Gå på tygeln är ungefär den mening som jag tycker minst om… För ridskoleelever är det nästan en tävling om ven som först kan få sin häst att gå på tygeln, gärna direkt den börjar gå efter uppsittningen….
Jag har ofta hört utrycket om att hon kan inte rida för hon kunde inte ens få hästen på tygeln…. Eller att hon kunde inte rida min häst på tygeln, eller min häst har äntligen börjat gå på tygeln…..Ja, ni vet vad jag menar… Att få en häst att gå på tygeln har ungefär lika god gymnastisk effekt som att tolka detta begrepp bokstavligt, dvs lägg tygeln på marken och låt hästen gå på den…
Ridning handlar om balans, att lära hästen balansera sig, att inte hindra den från att röra sig som den är skapt, läs det här inlägget om detta ämne om ni har råkat missa det: Länk.. Hur ofta ser ni en häst ”gå på tygeln” av egen fri vilja? Undantaget Friesern som är avlad i ”gå på tygeln form”.
En häst rör sig ungefär så här om den larvar omkring i frihet.
Vill den spana in något viktigt långt bort så gör den så här.
Upplever den obehag eller blir rädd gör den så här.
Man kan alltså säga att om hästen själv får välja så har den nosen framför pannan. Om ni kollar på bilderna ovan så kan man väl sammanfatta det med att vinkeln mellan ganash och hals är oförändrad. ju högre upp halsen kommer ju längre fram är nosen. Mao ord så har inte hästen ett behov av att placera hakan mot halsen typ.
Och om ni testar detta på er själva så kan man väldigt enkelt förstå detta. När jag trycker in min haka mot halsen så stramar det i nackmusklerna ordentligt, inte alls skönt. Ju längre ner jag placerar huvudet i denna ställning ju mer stryper jag mig själv och ju längre bak jag tar huvudet i denna ställning ju spändare blir hela min käke. Testa att göra detta dels när ni står som en häst på alla fyra och dels när ni går omkring på 2 ben som vi ju är skapta för att göra. Inte sjutton blir vi spänstigare av att vi håller in vår haka mot halsen? Om man dessutom tänker sig att vi har ett bett i flabben som någon drar i, dels bara dra jämnt och dels drar vänster höger (sågar) och dels skumpar på vår rygg…… Då blir jag rädd att jag ska slita sönder något i nacken….
Den här bilden visar bra det jag försöker förklara. Tänk er ett bett och tyglar på detta skelett som drar in hästens nos. Vad händer?
Rent logisk sett så kommer vi om vi har en häst som håller huvudet högt så kommer vi at dra hela halsens skelett mot oss, bakåt. och ju mer vi gör detta ju längre ner kommer ”böjningen” på skelettet ovanför den rosa pilen att hamna och ju djupare ”hål/grop” får vi framför manken, det så kallade lansmärket där det passar utmärkt för riddare att placera sina lansar :-). Med andra ord så ju mer vi drar in hästens haka mot dens hals, ju mer sänker vi hela dens rygg och då motarbetar man ju själva grejen med att rida sin häst i form. Detta gäller oavsett om man drar in hästens nos med hjälp av att dra, såga eller att ha ett som jag kallar det ”dolt hot” i form av ett skarpt stångbett på den.
Om man istället tänker sig att man vill få UPP ryggen, hur bör man ha hästens huvud då? Hur får man den där lilla nedförsbacken i ryggraden att komma uppåt istället? Testa på dig själv? Hur får du din nacke att komma bakåt?
Om man bara backar huvudet, vad händer då? Hos mig får jag spänningar i käken.
Om vi backar lite längre ner i nacken då?Ja, då stretchar det ganska bra just där jag vill inbillar jag mig, men det händer inte så speciellt mkt mer i resten av kroppen?
Om ni ställer er på alla fyra och gör samma test, påverkas resten av kroppen om ni håller nacken i olika positioner?
Nope…
Man kan med andra ord INTE får hästen ”i form” oavsett vad man gör med nacken på den (om man inte heter Arthur Kottas eller så).
Vi vill ju lyfta nacken, eller rättare sagt vi vill få hästen att gå i form, men nacken har ju inga stödhjul och måste således bäras upp av resten av ryggraden. Och ryggraden sitter ju i hästens bäcken…
Hm…ställ dig på alla fyra igen. Hålla nacken i en neutral position, testa vad som händer om du trampar in med benen lång in under dig… Om ditt test gick som mitt så slutade det med att jag satt på rumpan men inte så mkt mer..
Ställ dig på all fyra igen och låt ditt bäcken vinkla sig så om vi vill att en häst ska vinkla sitt bäcken? Tänk svansen mellan benen. Notera vad som hände med din ryggrad och nacke. Ryggraden höjs, och huvudet åker in.
Testa samma sak igen, den här gången ska du vinkla in ditt bäcken UTAN att använda magmusklerna. Tänk att du ska höjja ryggen UTAN att använda magmusklerna. Går det bra?
Ok, Igen. Stå på alla fyra, spänn magmusklerna allt du kan så att svansen hamnar mellan dina ben. Vad händer?
Wow, du står i form!!!! Grattis, du har kommit på gåtans lösning. Den enda vägen till att forma hästens hals och nacke utan våld och på ett hälsosamt sätt ligger i att få den att spänna magmusklerna.
Upp och ställ dig på 2 ben. Jogga lite med ospänd mage, spring.
Gör sen samma sak med spänd mage. Gick inget bra va? Exakt. Detta är en ovan position och man kan typ bara krypa fram väldigt sakta tills man kordinerat ihop sig utifrån denna nya kroppshållning.
Man kan säga att spända magmuskler tränas inte i fart ……. Det beror på att det inte är musklerna vi ser som kan påverka kroppens hållning, det är musklerna djupt inuti oss. Men det skriver jag om en annan gång.
Men slutgrejen av detta inlägg är att låt din häst ha huvudet precis var den vill under tiden du roar dig med att träna dens magmuskler. Så fort du lyckas få den att använda magmusklerna så kommer dens huvud att åka ner och den ”går på tygeln”….
Om ni vill ha uppdateringar var gång jag gör ett nytt hästigt inlägg så gå med i min Facebokgrupp om Logisk ridning.
Bra skrivet! Pedagogiskt förklarat och tänkvärt. Önskar bara att fler läste din blogg.
Riktigt, riktigt bra skrivet! Mycket läsvärt!!
Tack 🙂
Riktigt bra skrivet!
Min ridskolelärare har alltid sagt att inga tyglar mot halsen och att man ska såga hela tiden… Nu vet jag hur jag ska göra 🙂
[…] Inlägget finns att läsa HÄR. […]
Intressant. Dock är din kunskap om den mänskliga anatomin är helt fel.
Upplys mig gärna om vad som är fel :-). Älskar lära mig nya saker.
[…] Gå på tygeln […]
Hur tränar man hästen till att stärka sina magmuskler och bära sig rätt?
Man lär sig rida 🙂 Det kan man inet ebskriva kort men jag håller kurser i det. du hittar lite info om det längst upp i bloggen. steg 1 och steg 2 börjar det med.
Byt ridlärare!
Grymt bra skrivit och bra förklarat, om det inte skulle stämma med människans anatomi ( inte vet jag ? ) så vad det skitbra förklarat o rider man själv så förstår man bra hur du vill ha förklarat,
Bra jobbat, hoppas ALLA får en fundering på detta även dressyr ryttare 🙂
Jag tränar min hästs mag-och ryggmuskler i galopp. Går utmärkt utan våld. Ett lätt, jämnt stöd i handen som vilar mot manken så söker de sig gärna lite framåt nedåt med mulen då ryggen lyfts upp. När vi är klara är de svettiga även uppe på musklerna bakom sadeln, vilka jag även vill åt då de behöver stärka sig där. Det har fungerat bättre för mig än att lära dem i skritt, då det är mer naturligt (även för en människa!) att spänna magen och ryggen när man springer för att bibehålla sin position.
Men det var ett tänkvärt ämne du tog upp! Så det inte bara blir en ”klagkommentar” 😉
Det du nämner är en helt annan sak. Du tränar de ytliga rörelsemusklerna, medan jag vill åt de djupa musklerna som står för hållning. Olika saker.
[…] För er som vill fördjupa er så har jag skrivit lite om att gå på tygeln här. […]