Just detta med de skavande fötterna är ett av de största problemen vi har inom ridsporten. Innan jag satte genomgången grundkurs som krav för att få rida privatlektion så fick jag se en himla massa ekipage där ryttaren inte kunde rida hästen ens i grundform utan att skava med fötterna på den. Bad man ryttaren släppa på tygeln så gick ju hästen ur ”formen” och bad man ryttaren sluta driva så stannade hästen (för att hon höll i den ).
Problemet ligger i avsaknad av grundform. Folk får formen genom att hålla ner hästens huvud och då krävs det drivning för att få fram hästen. Det finns tom hästar som stannar när ryttaren slutar gnida med fötterna…. Och som tar upp huvudet om hon slutar dra i den…. Brist på kunskap om hur man erhåller grundformen ligger bakom behovet av denna uppfinning.
Ett av bristerna i ridutbildningen är att folk inte ens behärskar Kyra Kyrklunds eminenta ABC. Kortfattat så går det ut på att när man hoppar upp på en häst så kollar man att start, stopp, sidvärts vänster, sidvärts höger fungerar.
Om en av dessa sakerna inte fungerar så är det det man övar på det passet. Broms, start och sidvärts ska fungera för en enkel tanke så fort impulsen ges.
Start, du ber hästen gå fram genom att ge hjälpen för framåt (tanke fram, hand fram och en lätt spänning i vaden och en liten framåtkick med bäckenet).
Stopp, du ber hästen att stanna (tänker halt, ger den en eftergift och lättar lite från sadeln, vinklar dina leder i benet)
De flesta ryttare behärskar inte detta. Ska de upp i trav så kan det tar flera meter innan hästen ens reagerar, ska det stannas så är det en bromssträcka på flera meter och slutar med att ryttaren sätter sig tungt i sadeln och kör ner hälarna, lutar sig bakåt och drar (det vill säga precis tvärtom hur man ska göra om man vill ha en undersatt halt).
Det heter att hästen ska vara på hjälperna. Det betyder att så fort ryttaren tänker tanken så ska hästen göra det som sägs. Oftast så är ju hästar väldigt avtrubbade för sina ryttare eftersom ryttaren kropp konstant säger 18 saker med handen, 87 saker med kroppen och ytterligare 33 saker med benen. Hjärnan däremot den är tom för info att fånga upp för hästen och det är ju lite dumt eftersom hästen i första hand läser av vår hjärna för att förstå vad den ska göra.
Man måste renodla hjälperna. Det som är svårast att lära ryttare som fastnat i det felaktiga sättet att rida på är att när de ber hästen gå fram så ska handen gå fram. Oftast gör man tvärtom, man driver och tar handen bakåt. Det gör man för att behålla formen har jag fått förklarat för mig.
Men ärligt talat, om inte hästen kan start och stopp, varför ska man bry sig om formen då?
Renodling av hälperna betyder just det. Att aktivt lära och ge hästen en enda hjälp i taget. Fast i ärlighetens namn så är det ryttarna som behöver lära sig detta, inte hästen. Däremot så måste man lära hästen att ryttaren har slutat säga 876 saker samtidigt så det är ok att den lyssnar på alla saker som kommer ifrån sadeln. Hästen har nämligen oftast sluta lyssna på saker som man inte ”SKRIKER”. Det är inte så lätt att veta vilken av alla dessa miljoner
hjälper som betyder något och vilken som inte gör det.
Bjuder på liten filmsnutt om hur jag lär in framåtdrivande skänkel. Som ni ser så behöver man inte vara professor i biomekanik eller hjärnforskare för att utföra detta. Total tidsåtgång mindre än 10 minuter.
I går tränade vi på ”tådrivning”, funkar kanonbra! Tack för bra tips! 🙂