Jag får så många frågor om ridkurserna så jag tänkte skriva lite om det. Du kan börja med att läsa om hur onlinestudier fungerar på den här länken.
Vilka grenar vänder den sig till? Alla, grundridning är varken gren eller rasbundet. I grunden handlar det om att lära sig sitta mitt över en häst. Det är svårt att tro att man behöver en kurs för att lära sig sitta mitt över en häst men så är det. Det finns inte många som sitter mitt över en häst. Vanligt är att ryttare glider ner på hästens utsida när de ska rida en volt. Det kan ni se om ni börjar kolla på ekipage. Sadelns bakvalv befinner sig inte mitt över hästen vilket självklart gör det väldigt svårt för hästen att forma sig på en volt. Vissa ryttare sitter dessutom utanför hästen även på rakt spår. Det säger sig själv att det blir en aning svårt att få två rena galopper om ryttaren inte sitter mitt över sin häst. Visste ni att galopp är en böjd rörelse? Men att de flesta försöker sitta som om galopp vore en rak rörelse vilket inte går så bra. Därför har jag galopp först i den 5te grundkursen, där vi lär oss ta kontroll över hästens bakben.
Jag skulle vilja påstå att alla ryttare kan gå grundkursen oavsett ålder och tidigare utbildning och meriter. Jag har elever från ca 15 år upp till 80 år. Vissa har tävlat sm på islandshäst, vissa tävlar distans, vissa är superduktiga hoppryttare, vissa tävlar dressyr på MSV nivå, vissa rider travare i syfte att förbättra deras prestationer på travbanan och vissa är glada skogsmullar. ALLA är nybörjare här, det betyder att alla prestationsångest försvinner och det är faktiskt underbart att för en gångs skull slippa pressen att alltid prestera.
Hästar då, kan alla hästar gå grundkursen? Ja, om de är snälla och kan skritta rakt fram så kan de gå grundkursen. Dock är det olämpligt att gå kursen om din häst inte är frisk. Den bör vara fri från tex spatt och den bör inte vara alltför gammal eftersom vår ridning går ut på att ändra hästens hållning och det är inte alltid spatthästar eller gamla gamla hästar mår bra av att ändra sin hållning.
Givetvis rider du din egen häst, en som bara du rider. Kurserna syftar på att bygga upp ekipage, inte på att hästar lånas ut till olika ryttare så att en ryttare rider så här och den andra rider på ett annat vis. Hästar är levande varelser av kött och blod. De uppskattar inte att användas som mopeder.
I kurs 1, Grundkursen, fokuserar vi på att få lång och låg, Det innebär att ryggen och bålen börjar slappna av och länga sig, hästen börjar vicka på rumpan. Detta åstadkoms genom att ryttaren lär sig sitta hyffsat mitt över sin häst och kontrollera hästen bålrotation. Mer än så behövs inte för att hästen alldeles frivilligt och helt utan hjälp av tyglar går lång och låg. Detta långa och låga finns alltid kvar, inget man behöver anstränga sig för att få.
Vi lär oss att skritta. Japp, du läste rätt. att kunna rida korrekt i skritt är en konst som få behärskar hur konstigt det än kan låta.
Ryttaren lär sig att ta kontroll över ben och bäcken. De flesta ryttare har noll koll på detta. Det är väldigt frustrerande när man som tränare ber en elev ta bak skänkeln och ryttaren säger ja och tror att hon tar bak skänkeln medan det faktiskt inte händer ett enda dugg med hennes skänkel. Man kan säga att tränaren känner sig som en tvfjärrkontroll utan batterier. Signalen ges, men den når inte mottagaren. Grunden till att ryttaren ska kunna styra sina ben läggs i grundkursen. För det säger sig själv att om ryttaren inte kan kontrollera sina ben och sitt bäcken, hur ska hon då kunna kontrollera hästen bäcken och ben?
Så här kan ett ridprov för grundkursen se ut. Här är det en Islandshäst som gör ridprovet. Det är inte så komplicerat, två raksträckor och några serpentiner i skritt.
Nästa kurs handlar om trav och den heter just Grundkurs Trav. Trav är en gångart som ska vara swungig. Det är den dock sällan så vi lägger ganska mycket tid på att få till den magiska Swinging back. För att få till denna måste ryttaren sluta använda grottmänniskoverktygen ”sparka för att det ska gå fortare” och ”dra för att det ska gå saktare” eller ”dra för att svänga”.
Det krävs fokus, det krävs en följsam hand som vågar släppa fram hästen och framförallt så krävs det fokus, fokus och mer fokus. Här vill vi INTE ha lång och låg utan vi vill få fram hästens nos. När man får fram hästens nos så sker magi i hästen. Den börjar böja på sina haser, ryggen börjar swunga så att den bakifrån ser ut lite som Toker på julafton ;-). Traven är den gångart som de flesta ryttare förstört mest. Man har bromsat sig till en seg trist trav, alternativt drivit fram en springig historia. Givetvis har vi bromsat ner hästens nos oavsett om vi segat i traven eller sprungit i traven. Tack vare vårt utökade fokus så kommer hästen att sluta vara fjantig, sluta hoppa omkring och glo på ryttarens hjärnspöken. Vi lär oss böja hästens bål i traven, forma den på en volt och vi lär oss tagen bakdel, allt detta utan att använda tyglarna. Vi får balans och därmed en följsam hand. Vi lär oss att rida lätt på olika vis för att prata med hästen, be den göra det som vi tidigare använt ben och händer för att få den att göra. Visste ni att man genom att rida lätt på olika vis kan be hästen länga sig, samla sig, springa snabbare och långsammare? Det är magiskt.
En sak som förundrade mig var att fältsitsen är en bortglömd sits. Detta trots att den är en av de viktigaste sitsarna av dem alla. De första åren när man skolar en häst så rider man trav antingen under lättridning eller ståendes i lätt sits. Man sitter aldrig ner på den eftersom man då rider bort dens ryggswung och får hästen att bli stel och tråkig.
Ridprovet är även här enkelt. Det ingår volter, diagonaler och raksträckor.
Så här kan ett travprov se ut.
Vid detta laget har de flesta ryttare kommit fram till att hästens bogar är extremt irriterade tingestar som lever sitt helt egna liv. Så den tredje kursen lär ryttaren ta kontroll över hästens bog.
Grundkurs Bog heter den tredje kursen. Det är en nyckelkurs. De flesta vet att hästar kan skjuta ut en bog, eller lägga sig på innerbogen. Men vad de flesta inte vet är hur man kontrollerar denna bog. Mitt mellan bogarna bör manken vara. Manken bör peka rakt upp. Så är det dock sällan. Dessutom så föds hästen med mer vikt på ett av sina framben, det är såklart frambenet som bär mer vikt som hästen får sina kotledsinflammationer på. Det vill man ju såklart komma bort ifrån.
Svårigheter att rida skolor har många. De har svårigheter för att de försöker peta in bakbenen innan de kan styra hästen bog och manke. Det innebär att så fort ryttaren petar in ett bakben så trixar hästen till sina bogar så att bakbenet alltid är i samma förhållande till sina bogar, dvs bakbenspetandet leder endast till att ryttaren viker sin midja på olika vis. Hästen förblir oskolad.
Visste ni att eftergiften i tygeln sitter inte i hästens hals eller huvud utan i dens bogar. Tar man kontroll över hästens bog så får man eftergiften alldeles gratis.
Ridprovet här ser lite knepigare ut men är enkelt efter att man genomgått Bogkursen. Det innehåller olika former av längningar och små volter. Givetvis utan att man drar runt hästen med tyglarna.
Så här kan ett Bogkurs ridprov se ut
Nästa kurs heter Grundkurs rakriktning. Här sysslar vi med rakriktning 🙂 Det är svårt. Om ryttaren inte kommit på det tidigare så kommer de flesta på det här. De kommer på att det är inte hästen som gör fel. Utan hästen är en spegel av ryttarens egna snedheter. Så här börjar eleverna oftast av sig själva att verkligen ta tag i sina egna snedheter. Vissa börjar med Yoga, vissa med Feldenkraiss eller med någon annan ryttarträning. Just den här insikten, att hästen är sned/dum för att ryttaren är sned/dum är den absolut viktigaste insikten en ryttare kan få. Här slutar de flesta ryttare upp med ofoget att beskylla hästen för olika saker utan de börjar ställa sig frågan : Vad gjorde jag nu för fel eftersom hästen inte gör som jag bad?
Vissa ryttare har redan kommit till denna insikt. Det är denna insikt som gör att i våra Facebookgrupper har en väldigt trevlig stämning. Ingen dömer någon, det förekommer inga frågor om hur man får hästar att sluta vara dumma. Inga korkade frågor om vilket bett som ska användas om hästar vägrar gå i form. Det finns däremot många frågor och berättelser om nyupptäckta snedheter, ahaupplevelser om en olydig höft. Tips om olika sorters ryttarträningar. Stämningen i våra Facebookgrupper är otroligt bra och trevlig.
Här kan ni se lite av vad rakriktning innebär. När ekipaget kommit hit så är hästen väldigt lösgjord och mjuk. Det innebär att den formar sig efter ryttaren, EXAKT efter ryttaren. Det är inte alltid smickrande 😉 Man kommer på sina snedheter kan man säga. Det våra med detta är att vi föds sneda och livet förstärker vår snedhet. Det sneda läget blir det normala. Så när man placerar ryttaren rakt så känns det väldigt snett. Det innebär att ryttaren måste kalibrera om sin hjärna till att förstå att det sneda är rakt. Det är inte helt okomplicerat kan man säga.
Nåväl, åter till rakriktningskursen. Här uppnår vi bensprattel på det korrekta viset, vi uppnår skolskritt och vi länger hästens överlinje. I denna kurs ser resultaten ganska olika ut. Vi går ju aldrig över hästens egna kapacitet och vissa hästar har svårt för att länga sig, pga av rasegenskaper eller gammal träning. Allt är ok. Man får det hästen har så att säga.
Vi lär oss variera hästens form, vi lär oss rida den i mer avanceradedetaljerade former/mönster.
Här ser vi ett ridprov. Kolla främst hästens bakben i trav. Magiskt fina.
Nästa kurs handlar om hästen bakben, motorn. Alla andra kurser har bestått av symptomlösning för lata bakben. Detta är en avancerad kurs. Men utan att gå in på alla dessa avancerade detaljer så är det i denna kurs vi hittar två helt nya sittben. Halleluljamoment för de flesta, detta att ryttaren har inte två sittben, hon har 4. Detta tar ridningen till nya nivåer. Men framförallt så börjar ryttaren se väldigt prydlig ut. Hon börjar bli verkligt , verkligt oberoende av sin hand. Man kan börja göra roliga saker med hästen.
I kursen börjar vi rida fram lite gång i hästen, vi lär oss skolhalt, sluta och galopp.
Här har vi en ryttare som gått bakbenskursen. Hon har en sits som man kan bli grön av avund av.
Nästa kurs handlar om handen.Den mest åtråvärda kursen av de alla.Jag har ibland träffat ryttare som gått en helgkurs i att skola sin hand. Jag brukar skratta lite i smyg då. Det är inte möjligt att skola en hand på en helg. Händerna är det sista en människa kan korrigera eftersom handen är människans balansorgan. Läs det här blogginlägget så förstår du varför. Länk.
Efter handkursen så börjar vi rida, på riktigt.Mina lever som nu kursat i 15 månader för äntligen börja göra allt sånt som vilken 10 åring som helst som rider på ridskola för göra. Men ni kanske förstår att det blir en viss 😉 kvalitetskillnad 😉
Om DU vill hänga på ett glatt och odömande gäng så är du varmt välkommen att anmäla dig till grundkursen. Den startar den 1 varje månad. Du anmäler dig genom att skicka ett mail till blog@lindah.se. Ange namn och adress samt vilken kurs du önskar anmäla dig till. Din häst måste vara frisk och lugnt kunna skritta rakt fram.
Alla ridkurser pågår under tre månader. Du får via mail en lektion i veckan. Lektionen består av förklarande texter, förtydligande bilder och filmer. Du får tillgång till vår slutna Facebookgrupp där du fritt kan diskutera med övriga deltagare.