Säkert har vi alla någongång kämpat med de där vingliga unghästarna… Det vinglas och det far åt alla håll och kanter. Ofta får unghästarna ta väldigt mycket bråk i sina känsliga munnar för att de är vingliga. Till slut, när man bråkat tillräckligt mycket med dem så blir de mindre vingliga. Oftast så har man dock behövt stänga till munnen på dem med en nosgrimma och många onödiga bestraffande skänkelhjälper har tagit bort lite av unghästens arbetsglädje. Dessutom så har unghästen försetts med skydd på benen eftersom den slår sig på bakkotorna.
Men vet ni vad? Det är helt naturligt att unghästar vinglar. Man behöver dessutom inte bråka med dem för att de ska sluta med detta. Att gå över cavalettibommar är så enkelt att till och med ett nyinridet barn på en nyinriden unghäst kan klara det.
Vet ni varför de vinglar?
Man kan enkelt bota detta med hjälp av att växelvis såga, då hindras ofta detta helt naturliga skruvande med bakbenen och det känns skenbart bätttre. Dock är det inget trevligt tillvägagångssätt. Det ger ingen direkt skolning av hästen heller. Dock så ger det ofta en massa led och muskelskador.
Men genom att lära sig varför hästen gör det, sen hur man åtgärdar det så får man en unghäst som trots brist på både benskydd och nosgrimmor enkelt gör vad som krävs av den, dessutom glatt och villigt så har man skapat en häst som är välvilligt inställd både till människor, bett och arbete. Och detta helt utan att den får ont i sin kropp.
Såååå, slutsats, lär dig mer om VARFÖR hästar är dumma så kommer du fram till att de är inte alls dumma, de bara gör som de är födda för att göra.
Vill du lära dig mer om rörelsemekanik så erbjuder Logisk Ridning kurser i arbete vid hand. Där har man fördelen att både kunna se hästen och lära sig påverka den på ett helt annat sätt än när man sitter på den. Här ser du mer info om dessa kurser.
Hej! Jag brukar följa dina tankar och dina lösningar på ridningen ädla konst. För det mesta tycker jag att det är väldigt kloka instruktioner och är lite sugen på att på nära håll följa ngn av dina lektioner. Dock blir jag lite bestört över pedagogiken att förlöjliga sina ev blivande elever. Jag som har utbildat unghästar sedan slutet av 60-talet och har en dotter som gick Flyinges första unghästberidarutbildningn känner inte alls igen din beskrivning hur vi i Sverige utbildar sina unghästar. Är ovanstående din syn på hur unghästutbildning bedrivs i Sverige?
Självklart finns det undantag men på det stora hela så tycker jag nog att vi är ganska dåliga på unghästutbildning, har ju också gått flyingeutbildning, dock för en herrans massa år sen…… Detta ger ju att vi tex på ridskolor har hästar som inte är grundutbildade och elever som där lär sig rida icke grundutbildade hästar som om de vore fullt utbildade vilket i sin tur ger ryttare som efter de gått klart ridskolan köper en egen häst och sen är hela karusellen igång. Som ett slags nedåtgående spiral. Men Sverige är ju inte ensamt om detta.
Jag har aldrig fotfolk på mina lektioner så det finsn tyvärr ingen möjlighet för dig att studera mina lektioner på nära håll. Håller endast lektioner för mina onlinekurslelever och helt utan publik.