storevägen i den rusningstrafiken det var då hade det bara kunnat sluta illa.
Varför gör hästen så här? Det kan väl inte vara något annat än sadelgjordtvång men hon var ju inriden och det funkade hur bra som helst? Jag kommer inte våga sätta min dotter mer på den hästen och det gör mig helt förtvivlad för vi älskar verkligen hästen hur mycket som helst.
Hur har du gjort?
Jag hade tagit bort den.
Men om det finns någon medicin som kan hjälpa? Är det sadelgjordstvång?
Medicin mot galen häst har jag aldrig hört talas om faktiskt :-). hur ska jag kunna veta vad om din häst har sadelgjordstvång? jag har aldrig sett den. Man ska ALDRIG diagnostisera hästar man aldrig sett.
[…] http://lindah.se/sadelgjordstvang/ […]
Men var det inte på löphästar galopp och trav som man först upptäckte det här? med som enorma intag av kraftfoder?
Jag tror inte sadeltvång sitter i magen framförallt utan i revben och rygg och handlar om för trånga sadlar.
Kan du förklara för mig då hur det kommer sig att 3-åringar som har gått på lösdrift i hela sitt liv,på bra bete och fri tillgång på både hösilage och halm på vintern ,dom har även fått något kilo havre med mineraler om dagen, Kan ha sadelgjordstvång? Dom har gått i stora flockar precis som en häst ska göra. Dom hästarna jag har stött på med sadelgjordstvång har oftast haft den uppväxten. Inte kan väl en häst får magsår av att bara växa och gå i hagen?
REagerar den så som hästen på filmen gjorde?
Kan finnas flera skäl. Att alla skulle ha magproblem tror jag absolut inte på.
Mycket tunn o känslig hud gäller för vår pålle.
Hej!
Har fått sadeltvång förklarat med att en del hästar (ofta araber) har nerver som ligger ytligt i sadelgjordsstaden och att man därför kan få en reaktion när sadelgjorden spänns för snabbt/hårt.
En kommentar ang. magsår hos unghästar, man har sett förekomst av magsår hos unga hästar pga stress i samband med avvänjning.
/Emelie