När jag lägger ut tömkörningsfilmer så får jag ofta många förfrågningar om onlinekurser och lektioner i Tömkörning . Många blir irriterade på mitt svar, som alltid är detsamma. Jag har tömkörning som onlinekurs, den ligger som nummer 6 i Arbete vid handkurserna.
Men de flesta vill ju tömköra, inte lära sig leda en häst på typ 22 olika vis, Efter att ha analyserat detta under många år så fattar jag varför man helst vill tömköra och longera. Det beror på att hästars huvud vifftar och har sig och bogar är hårda och otrevliga och vi människor är mjuka och sköra. Ju längre bort man håller sig från hästens huvud ju mindre ont får man och ju lättare är det att hantera hästen. Det är logiskt, alla vill ju vara duktiga och göra lätta saker, det ligger i människans natur.
Problemet ligger ju då i att om du inte kan flytta hästens bog med en viskning eller behålla hästens huvud stilla vid hjälpgivning på nära håll så kommer det ju att behövas otroligt mycket styrka från längre avstånd, vid longering och tömkörning.
Men.. Nu är det ju så att det finns massa finurliga redskap som gör att man kan använda mjuka hjälper på avstånd. Starka bett och nosgrimmor av olika slag, repgrimmor, kapsoner etc. Och sen inte att förglömma gjordar med öglor på som gör att vi med hjälp av olika hävstångsmekanismer kan placera olika snöre på sätt som gör att hästen inte alls gör något motstånd utan låter oss stå där i mitten och känna oss duktiga.
Men…Nu var det där mennet igen. När vi gör så, använder massa fuskiga hjälpmedel så får förvisso vi människor använda små hjälper, men dessa små hjälper kommer ju inte hästen till godo. Han slåss ju konstant med de hårda hjälperna du spänt fast honom med, till ingen nytta dock.
En negativ effekt av detta som de flesta kan se är att hela hästen kommer att luta. Hästens hovar befinner sig på en stor volt och hästens kropp befinner sig på en mindre volt. Det finns liksom inga ben under hästens kropp. En av de viktigaste sakerna vid hästträning är rakriktning, fördela hästens vikt jämnt mellan alla fyra benen och att ha ryggraden rak och upprättstående (inklusive halsen)mellan dessa benen. Då byggs hästen upp av träningen, blir stark och smidig.
När ni centrifugerar hästen inspänd mellan alla möjliga snören och remmar så att den lutar som tornet i Pisa sker ingen rakriktning och hela hästens kropp utsätts för slitage på de mest obehagliga vis. Den blir låst, stel och sned.
Och just där är svaret på varför jag har tömkörningen som kurs nummer 6. Först måste du lära dig kontrollera din häst i grimma, från nära håll. Sen kan du avancera dig längre och längre ifrån honom, med bibehållen mjuk kontroll och respekt för hästen som kännande varelse och volila, då är kurs 5, longering och kurs 6, tömkörning helt plötsligt ingen konst alls. Det är plättlätt och ingen häst kommer till skada.
Börja att kritiskt granska sånt här. Det är lätt att luras av en krökt nacke och att tro att hästar ska luta på en volt. Men de ska de inte.
Så där har ni svaret. Mina Arbete vid hand kurser har den ordningen de har av en anledning.
Ibland är det så att Arbete vid handkurserna är för svåra för hästar av den extrembuffliga modelen så då backar vi ännu mer och går direkt på Horsemanshipkurserna först. Horsemanship betyder INTE att du ska bli ledare över din häst så räds inget, här är det liiite anorlunda tolkning på Logiska Ridning 😉
Men ni fattar grejen nu hoppas jag. Vi går inte fram när något är för svårt. Vi går bakåt, tills det blir tillräckligt enkelt. Mycket lättare då:-)
Länkar till några inlägg med filmer från elever på handkurser. Hade inte så mkt tid att leta men bloggen och youtube är en guldgruva att leta i/på.
Medveten närvaro är viktigt vid arbete vid hand