Att rida är som att dansa. Eller, ridning BORDE vara som en dans. Vi har väl alla sett Lets Dance. En erfaren dansare lär upp en oerfaren dansare och det är hm.. ganska intressant att titta på ”behind the scenes”, när de tränar.

Men det går relativt snabbt att lära sig dansa för i sista programmet så ser de alla ganska hyffsade ut. Eller. De som inte åkte ut då…

Ridning är likadant. En unghäst skolas av en ryttare som KAN skola hästar, en beridare. En beridare vet hur det ska kännas eftersom hon lärt sig detta på en skolad häst. Därför kan hon guida unghästen väl.

En ”ung” ryttare rider på en häst som redan är skolad, som kan allt, som vet vilka signaler han ska strunta i och vilka han ska uppmuntra ryttaren att ha. Han kan visa ryttaren rörelserna. Hur de ska kännas.

Vi kan inte ha två stycken ”Lets Dance” deltagare som ska lära sig dansa. Två stycken som inte kan dansa som ska lära sig dansa. De kommer att ”slåss” om vem som ska leda, slita i varandra. förmodligen så kommer de ganska snart att ge upp allt vad dans heter och börja samla frimärken istället. Det blir helt enkelt för mycket svårigheter med att ha två okunniga som ska lära sig dansa.

Ridning är likadant. En unghäst ska inte ridas in eller tränas upp av någon som måste ställa frågor om det mest basala som ingår i hästskolning. Ryttaren ska veta det där. Då blir hästen trygg och känner att ryttaren är en klok och pålitlig person som den kan vända sig till när den är osäker.

Därför måste man skilja på hästutbildning och ryttarutbildning. Jag sysslar med bägge delarna. Alltså, egentligen vill jag också lära folk träna hästar men jag insåg snabbt att jag fick välja. Jag saknade danslärare, skolade hästar och skolade ryttare. Så jag bestämde mig för att ägna min ridutbildning åt att träna upp ryttarna. Det verkar vara ganska unikt med en ridutbildning som riktar sig i princip enbart till ryttare.

Många tycker att det är störigt, man vill ju träna hästen, men allteftersom åren går så inser de att man egentligen inte behöver träna hästen så där jättemycket utan den tränar sig alldeles gratis när du själv börjar bli en ryttare, dvs när du börjar bli mer en danslärare än en Lets Dance deltagare…

När mina elever har gått igenom hela ryttarprogrammet så kommer vi in på skolhästprogrammet. Där vi lär oss att från grunden skapa en fantastisk skolhäst av en helt vanlig treårig häst. Det har varit långa år på att vänta på att komma dit men nu är vi där. De två första har redan börjat testa det och vi har nu två stycken fantastiskt trevliga nyinridna Logiska hästar som är utbildade enligt det Logiska programmet. Det ska bli vansinnigt kul att följa dessa hästar och människor. Jag kommer att låta er trogna läsare att följa hästarna som ingår i programmet. Så fortsättning följer med andra ord.

Vi vill skapa hästar som håller tills de är typ 32 år eller så därför läggs de första årens skolning mest från marken. Rider gör man ju ändå men mest rakt fram. Det viktigaste en unghäst ska lära sig under ryttare är att gå fram och att vara ”snäll”. Anledningen till att man väntar så länge är för att hästen inte är färdigvuxen innan dess. På bilden nedan ser ni när tillväxtzonerna sluts. Försöker man rida för avancerat innan dess får man bara en massa problem och såna vill vi inte ha. Så onödigt att bråka med en häst som ännu inte är fysiskt färdig för att prestera. Dessutom så vill vi ju att hästen ska bära vikten på bakbenen och det tar 4!!! år skolning innan hästens bakben är starka nog att bära vikten där några längre stunder i taget. Så att kombinera uteritter rakt fram med skolning på marken är en himla bra grej.

tillvaxtzoner-logisk-ridning

 

Det är först nu det börjar bli riktigt spännande här på Logisk Ridning 🙂

Mycket tid lägges på miljöträning på tusen olika sätt. Det handlar inte så mycket om hästen egentligen utan mer om att träna ryttaren att vara lugn i alla situationer så att hästen slipper fingranska omgivningen på saker som gör att ryttaren är så rädd av sig. Detta göres med fördel från marken.

Vänja hästen vid smällande ballonger bådar gott inför framtida nyårsaftnar.

Om miljöträningen gått bra så har man en trygg häst som inte bryr sig om tex buller som vi ser i den här filmen.

Hästen bör bli så säker att man kan rida den helt naken.Då har man liksom lyckats med sin träning.

Tömkörning är en bra grej som alla hästar bör kunna.

Spansk skritt är bra för att träna ”bägghäntheten”. Man får inte göra det för ofta och man får aldrig jaga fram det. Då får man en sån där ful svankande rygg på hästen och det vill man ju inte. Hästen ska kunna gå i Spansk skritt utan att tappa ryggen.

Den här hästen tyckte aldrig det var roligt att träna det här så jag la ner det. Av misstag så tog vi upp det igen när vi märkte att hon själv bjöd på det (om man har god fantasi)

Löslongering är en oerhört viktig ingrediens i hästträning

Lite blandat

Här badar vi för första gången

Longera en Påni en hage full med härligt grönt gräs kan vara en utmaning. Söker man lång och låg så är det bara gräs man behöver ;-.)

av Lindah