Logisk Ridning har Arbete vid Hand kurser. Oftast så gör redan grundkursen i denna rad av kurser att hästen blir mer sammarbetsvillig.  Dock finns det hästar som vägrar infalla i raden så att säga. Vad man ska veta är att det sällan är ens fel, dvs hästen eller människans. Det är snarare en kombination av kaxig, beslutsam häst och velig människa. Då är det väldigt populärt att ta till hårda metoder för att ”knäcka” hästen, kanske lämna bort den så att någon annan ”knäcker” den.

Men problemet kvarstår, nämligen kombinationen kaxig häst och velig människa. Relationen mellan en häst och en människa är alltid unik för varje enskilt ekipage.




Människan måste skaffa sig en pondus, ett självförtroende och hästen måste lära sig att acceptera denna ökade pondus hos människan. Gör man mycket snabbt så går det åt helvete. I värsta fall så slår hästen helt enkelt ner människan  så att människan behåller sitt dåliga självförtroende så att hästen enkelt kan leda henne dit han vill.

Man måste vara smartare än så. Less is more gäller även vid hästträning. Man tar små enkla steg så att hästen inte känner att vi klättrar i rang för fort. Man låter det ta tid helt enkelt.

För vad man ska veta är att vi i dagens ridkultur oftast med en massa hjälpmedel oftast lyckas ta hyffsad kontroll över hästen när vi rider den. Man kan använda spö, sporrar, hjälptyglar, starka bett och en elak ridlärare.

Men när det kommer till att vi står på marken så är det svårare att ta kontroll över hästen utan risk för livet. Så i de flesta fall så styr hästen varje steg vi tar på marken. Detta kan ses på tex

*När man öppnar boxdörren och kommer med mat så kastar sig hästen över oss och snor maten innan vi lagt den ifrån oss.

*Hästen står inte stilla när man ber den göra det utan mejar glatt ner allt som hindrar den, gärna ackompanjerat av hårda hästhovar som den placerar så att människan hoppar omkring så där roligt med fötterna.

*Hästen låtsas vara rädd för saker varje gång man ska försöka rida lite mer seriöst. Detta innebär att den jobbiga övningen avbryts och ryttaren börjar gulla med den stackars rädda hästen.

*Hästen börjar flytta sig fram och tillbaka, fäktar med ben och huvud när vi borstar den eller tar på den och voila, så slutar vi ta på den eller borsta den.

Alla dessa saker kan förvisso lösas med våld men det är alltid förenat med en viss risk för människan eftersom hästar kan vara väldigt läskiga om de bestämmer sig för att sätta hårt mot hårt.

Sen är det ju så att de ovan beskrivna sakerna är de flesta människor inte riktigt medvetna om att hästen gör, eller ens att det är hästens sätt att styra oss.

En enkel övning du kan testa är att gå ut på ridbanan, gärna när du har en annan människa att prata med. Du ska lära din häst att stå stilla, men om din häst är van att ha kommandot så kommer han att börja protestera när han läser din plan som är riktad på att han ska stå stilla. Varför ska han stå stilla bara för att DU säger det? No way säger han och kör hela sitt vanliga register.

Hästar behöver en anledning. Typ om en häst kommer springande på en ny stig och det helt plötsligt är ett stup där,  då kommer hästen att stanna. Det är liksom logiskt att stanna där och då. Det finns en anledning.

 

En annan realistisk anledning är en vägg. Man kan inte gå över en vägg. Om man går rakt in i en vägg så måste man bromsa. Det kan man använda till sin fördel när det gäller hästträning. Typ som i filmen nedan.

Ledarens mentala inställning ska inte vara att bromsa hästen. Utan mer att vi är ute och går och oj, där kom en vägg och vi står stilla. Då kommer hästen att ha lättare att acceptera att du bestämmer över honom. Det enda du måste göra är att aktivt styra hästen in i väggen. Många gör misstaget att de försöker bromsa hästen eller föra hans huvud i sidled så att han ska slippa stå huvudet i väggen om han inte bromsar…. Ni inser att detta är fel strategi va? Din inställning måste vara benhård. Vi går mot en vägg och är du så dum att du inte stannar då så får du skyla dig själv. Punkt. Hästar är inte dumma. Om han är van vid att du alltid tar alla beslut och räddar honom från att slå huvudet i saker så kanske det finns en risk att han dunkar in i väggen en gång. Men han kommer inte att göra om misstaget.

Backen då. Många hästar vill inte backa. Om du varenda gång du ska öppna en dörr ser till att hästen står så att han måste backa när du öppnar den så kommer du att få många backar alldeles gratis utan att egentligen behöva skapa en konflikt.

Många kan undra över vad man lär hästen om man låter väggar och dörrar lära hästen saker. Bra fråga. Du lär den att ta ansvar för sin handlingar utan att det är du som skapar övningar som inte hästen kan finna en godtagbar anledning att göra. Om du gör det här regelbundet och ofta så kommer hästen gradvis att mjukna, ditt självförtroende kommer att öka och ni kommer att få mindre bråk.

Våga testa.




av Lindah

2 svar på ”Hästar som bestämmer för mycket”
  1. Hej, tänkte du göra någon återkoppling till detta sarkastiska inlägg?

  2. Ibland är det svårt att tolka hästens beteende, är den kaxig eller är man själv otydlig och velig? Har t.ex. ibland problem med att när vi gör halt så drar hästen tyglarna ur händerna på mig och står där och är lite tjurig och ovillig att gå framåt. Ofta vill han ha helt lång tygel när vi stannar för att klia sig på benet och det ska man tillåta har jag förstått. Jag tror inte att jag är för hård i handen och att det är därför han drar. Kan detta bara vara tjurighet som kommer av att han inte orkar/vill jobba längre? Han är en väldigt smart herre och har haft många episoder av ”låtsas skrämsel” när jobbet blir seriöst, men detta sker mycket sällan nuförtiden. Vi har för övrigt aldrig problem på marken, han är go och gör allt man ber honom om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *