Det är vanligt att man vill att hästen ska böja på halsen. Den mesta ridning går ut på att få hästen att böja på halsen. Ett av ryttares största frustrationsmoment är att hästen INTE böjer på halsen. Jag har hört folk som helst inte vill rida i ett ridhus när det är andra där då det är pinsamt att inte deras häst böjer på halsen, att hästen inte går stadigt på tygeln i en timme?!?!?!Ja det är sant, jag läste den här meningen i en blogg och jag blev lite chockad, för vem rider en häst stadigt på tygeln i en timme, eller ens en halv timme?

Vi måste veta att när man rör på sig så använder man rörelsemuskler. Dessa muskler är till för rörelse och de är väldigt bra på det, smidiga och snabba. Men att gå stadigt på tygeln innebär ju att man håller halsen stilla vilket ju blir en ”ickerörelse” och då är det helt andra muskler som man använder, hållningsmusklerna. Dessa muskler är superbra på att hålla saker stilla, de är starka och kan lätt vara statiska.

Om man försöker få hållningsmuskler att röra på sig så blir det svårt, för dessa är ”trögtänkta” och absolut helkassa på rörelse.

Om man försöker få rörelsemuskler att hålla fast saker så får man problem för dessa får mjölksyra väldigt snabbt om de inte får röra på sig.

Hållningsmuskler är de som uppräthåller hållning. Att ”gå på tygeln” är ett sätt att ”hålla” sig. Det är inte det minsta svårt att hålla sig på det sättet de är vana vid för det är det de gör. Om man har en häst som svankar och vill gå med huvudet högt så är det så just den hästens hållning är. Den kan med lätthet gå i denna form eftersom det är så dens hållning är.


Du kan testa på dig själv, om du är en som sitter och svankar så är detta inte svårt alls, man bara är. Men om du ska sluta svanka då är det svårt. Då ska du säga till dina hållningsmuskler att ändra hållning och det vill inte dessa muskler, de gillar inte förändring.Man måste vara benhård mot sig själv och verkligen aktivt hela tiden tänka på hållningen. Det kan ta några månader/år (beroende på hur ambitiös du är) innan den nya hållningen är etablerad men då ÄR den liksom där oavsett vad du gör, det är inget du behöver tänka på.

Om man ska ändra en hållning så är det alltså statisk träning som gäller, stillhet. Det hjälper inte att göra 7000 situps eftersom situps är en rörelse och såldes utförs den av rörelsemuskler. Vi vill ju åt hållningsmusklerna, de som inte VILL röra på sig. Då måste man prata med dessa muskler på ett språk de förstår, man måste använda sig av statiska positioner.

Dock kan man inte använda dessa statiska positioner på tex ett arm då det inte finsn så gott om hållningsmuskler i en arm då armen ju är till för rörelse.

Man kan heller inte använda statisk träning på en hals då halsen ju är till för rörelse. På en häst är ju halsen en väldigt rörlig kroppsdel som flyttas hela tiden för att hjälpa hästen att hålla balansen. Halsen i sig är alltså bara ett ”kvitto” på vad som händer i hästens kropp.

Har hästen dålig balans eller tappar balansen framåt(går på bogarna) så åker huvudet upp. Ramlar dem på innerbog så åker halsen utåt för att kompensera, ramlar den bakåt och lägger mycket vikt bakåt så ramlar huvudet neråt för att skapa jämnvikt. Allting en häst gör med halsen är omedvetna rörelser, reflexer som den inte kan styra och som den inte är medveten om.

När man ska träna en hästs hållning så vill man ju att den ska sluta svanka, dvs börja bära sig. När man lyckas med detta åker halsen neråt oavsett om den går naken i en hage eller har ett bett som styr den. Det är en automatisk reflex. Ur ryttarsynpunkt så är det här en väldigt trevlig reflex, det är ett kvitto på att vi ridit rätt, att vi fått den att bära vikt på bakdelen.

Åker halsen upp så har vi gjort motsatsen, dvs ridit fel och fått den att lägga vikt på framdelen.

Du kan testa på dig själv. Ställ dig på alla fyra och svanka. Notera hur din nacke känns. Sen trycker du bort din svank, trycker den uppåt och noterar vad som händer med din hals. Kände du att hela huvudet ”ramlade ner”? Coolt va?

Testa sen motsatsen, stå på alla fyra och svanka. Böj ner ditt huvud och notera vad som händer i din svank. Härma alla de olika sätten som folk använder för att få hästens att böja på halsen, såga (flytta ditt huvud höger/vänster) eller kräv eftergift (tvinga in hakan in mot halsen).

Märkte du att ingenting du gör med ditt huvud påverkar svanken men att det du gör med svanken påverkar huvudet?

Sååå, dagens lärdom är att om du får hästen att sluta svanka så får du gratis den hållning du vill ha på din häst. Hästen härmar ju vår hållning så steg 1 är att sluta svanka. då kommer hästen att sluta svanka och börja ”gå på tygeln”. Jag har aldrig påstått att det är lätt att sluta svanka, men det är et t absolut måste när man vill rida sin häst i form.

Jag vet att det är svårt att tänka om, men försök att pränta in i dig att halsens hållning är ett kvitto på hur mycket/lite din häst svankar. Jag har skrivit det förut men det tål att upprepas att det är ytterst ohälsosamt för en häst att svanka och steg 1 när man tränar en häst är att få den att sluta svanka. När en häst svankar så har den sänkt sin rygg och om ni ser hur hästens rygg ser ut så är det liksom ”pinnar”, (tornutskott) som sticker upp ur ryggraden. Dessa ”pinnar” får aldrig nudda vid varandra för då börjar de gnidas mot varandra och då skapas inflammationer och till slut så kan pinnarna växa ihop med varandra. Tillståndet kallas Kissing Spines och är otroligt smärtsamt för hästen.

 

Om du har en häst som svankar så gör den iallafall den tjänsten att inte spänna in den eller att med våld försöka bända in halsen på det. Försök få den att sluta svanka genom att själv sluta svanka. Man kan inte kompensera en svank genom att få hästen att böja på halsen.

 

Jag vet att det är svårt att tänka i termer som att halsen ska ner för vi är ju så ittutade att nosen ska IN. Pröva pröva att tänka att det är hästens panna som ska fram, inte dens nos som ska bakåt. Skillnaden är STOR, testa med din egen kropp att dels ta fram pannan och dels genom att dra in nosen (hakan). Trycker man fram pannan får man en skön välvning i halsen, drar man in nosen får man ont i nacken).

Mer hästiga diskussioner på Facebook.

Det är okey att dela blogginläggen, ni behöver inte fråga först.

av Lindah

12 svar på ”Fram, fram, fram..”
  1. Hej
    Ville bara tacka för att du skriver så himla bra och pedagogisk om allt som handlar om hästar. Tack
    Malin

  2. Min väninnas häst har en lindrig form av kissing spines. Kan man träna den på något sätt att antisvanka och därmed kanske rädda livet på den. ?

  3. Tror man att ha hästen på tygeln är lika med att ha hästen i ett statiskt tillstånd tror jag man har missat massor.

  4. Detta är en av alla mina favoriter bland dina blogginlägg.
    Så logiskt och befriande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *