Det finns MASSOR av olika saker i en hästs exteriör som påverkar dens ”sammarbetsvilja” och förmåga. Idag tänkte jag prata om bogar/framben och saker detta kan påverka.

Det finns tex väldigt många som har problem med att hästen inte står stilla när de sitter upp. Jag vet inte hur många tusentals varv jag har sett människor snurra hästar för att få dem att stå stilla. I mina ögon är det här snurrandet helt meningslöst. Det korrigerar inte problemet. Problemet är en fråga om balans. Och att dra hästen runt i innertygeln är ett sätt att göra den ännu mer obalanserad. Folk verkar inte riktigt veta varför de snurrar, vad de vill uppnå och således snurrar man utan mål och mening och problemet kvarstår när de snurrat färdigt.

Anledningen till att en häst inte vill stå stilla när vi hoppar upp är att den har svårt att hålla balansen, vissa har problem redan av att bara stå stilla och sen VET hästen att snart ska det klänga upp en varelse på min rygg vilket gör balanserande ännu svårare. Självklart att den går iväg då.

För att lära en häst att hålla balansen när vi kliver upp så måste man be den ha en fot i vart hörn. Oftast så har dessa hästar som inte kan stå stilla vid uppsittning framben som sitter tätt, tätt ihop och ofta har de placerat ett eller bägge in under kroppen så att liksom bogen inte har någon ”stötta” undertill”. Om vi utgår från hästen på bilden så hade det räckt att be den flytta fram det frambenet som är längst bak för att göra det lätt för den att stå still.

Skäcken här på bilden nedan har väldigt tajt mellan frambenen så den hade man behövt be att flytta isär frambenen lite för att få bättre balans.

Så med denna vetskap så hoppas jag att många människor slutar med detta meningslösa snurrande och hjälper hästen placera fötterna korrekt istället, tänk ”ett ben i varje hörna” så blir det rätt.

Sen har vi även olika sorters lutning på bogarna att ta hänsyn till.  Om man vill ha en häst som kan gå i hög form med halsen, så som Dressyrhästarna går så bör du inte välja en häst som har bogar som hästen nedan har. Detta kallas för stupande bogar.

 

Man kan grovt förenklat säga att halsen liksom kommer att peka upp från detta bogblads vinkling och då ser vi ju genast att den här hästen kommer att få det väldigt obekvämt med en dressyrkrull på halsen. En häst med stupande bogar har oftast inte ett flashigt framsteg eftersom bogens vinkling motarbetar detta.  Så om ni har en häst som är svår att få ”på tygeln”, svår att få att jobba korrekt, så kolla in om den har stupande bogar och börja rida den därefter istället. En stupande bog gör ofta hästen framtung och de är ofta svåra att få att gå lugnt.En häst med stupande bogblad jobbar lättast i denna form, det är här de kommer till sin rätt.

Liggande bogar ger en häst som lätt och bekvämt kan gå med dressyrkryll på nacken. De kan lätt få höga benlyft och de är oftast lättare att stanna. De har helt enkelt mer ridbarhet. Dessa hästar är oftast dyra, det är ju det man vill ha liksom. På bilden nedan ser ni ett mer liggande bogblad. Jämför gärna med bilden på det stupande bogbladet ovan.

Två hästskelett, det enda ritat dock men hittade inget annat. Det första med stupande bogar.

Det andra här med liggande bogar.

 

För att hålla detta inlägg kort och konsist så kan vi sammanfatt det med att om du har mycket problem med din häst och är trött på att bråka, så ställ dig frågan om du begär det omöjliga av honom? Har han stupande bogar och tajt mellan frambenen så är allting svårare för honom. Vissa saker kan han helt enkelt inte klara av.

Mer hästiga diskussioner på Facebook

av Lindah

Ett svar på ”Kan exteriören påverka hästens goda vilja?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *