Den frasen har vi alla hört till leda.Men vad betyder den egentligen? Och varför säger instruktören så? Hur hindrar man den från att gå på bogarna?

Vet ni, en häst föds, dör, lever, äter, bajsar, sover, tävlar, springer på bogarna. Den är skapt så. En häst går ALLTID på bogarna. Nej, där ljög jag, när den stegrar sig eller står i levad går den inte på bogarna.

En häst är ett fyrbent djur, den går med bakben och framben, dvs 4 ben.

En häst föds med ca 60 % av sin vikt på frambenen (dvs bogarna) och med 40 % av sin vikt på bakbenen.

Enledningen till denna viktfördelning är att framtill har hästen en lång, tung hals med ett stort , tungt huvud. Det blir som en tyngd framtill, ett ankare 😉

Att få en häst bärig innebär att man ber den flytta 10 % av vikten till sina bakben så att jämnvikt uppnås, dvs att hästen bär 50 % på sina bakben och 50 % på sina framben.

Dock är dettta inget man kan göra i ett litet ögonblink, eller på en lektion. Senor, leder och ligament i bakbenet måste stärkas för att kunna ta mer vikt. Det tar ca 4 år innan hästen är tillräckligt stark för att kunna bära vikt på sina bakben längre stunder utan att ta skada.

Gör man det snabbare så får den ont i bakbenen. Spatt, bakknäproblem etc är typiska exempel på detta. Man får också låsningar i länden, SI ledsproblem etc om man skyndar på processen.

När hästen har väldigt ont i bakbenen så kommer den att skyffla fram vikten till framdelen, ännu mer än det var från början. Då får man tex kotledsinflammation, hovledsinflammation, framknäproblem. låsningar i bogarna, låsningar i halskotpelaren, kissing spines etc.

Som tur är så finns det ju kiropraktorer, veterinärer och snälla förkringsbolag som betalar veterinärerna när ryttarna ridit sönder hästarna. Och det bästa av allt, det finsn en möjlighet att triangelmärka en häst, det innebär typ (jag är inte så insatt i förfarandet så ursäkta mig för felskrivningar)att man kan få tillbaka stor del av inköpspriset på hästen och hästen får en stämpel som gör att den aldrig får tävla. Då kan man köpa en ny häst att förstöra. Och den gamla triangelmärkta kan säljas till en intet ont anande oftast ung tjej…..

Det som stör mig med folk som rider på skadade hästar är att de säger att den har spatt, eller en golfbollstor knöl på böjsenan, eller kissing spines eller pålagringar i en led ..etc… Men folk nämner dessa grejor som bara ett ord. Men vet ni, det gör ONT att ha såna här skador. Inte alltid att just skadan gör ont, men Hästen kommer att försöka avlasta det skadade benet/leden/ryggen vilket ger snedbelastningar i hela kroppen. Det är snedbelastningen som gör ont, det blir svårt för ryttaren att rakrikta hästen, att sitta mitt på den. Då får hästen följdskador.

Nåväl, ett sidorspår. Men för att inte hästen ska gå på bogarna så måste man förbereda dens bakben att bära vikt. Thats it, så enkelt och så bortglömt.

Hur man gör? Tja, jag har vigt mitt liv åt detta. Skulle jag skrivit det här så hade det blivit en roman. Men det går, det är bara det att folk verkar ha glömt bort hur man gör. Ingen utbildas i hur man lär ryttare att göra just detta. Det är en viktig bit i dagens ridundervisning som liksom glömts bort.

Men.. Ju mer man drar i tyglarna eller speciellt i innertygeln, ju mer hindrar man den från att bära vikt bak. Det innebär att gramaner, pessoaselar etc inte funkar. De får förvisso ner huvudet men det hjälper inte bakbenen att bära vikt. Det handlar egentligen bara om hur ryttaren använder sin kropp, mest sin rumpa.

Idag på ridskolor, lektioner etc så undervisar alla tränare som att hästen är Grand Prix utbildad och som att ryttarna redan kan allt. Tyvärr är det ju inte så.

För att kunna ”få upp en häst från bogarna” så måste man först kunna kontrollera bogarna.

Länkar till lite gamla inlägg om detta.

Är din häst redo att gå på böjda spår?

Att tänka på när du rider

Stressad häst

Hjälptygel

Rumpa kontra hand

Lite tankar

Hållning

Kan exteriören påverka hästens förmåga

Ta kontroll över hästens bogar

 

 

 

 

av Lindah

Ett svar på ”Den får inte gå på bogarna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *