Fredag igen 😉 Jag älskar fredagar den här årstiden. Det innebär att det snart är helg vilket i sin tur innebär att man faktiskt kan rida i dagsljus. En får allt vara glad över det lilla.
Jag tar ju ofta upp årstidsrelaterade problem här och nu är bockperioden i antågande. De flesta hästar börjar bocka nu, speciellt i galoppfattningarna. Många hästar vill inte trava utan bara galoppera.
Det beror på knagliga hagar vilket gör att hästen inte rör sig så mycket. Då blir senor och muskler korta och strama, speciellt i bakpartiet. Det innebär att när hästen försöker trava så stramar det åt och det kan ibland göra ont när för korta senor ska sträckas ut.
Ungefär såsom beskrivet för Patellaupphakning fast i mildare form.
Vi Patellaupphakning hoppar patellas mediala raka band över kägelutskottet på tibia och hästen kan inte längre böja på sitt ben utan det fastnar i ett sträckt läge. Ibland släpper det väldigt snabbt, ibland kan det vara låst längre.
I sin mildare form så gör det ont när hästens ska upp i en högre gångart och då bockar den reflexmässigt.
Antingen så kan man bli rädd för din häst eller skälla på den eller så kan man redan nu börja förbereda sig på att slippa problemet genom att lägga in TIMMAR och åter TIMMAR av skritt rakt fram för att hålla muskler och senor glada och mjuka.
Jag vet inte om det stämmer men det sägs att en häst i en hage rör sig i snitt 1,2 mil i skritt en helt vanlig dag. Om hagen tillåter detta. Vilket en liten knagglig vinterhage inte gör. Om man dessutom satt på hästen ett illasittande täcke så blir den ännu mer obenägen att röra på sig.
Så ut och skritta hästarna redan nu för att förebygga problemet. Givetvis är det viktigt att skritten är lösgjord, dvs en skritt där hästen får gå med vickande rumpa och svajjande bål och ett pendlande huvud. En skritt där hästens kropp är låst och där han tvingas gå på tygeln för att du håller ner hans huvud har ingen som helst effekt på problemet.
Givetvis så rider man aldrig på en volt i snabbare fart än skritt med en häst som är så stel att den måste bocka för att lossa på sina spänningar men det tror jag inte att jag behöver skriva. Det finns en tro att en häst bockar för att den är glad. Det är inte sant. Den bockar för att den har ont.
Givetvis så kan hästar bocka av överskottsenergi också men det ser inte riktigt likadant ut.
Det är ett aber det här. Det är svårt att hålla igång hästen. Och de flesta hästar biter inte skritten på. Den liksom tar inte 😉 Då är det läge att lära sig jobba hästen på riktigt i skritten, så att skritten gör den trött och får den att tänka. Tänk lite i termer av Tai chi. Det SER liksom inte så där jättejobbigt ut vid första anblicken. Och om du aldrig testat och ger det ett försök så kommer du mest att bli frustrerad och irriterad och så kommer du att gå därifrån med tankar som att Tai Chi är meningslöst. Ungefär så känner en häst som du försöker få att skritta lugnt. Det är såååå tråkigt och så meningslöst. Så du går oftast med på hans förslag att springa fort istället. Problem solved. Hästen är rastad och snäll. Men…. Han kommer ju fortfarande att bocka och bete sig odrägligt nästa dag eftersom han fortfarande är för kort i musklerna.. Dessutom så kommer han för varje Springpass att få en plutteliten aning bättre kondition vilket gör att han kräver MER spring… En himla dålig cirkel blir det.
Vi tar och tittar på Tai Chi. Och ja, jag vill att du tar dig tiden att faktiskt TITTA.
Min son kallar Tai Chi för Sköldpaddskarate :-). Det är liksom typ kampsportsrörelser men framförda i skölddpaddstempo 🙂
Den första gruppen av logiska instruktörer hade en utmaning, vi skulle lära oss Tai Chi enligt videon nedan. Det var så sjukt omständigt. Jag gjorde det, och jag minns att jag tänkte att om han säger ”Lets do that one more time” en gång till så slår jag honom på käften ;-). Men jag märkt också hur otroligt mjuk jag blev i kroppen, jag mådde väldigt bra av det.En sak som var oerhört trevligt var att jag sov mycket bättre än jag normalt brukar göra. Enorma hälsoeffekter i ett samhälle där många ligger sömnlösa trots att de är så trötta att man håller på att gå av på mitten. Vi kan konstatera att de är kloka de där Kineserna 😉
Nåväl, hur kom jag in på Tai Chi? Jo, jag tänker som så här att Tai Chi handlar egentligen om att ha en extrem medvetenhet i sina rörelser. Att varje millimeter är kontrollerad. Och det är precis det vi sysslar med i vår ridning. Jag brukar kalla det för att hästen ska ha medvetna bakben. Om man vill att hästen ska flytta vikten till sina bakbenen så måste han ju vara extremt medveten om hur han går med dessa. Annars kommer han att bli rädd.
Det många inte vet om hästar är att allt hästar vill är att INTE ha vikt på bakbenen. Det gör dem försvarslösa och svaga. Så att gå på bogarna är ett sätt att behålla makten över sin kropp och därmed omgivningen då bogar med mycket tyngd på är starkare vad gäller att dominera saker som står i vägen (saker=folk och fä). Det här innebär i hästträning att hästen är faktiskt ganska nöjd när han inte är vikt på bakbenen. Han strävar dit. Så man måste först sträva efter att visa honom att han har bakben. Sen måste man stärka dem vilket tar 4 år. Det går fort att ge en häst muskler i bakkärran men om man med våld trycker bak hästen på bakbenen så är det ju som så att bakbenen måste bära mer vikt vilket i sin tur innebär att man först måste förbereda bakbenen för detta så att leder, senor och ligament orkar med att bära mer vikt.
Nåväl, hästen måste alltså under några år skaffa sig medvetenhet och styrka i dessa bakben. Den Logiska skritten ser för många energilös ut. Men det är meningen. Tror ni hästen blir mer medveten om den rör sig i TaiChifart än i löpfart?
Exakt.Det är därför vi rider så sakta. Men det hjälper inte att bromsa farten med tyglarna. Hästen härmar sin ryttare och om en ryttare drar i tyglarna så kopplar hon av sin hållningsmuskler vilket innebär att hästen gör detsamma. När detta sker lägger sig hästen tungt på bogarna. Dvs precis motsatsen till det vi vill. Så vi rider alltså runt i långsam medveten skritt och vi får denna skritt genom att göra saker med vår kropp. Saker som är galet jobbiga fast det ser ut som om vi bara sitter helt stilla och åker häst. Det är ungefär precis tvärtom mot vad vi gör. Logisk Ridning är galet ansträngande vilket är svårt att tro när man ser det. Här har jag snabbt klippt ihop en film på några logiska hästar som skrittar. Titta på bakbenen, hur de sakta rör sig och medvetet sätts ner. Det är vackert för mig.
Många undrar om man inte förstör gången när man rider så här sakta. Nä, men det tar lite tid innan hästen visar upp gången. Det var ju det där med 4 års styrka som måste in i bakdelen först. Ibland så visar hästen glimtar av vad som komma ska, den här hästen tex, hans galopp imponerade på mig i helgen. Det här blir riktigt fint när det är klart.
Nåväl, det var den här fredagens kloka ord. Eller så var det bara en massa dravvel som du inte förstod 😉 . Men huvudmeningen med mina ord är väl egentligen att heja på dig. Träna på, rid sakta och medvetet, träna dig själv, du är på rätt väg. Och framförallt njut av nuet istället för att vara frustrerad över ett mål. Njut av resan, när du blir mer medveten så inser du att målet är inte målet utan resan dit är målet 🙂 Ha en trevlig resa 🙂
Påminner er om att gärna skicka in era ridprov innan julhelgen. Några av er har redan skickat in och det är ju bara för härligt att se er utveckling. Det gör mig lycklig 🙂 //Lindah