Har ni tänkt på att precis allting i den hästliga vardagen är ledtrådar till din hästs mående och utveckling?
Jag minns när jag jobbade som hästskötare i travstall och hade hästarna på box. Man kunde läsa ut massor av hur hästen hade möblerat om i boxen under natten. Ibland hade någon annan mockat boxen dagen innan och boxen var i en enda röra dagen efter (sjukt frustrerande). Det behövde dock inte betyda att mockaren hade varit slarvig utan på att denna hade rört runt för mycket i boxen. Hästar använder lukten till mycket och om man mockar som en elvisp så blir hästen helt förvirrad i sitt luktsinne och vet ibland inte var den ska bajsa, kissa eller äta. Med elvispmockning menas när man inte lägger tillbaka det rena där man tog det ifrån utan att man lägger allt rent som man ska behålla i en stor hög som man sen sprider ut lite huller om buller i boxen. Många tycker att man SKA mocka så eftersom det är lättare att få rent, men sanningen är att om man gör så så får man oftast en häst som stökar i boxen och bajsar/kissar överallt. Man vill ju helst att hästen har speciella platser för sina olika behov så att han slipper sprida runt allt och blanda det med maten. När man ska etablera en bra vana hos hästen så är det dessutom bra att lämna lite kiss där man vill att hästen ska kissa och lite bajs där man vill att hästen ska bajsa.
Vattenhinken bör inte placeras där hästen bajsar eftersom man då riskerar att få bajs i vattnet.
Nåväl, tillbaka till detektivarbetet. Om man har en häst som alltid behandlar boxen på ett visst sätt så ger det den observanta hästskötaren en ledtråd om att något är fel. Vad det är kan man inte veta men det ger en anledning till att börja leta ledtrådar. Man kan kolla
*Lukten på kisset och färgen
*Har hästen druckit så mycket som den brukar från hinken?
*Flödet på vattenkoppen
*Är det väldigt blött där hästen äter sitt hö? Det kan tyda på ont i magen. En häst med magproblem doppar ofta sitt hö i vattnet. Det är en väldigt stark varningssignal på magproblem (80 % av våra uppstallade hästar sägs ha magproblem)
*Har hästen ätit som den ska?
*Har hästen bajsat samma mängd som den brukar? Konsistensen?
Det finns hur mycket mer saker som helst att kolla men viktigast är ATT man kollar. Man kan kolla temp och puls, palpera hästen etc.
Hästen kan inte prata med oss med ord utan bara med sina handlingar. Idag bor många hästar på lösdrift vilket är väldigt bra för hästar men man förlorar onekligen kollen på hur de mår, äter, skiter, sover och dricker. Då gäller det att vara väldigt observant på hästen och verkligen ta sig tiden att kolla dens beteende.
Jag upplever att idag tar man inte riktigt hästens beteende på allvar. En häst ska inte behöva vara sur och arg större delen av tiden. Den ska inte sparka i väggarna och hugga i boxgallret och vara olycklig. Det är hästens sätt att säga att något är fel. Fler borde lära sig att lyssna. Ju gladare och nöjdare hästen är ju mindre risk är det att den får magproblem (som är en vår tids största hästhållningsproblem)och då har du större chans att få ett långt, friktionsfritt och lyckligt liv med din häst. Det är ju något som vi alla vill eller hur? Ibland, eller läs ofta, så är det egentligen inte hästen som behöver tas igenom utan det är ryttaren som måste ändra på något i sin sits.
Man kan utlösa hur mycket som helst från hästen, tex vad den har för problem i ridningen bara genom att studera dens kropp. Det verkar vara lite bortglömd kunskap idag. Tänk vad bra om man slapp ” ta igenom” saker i ridningen (jag vet att många egentligen inte vill vara hårda och ta igenom saker men man tror att det är så det ska vara. Ju mer du kan utlösa från hästens kropp ju lättare är det att korrigera detta utan att ens sitta upp på hästen. Jag vet inte hur ni tänker men jag vill att ridning ska vara roligt och mjukt, jag vill inte ta konflikter där. Speciellt inte som det är så otroligt mycket enklare att lösa dem på andra sätt.
Detta blir fokuset på vår 4de Fokuskurs. Avläsning av en hästs kropp. Du hittar information om samtliga fokuskurser här.