Jag älskar att lära mig nytt, här har Lilla och Ulrika testat hur hårt de kan träna. Inlägget hittar ni här.

Jag klipper in texten här också men det är alltså inte jag som skrivit det.

”Igår stod klubben värd för en inspirations dag för distansritt. Landslagsveterinär Mia Svensson hade kommit ner och berättade om hästens fysiologi och träning. Alltid lika spännande att höra om, speciellt när det kommer till distansritt som är en extremsport. Dagen avslutades med ett träningspass på galoppbanan där vi även mätte hästarnas mjölksyrenivåer under träningspasset. Detta var verkligen intressant och det gav mig ett par ögonöppnare, främst i hur jag lägger upp träningen i stort. Jag har en hel del att processa och tänka över där. Men förenklat och nedkortat går det att koka ner det till: ”träning i rätt intervall mellan ger en ökning i kapacitet”. Visst låter det bra. Då är det ju bara att göra rätt, eller?

Jag fick också lära mig att människor kan träna hårdare än hästar. Fem hårda träningspass per vecka funkar fint för en människa, en häst klarar av tre motsvarande pass. Jag tränar idag Lilla varannan dag. Så där är jag nog rätt bra på det. Vad jag däremot ska fundera på är de passens innehåll, för de är ofta för lätta.
 
Vad fick vi då ut av mjölksyremätningarna, eller laktattestet som det heter?
Vi var på Flyinges galoppbana och efter 15 min uppvärmning i jogg så började vi galoppera. Jag varvade trav och galopp i samma hastighet, vi låg runt 20km/h vilket vi brukar under galoppträning. Vid första stoppet för test låg Lilla på 0,4, riktigt lågt med andra ord. Så vi ökade farten lite, vid nästa mätning ett par varv senare hade vi ett värde på strax över 1, vilket också är lågt. För att försöka hitta var tröskeln ligger, man vill gärna ligga på en träningsintensitet strax under för att höja kapaciteten, tog jag ett varv i trav nära 30km/h. Nu vill jag tillägga att detta inte är någon supersnabb trav om man jämför med hur fort travhästarna springer i lopp, men nu tränar vi distansritt och på en galoppbana som är något lös jämfört med en travbana plus att den är ojämn så jag vågar inte låta henne gå fullt ut. Mätvärdet låg stax över 2 efter detta varv. Så kontentan blev att träningen var för kort och för lugn för att Lilla skulle ens vara i närheten av att nå tröskeln. 
 
Hur ska jag då använda detta till att förändra träningen så att vi kan utveckla Lillas kapacitet bäst? Först ska jag nog släppa den tanken jag haft om att Lillas trav skulle ge henne mjölksyra när vi travar mycket på tävling. Det är i så fall hur längde vi travar när vi kommer upp i många mil på slutet av tävlingar som ger mjölksyran och då spelar gångarten mindre roll. Jag har liksom fått för mig att traven som rörelse skulle vara ett problem, kanske är det mer det för andra raser men inte på samma sätt för Lilla som är född att trava.
Sedan får jag nog omvärdera mina långpass, jag rider oftast pass på två mil där jag ligger på en snitthastighet på 12km/h eller lite lägre. Men sett till gårdagens träning så är de nog i kortaste laget. Tre mil åt gången får vi nog gå upp till i stället. Hellre längre pass än snabbare pass om vi ska träna hållbart.
Så fram med kartan och leta upp fler varianter på långa vägar så vi kan variera oss helt enkelt. ”

 

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *