Det är många som har detta problem, lösningen som föreslås på det är olika. Alla hästar fungerar ju olika så förslagen kan vara många.

Men ibland, då har man två problem, problem med framåtbjudningen plus att hästen ”knäpper av, eller problem med framåtbjudningen plus tölten.

Ibland har man t.om tre problem. Tex problem med framåbjudningen plus svårighet med tex skänelvikning plus problem med formen.

I samma sekund som du som ryttare kommer på dig med att du inte tränar på en grej utan att du i själva verket försöker lösa tre olika problem, då ska du omedelbart slappna av och länga ut tygeln och ta dig en funderare.




Fel ett är det där med att lösa problem… Carl Hester, han kan lösa ett eller ett par problem, Charlotte Dujardin kan lösa ett problem eller varför inte 5 😉 och de gör det snabbt, på ett par minuter. För alla de där problemen har alltid en gemensam nämnare. En duktig ryttare letar upp den där nämnaren, lär hästen hur han kan göra istället och POFF så faller de där tre andra problemen på plats av sig själv.

Hästar är inte några ointelligenta djur. De är flyktdjur och sådana söker alltid enklaste vägen ut. Bort. De vill inte slåss egentligen, de gör det bara när alla andar utvägar är borttagna. Därför måste vi, ryttaren som ju är den som vill att hästen ska göra en massa saker vara den kloka i denna situation. Istället för att tänka i problem, ta igenom och bestraffa så kan man istället tänka: ”Vad behöver jag visa den här hästen så att han får lättare att kunna göra det jag begär av honom?

logisk-ridning-snall-mot-hast

Jag älskar Kyra Kyrklunds ABC. Testa först om hästen kan gå fram, bak, höger vänster. Hur den gör dessa saker är olika efter vilken nivå hästen befinner sig på. Funkar alla dessa 4 komponenter så har du inga problem. Då kan du öva vidare på vad du vill öva på. Om däremot en enda av dessa sakerna inte fungerar. Då är det det du måste öva på idag.

Jag prioriterar framåt högt. Inte så att jag vill att man sitter och jagar en häst i en timme utan mer att hästen med glädje självmant ska vilja röra sig framåt.

Många hästar som av naturen har dåliga framåtbjudning har blivit jagade och jagade av olika tränare. Jag ser på dem när jag kommer in i en paddock att de riktigt biter ihop och tänker åh nej, nu är det dags igen.

För mig är det viktigt att komma på metoder som gör att hästen återfår glädjen i att träna. Metoderna behöver inte vara kända, man får lov att vara lite annorlunda. Här ser vi ett sätt som jag brukar använda mig av med stor effekt. Framåtbjudningen kommer och det som är magiskt är att den oftast består efteråt och det är ju det viktigaste. Det hjälper ju inte direkt ryttaren om hästen bara går bra när jag är där. Effekten ska ju bli bestående och det är viktigt för mig att ryttaren får verktyg som hon på sin nivå kan använda sig av hemma på egen hand.

Här är en lektion jag minns med glädje. Egentligen är det flera lektioner som reds under en helgkurs men jag har klippt ut det väsentligaste för att ni ska förstå.

Hästen är en Islandshäst som hade lite problem med att trava. Det är inget ovanligt att Islandshästar tappar en gångart eller två då och då ;-). Hästen är strax under 20 år vilket innebär att man inte bör lossa på den för mycket. Jag ser problemen låst kort överlinje och dålig framåtbjudning. Så vi jobbade med detta på en massa olika sätt. Allt fokus på att få fram trav släpptes och innan helgen var slut så travades det så det stod härliga till. Det här var för mig så otroligt hjärtevärmande att få vara med om. Ett otroligt sött ekipage.

Nu är jag ju inte dummare än att jag förstår att många som läser detta kommer att oja sig över allt det här fjantet. Det får ni göra. Men vi fick trav, vi fick en glad häst och vi fick en glad ryttarina. Problem solved liksom. Det finns aldrig ett sätt att ta sig an ett ”problem”. Det finns många sätt och det här är ett av dem. Om ni tittar noga så ser ni att vi gör massa saker som alla andra gör; vi länger ut överlinjen, vi tränar övergångar, halvhalter och lite styrteknik. Och ja, jag har underbara elever. Så brukar det vara på kurserna, en otroligt trevlig sammanhållning där alla hejar på alla och hjälper varandra oavsett vilken ras eller inriktning ekipagen har. Fantastiskt.

Ni får alltid dela inlägg från denna offentliga blogg. Gilla oss gärna på Facebook.




av Lindah