Här kommer ett tips om hur man så att säga motar Olle i grind 😉
När man skolar in en häst på bettet så gör man som så att under 2 veckors tid så serveras allt kraftfoder (inget stråfoder såklart) när hästen har bettet i munnen, med lite för långa sidostycken så att bettet bara hänger där fritt. Man gör det vid alla måltider, inte bara ibland så att hästen kopplar ihop mat med bettet, dvs TREVLIGT . Den kommer att ha lite problem i början och säkert lägga tungan över bettet, men grejen är att OM hästen lägger tungan över bettet så KAN DEN INTE tugga. Alltså kommer den själv komma på att det är smartast att behålla tungan under bettet. Det krävs att sidostyckena inte är hårt spända så att det är lätt för hästen att själv välja var den vill ha sin tunga. Det tar ca 10-14 dagar att etablera en vana hos en häst. I detta fallet vanan att alltid ha tungan under bettet, att bettet är trevligt att ha i munnen (det betyder ju mat!! ). Gör man så här så får man en häst som blir positiv till bettet och som inte har några större problem med att acceptera det.
Innan man börjar använda bettet för styrning och sånt så låter man den ha bettet under en grimma med tyglar/tömmar fästa i grimman. Då lär sig hästen att koordinera sin hals efter töm/tygeltag. eftersom grimman inte skadar hästen i munnen så kommer den inte att uppleva obehag av bettet, det bara är där precis som när den åt med det. När styrning och broms är 100 % etablerat så kan man sätta tyglarna i bettet och då har man sällan några problem med att få hästen att älska sitt bett.
Man brukar säga att det tar 10 gånger längre tid att förändra ett beteende än att lära in ett nytt beteende. Så om du redan har misslyckats med inskolningen av bettet så kan du börja om från början (gör om, gör rätt) Men det kanske tar lite längre tid…
Att tänka på med bettet är att det ska påverka hästen kropp, inte dens mungipor. styrningen ska påverka dens hals, inte dens mun. Därför bättre att göra så som beskrivet ovan. Tänka att förmågan att följa bettet har ingenting att göra med mungipor utan i första hand att lära den förändra sina halsmuskler vid ”drag” på en sida. Så man ska sluta tänka mun och börja tänka på kropp. Sen ska ju bettet bara vara en stilla stadig hamn att mjukt söka sig till,, att låta bakbenens rörelser fortplanta sig till.. Inte en obehaglig grej som då och då drar till och tvingar den att hålla ner sitt huvud.Handen ska vara stilla och inget tygeltag för någonsin gå bakåt (så som det blir när man grejar med handen för att få halskrull). Ett bett ska bära bakbenen, inte dra i halsen.
En bra ridövning för dagen kan vara att försöka använda tyglarna så att hästens hals INTE ändras. Det är svårt för vi är ju så inrutade på att använda tyglarna för att böja hästens hals. Men bra ridning innebär att tygeltagen är så små att hästen själv inte märker dem, men dens nervsystem uppfattar dem och förändras sig efter dem. Bettet ska funka som en kommunikation med hästens bakhovar kan man säga enkelt förklarat.
Så försök bli en sån där superduktig ryttare som kan tillåta hästens hals att vara rak, både i sidled och på längden och bara låta dens kropp arbeta.
Glöm aldrig att en häst kan bara jobba på ett korrekt vis med rak hals, så fort halsen böjjs in eller åt sidan så har vi frikopplat dens framdel från dens bakdel, vilket ju såklart det man inte vill. Man vill ju ”rida ihop” hästen, dvs få fram och bakdel att samarbeta.
Hej! Jag kan inte slita mig från din blogg! Här står så himla mycket tänkvärt. Jag har läst dina inlägg nu i två dagar och känner redan skillnad i ridningen och hur poletten liksom trillat ned. Däremot är det en grej jag undrar och tycker är väldigt svårt och det är det här med förhållningar och att vara följsam i armbåge och hand. Hur tar man en förhållning utan att handen tänker bakåt? När man läser så står det ingenting(eller i alla fall inte mycket) om förhållningar när man ska få hästen att jobba från bakbenen, genom ryggen och fram till bettet men på något sätt måste man ju reglera energin så den inte bara går framåt utan så den går igenom hela kroppen osv?
Tack för alla lärorika inlägg!
Tack för de fina orden.
I min blogg står det precis som du säger ingenting om hur man ska göra, hur man ska rida. Blogen är inte till för att lära folk rida utran på att göra folk uppmärksamma på vilka fel de gör. Det är alltså ingen utbildningsblogg utan en ögonöppnarblogg. ridutbildning och hur man gör lär jag folk på kurserna.