Visst är det lite…hm..intressant att alla pratar om allt hästen ska göra med sina bakben och med sitt bäcken medan de flesta ryttare knappt vet hur man styr sina egna stortår, än mindre sitt eget bäcken…
Vet du att precis allt du gör med dina egna leder gör din häst också…. Så när du klagar på att din häst sitter fast i vänstersidan så är det egentligen dig själv du klagar på….
Nu är teckningen ovan överdrivet ritad för att vara lätt att förstå men det här fast i mildare form ser man i alla discipliner och även på höga nivåer.
Visst är det ganska lätt att förstå att den här hästen kommer att bli öm i höger rygg file` då sadeln högra bossa pressas mot ryggradens högra sida. Det är också ganska lätt att förstå att det är ganska svårt för den här hästen att röra sig smidigt och att överhuvudtaget gå rakt fram. Att ryttaren har ont i ryggen/höfterna efter ett ridpass är ganska självklart.
Vet ni att för varje cm som vikten förskjuts i sidled så förflyttas ca 10 % av ryttarens kroppsvikt till den överbelastade sidan och lika mycket ifrån den obelastade sidan. 2-3 cm förskjutning i sidled är inget ovanligt… Om vi utgår från att en ryttare väger 60 kg så bär hon alltså 18 kilo mer på ena sidan. Det måste för hästen kännas som att gå med en snedpackad ryggsäck….
Ser ni att ryttarens midja är vikt? Det är en reflex som träder in och räddar oss från att ramla av. Vi bör befinna oss ungefär mitt över hästen tycker vårt balanssystem.
Så om du har problem med din häst och du vet att du gärna viker din midja så kan du lösa mycket av din hästs problem genom att helt enkelt rakrikta dig själv. För det är ju ganska lätt att förstå att den rakriktningen som vårt balanssystem sysslar med genom att vika oss i midjan faktiskt inte hjälper oss ett enda dugg när vi rider. Snarare tvärtom…
Ja, det var kvällen djupa tankar 🙂
Relaterade artiklar
Läs mer om våra ridkurser.
Nästa grundkurs i ridning startar 3 Juni. Du anmäler dig genom att maila till blog@lindah.se