Jag skulle vilja be alla om en sak för att göra livet liite lättare för era fyrfota vänner. Den här årstiden så blir de flesta hästar piggare. Det är inget som ni behöver fråga om i hästforumen (ja jag har sett och fått massa frågor om det)utan tänk lite logiskt. Hagarna är frusna och knöliga och hala  och många hästar är inklämda i obekväma täcken och detta gör att när hästen väl är på en ridbana med trevligare underlag och utan låsande täcken så är det självklart att den tar chansen att få ut massa överskottsenergi. Det är inte för att trotsa er, eller för att kasta av er, det är inte för att de är dumma utan det är helt enkelt bara för att de har en massa energi i överskott.

Hästar är inte som människor i detta fallet, de sänker inte sin energinivå och lägger sig i soffan och käkar chokladpraliner när det är kallt utan om vi säger att hästen har 100 % energi som den under månaderna när hagarna är fina pytsar ut lite då och då under dagen vilket gör att vi uppfattar hästen som en snäll häst när vi rider den. Om hagarna inte tillåter detta utpysande så har hästen ändå 100 % energi som måste UT, det blir lite som att ha myror i byxorna som vi ofta säger som små barn och hästen kan då uppfattas som en dum häst när vi rider den.

En häst som står så mycket stilla som de gör i dåliga hagar och i täcken får dessutom stela och styva muskler. Hästar har ett sätt att lossa på dessa muskler helt själv. Många människor kallar det för kast med liten ryttare 😉 eller att den bockar eller slår. För hästen är det dock endast för att släppa på lite spänningar. Ju mer spänningar ju fler bockningar/bakutsparkar blir det. De gör det INTE för att de är dumma utan för att de faktiskt känner att det behövs.

När hästar står för mycket så blir de strama runt bakknäna, det känns förmodligen lite obekvämt, lite som patellaupphakningar kan jag gissa. Detta lossar när hästen slår. Det stramar extra mycket vid galoppfattningar varav det är fullkomligt logiskt att hästen slår lite extra då. Det är heller inget du måste ställa frågor om utan det är bara så det är. Gör ingen grej av det utan le och åk med, det blir bättre när hagarna blir bättre. Undvik galopp när du rider om du ogillar när hästen slår.




Vad kan man göra då? Kan man förebygga? Ja till en viss del. Kylan är ju som den är, det är naturligt att man spänner ihop sig och bli styvare när det är kallt. Så gör ju vi människor också. Ni som liksom jag lider av värk, ni märker säkert att ni får mer ont när det är kallt. Det beror egentligen inte på att er skada blir värre utan det beror på att kylan får er att dra ihop er framtill, dvs dra era axlar ner och ihop, kuta lite. När ni går så här så kan man förklara det med att era magmuskler och musklerna på hela framsidan drar ihop sig och blir kortare, vilket då helt logiskt gör att musklerna på baksidan, dvs på ryggen dras ut och voila, vi får ont i ryggen.

Om vi går till en massör som masserar våra utdragna ryggmuskler så att dessa slappnar av så kan således magmusklerna dra ihop sig ännu mer. Vilket ju osökt leder till frågan om massage egentligen är det bästa valet när man har ont i ryggen? Ja just då brukar det kännas bra men på sikt så borde det rent logiskt bli värre.Vad man egentligen skulle ha gjort är ju att säga till framsidans muskler att sluta dra ihop sig, då hade de ju inte behövt dra i baksidans muskler och man borde inte ha fått så ont i ryggen. Men hur pratar man med en magmuskel liksom?

Och bör inte rimligtvis magmusklerna gå ända ner i våra ben? Våra bakben? Och är det då inte samma sak för vår häst? Jo för precis så är det ju. När en häst spänner ihop sig så drar den in bakbenen mot sin mage och kan då få ont i sina bakknä. Det där hänger ihop. Man kan känna på hästens bakknä för att se hur det står till. Är du intresserad av att lära dig mer om friskvård för häst så har vi en Håll hästen frisk kurs. Här nedan ser du en liten film om hur man känner på hästens bakknä för att veta hur statusen är.

Så, nu hoppas jag att ni har lite mer förståelse för er ”dumma” häst. Vad kan man göra då? Kan man förebygga? Ja men man måste börja i god tid innan det blir kallt. Man vill inte att hästens ens ska börja tänka tanken på att spänna ihop sina bakknän. Skritt i mängd (där du inte sitter och lirkar ner hästen på tygeln) samt klättring håller oftast bakknä fina. Galopp är också väldigt bra medan trav är mindre bra. Om man tänker efter så är trav ju en onaturlig gångart som hästen i det vilda mest använder för att förflytta sig mellan skritt och galopp. Det är ingen gångart som den springer runt länge i. Hästen bör vara lösgjord.

Men nu då, vad kan du göra just nu? Jo då kommer vi till anledningen till att jag började skriva detta inlägg. Jag tänkte skriva kort, det gick ju som vanligt sådär 😉

Jag ser ofta folk som longerar sina överpigga hästar. När hästen flippar ut så sliter folket i den, riktigt hänger sig i linan och försöker tvinga hästen att gå på en liten volt trots att både ridbana och linans längd tillåter en betydligt större volt. dra inte i den så där. När ni gör det så skapar ni bara mer spänningar i den. Låt den springa, låt den hoppa och låt den skutta utan att ni drar i den. Följ med. Den är snart klar, tillåt den att släppa på sina spänningar, muskulära såsom psykiska.

När ni vålddrar hästen i longerlinan så skapar man självklart spänningar i dens hals och nacke, 60?80? kgs tryck där skojar vi inte om. Men ni lägger även hästen tungt på innerfram vilket gör att den börjar luta innåt på volten vilket gör att hästens bakben kommer att korsa sig och för att undvika att ramla över sina egna ben så spänner hästen ihop sig ännu mer samt roterar sin ryggrad. Det där är ingen longeringsteknik som direkt hjälper hästen att få utlopp för sin energi.




Tillåt hästen att gå på en stor, stor volt, våldbromsa honom inte utan låt honom busa. Han gör det inte för att vara dum utan för att han måste. Om er häst är en sån som drar om ni ger honom längre lina så är löslongering ett bra alternativ. Kanske åka på någon löshoppning som denna årstiden brukar finnas organiserat på ganska många ridhus.

Till nästa år så kan man tänka sig att man förbereder hästen på att vara lite lydigare vid longering så att man vågar släppa lite mer på linan? Det är sånt vi gör i våra arbete vid hand kurser, skapar lydiga hästar. Det har alltså en praktiskt betydelse att hästen är lydig, du kan då ge honom större frihet.

Här är en liten film på hur man gör för att be hästen gå på en större volt när man longerar, jag bjuder på den för att jag har märkt att folk har väldigt lätt att lära sig hur man drar in hästen på liten volt men betydligt svårare att lära sig be hästen gå på en större volt. Jag lovar dig att ju större volt hästen går på, ju snällare blir den (givetvis baserat på att man har en viss grundlydnad i hästen)
Varför blir den snällare på stor volt? Jo för att en häst som är stel och har svårt att böja sin kropp efter volten kommer att ge dig ett visst motstånd i linan, drar du så kommer hästen att luta sig inåt. En häst kan inte vara böjd och luta sig samtidigt utan är hästen böjd så lutar den INTE inåt och om den lutar sig inåt så är den INTE böjd. Ju större volt du kräver ju lättare är det för hästen att ta sig runt trots att den är styv och då slipper såeldes dra runt den i linan. Dvs hästen får möjlighet att röra på sig för att lossa lite på sin styva kropp.

Nu tänker ni att den där ponnyn är väl ingen konst att longera? Nej, det stämmer, när hon fick gå på en stor volt var hon jättesnäll. Däremot så när hon longerades med ett konstant drag i huvudet på en liten volt så klarade barnet inte av att hålla henne, hon var vrål”dum”. Det var därför de fick denna lektion. Jag har dock ingen film på buset så ni får ta mig på mina ord här.

Kan man träna upp lydnaden i longering? Nja, för gemene man är det svårt. Det är bättre att träna lydnaden när man är nära hästen.  Vi gör det som jag sa innan i våra Arbete vid hand kurser. Alla kurser i den serien är som en förberedelse för att saker man gör med hästen från marken ska vara riktigt enkla, såsom tömkörning och longering. Om hästen redan förstår hjälperna och är lugn och utan spänningar så blir hästträning sällan svårt. Jag har en superduktig elev som har en Formel 1 häst. Den är högt och lågt och överallt och hon har baske mig blivit sadelfast av att rida honom, jag blir imponerad varje gång jag ser dem. Hon har valt att gå ridkurserna först och handkurserna sen. När hon anmälde sig till Handkurs 1 så tänkte jag i mitt stilla sinne att det här kan bli intressant, kommer hästen att köpa det här? Några veckor senare så gjorde hon ett inlägg i våran grupp om honom som gjorde mig så glad.

”Känner sån underbar känsla! ❤️Jag och min polle har tagit en paus i bakbenskursen pga graviditet och ist hoppat på första arbete vid hand. Så idag har vi gjort första lektionen och de va inte så lätt man kan tro med en häst som alltid har fokus på allt runtomkring och ständig är på sin vakt. Men detta är vad vi åstadkom ? en trött häst som inte kunde sluta gäspa, massa benkli och orkade inte gå ett steg till. Sen tog vi av tränset och ”sov” ihop. Känns som de är första gången nånsin han helt lägger sin trygghet i mina händer, han lyfte inte ens på huvudet när en helikopter flög ganska lågt precis över oss. Önskar att jag smygit in dessa kurser mellan ridkurserna lite tidigare men bättre sent än aldrig! ?”

Så, nu blir det här inlägget galet långt så jag avslutar här men budskapet jag ville få fram var, låt din häst springa av sig när du longerar den så att jag slipper få ont i mina ögon när jag ser dig och så att din häst får göra det som han av naturen måste göra för att hålla sig ”snäll”.

Dela gärna inläggen på denna offentliga blog.

Gilla oss gärna på Facebook.




av Lindah