När man tränar hästar måste man göra det på ett sätt som får dem att känna sig stolta och duktiga. Att samla en häst är svårare än man kan tro. Och framförallt så tar det oerhört längre tid än man tror. Visste ni att det tar ca 4 års stärkande arbete innan bakbenen är starka nog att tåla att bära vikt?
Vi pratar så mycket om att vi måste muskla vår häst men faktum är att muskler är lätta att bygga men att vänja senor, leder och ligament vid en ny sorts belastning…DÄR ligger svårigheten. Egentligen vill man inte bygga muskler, för vem vill rida på en klumpig Bodybuilder? Jag vill iallafall personligen rida på en smidig dansös. En som har muskler som den kan länga och korta efter behov. Man vill skapa muskler som är flexibla, som samarbetar ända från bakhov ut till nosspetsen. Ett under av koordination.
Man kan bara lära en häst en enda koordination i taget. I ärlighetens namn så kan äve vi människor bara lära oss en enda koordination i taget. Försöker man lära sig/hästen många saker samtidigt så blir det mest kattskit av det hela.
I träning av häst måste alltid vänlighet vara det primära. Hästar har otroliga minnen. Jag hör ofta folk säga att i början av passet så gick han emot men sen gav han upp och arbeta bra. Hör ni själv hur sjukt det låter? Han gav upp….. Tänk vad hästen minns av ett sånt pass?
Jag vill inte att hästen ska ge upp. Jag vill ha ett sammarbete. Självklart måste man ibland plocka ner kaxiga hästar på jorden. Men man kan inte kombinera ett pass eftersom de bara kan lära sig en sak i taget. en dag kanske man lär dem att det inte är ok att sticka i väg, eller att bocka eller vad det nu är för problem man har. Men man måste också rannsaka sig själv VARFÖR man fick det här problemet. Vad kan man göra för att problemet inte ska komma tillbaka?
Oftast så är det så att man har tappat den fina kommunikationen för att man inte tränar på det. Man är för fokuserad på att träna kondition, bygga muskler, träna skolor, byten etc. Hästen visar små tendenser till att gå emot och man tar i lite mer. Efter ett tag av sådant så får man stora problem. Då måste man prata med stora bokstäver. Det skadar relationen.
Bättre att mota Olle i grind. Det man gör från marken behöver inte vara så komplicerat. Det räcker att man tar sig tiden och gör något som inte innebär det minsta lilla obehag för hästen.. Bygger upp sin relation igen.
Nu på vintern med dåliga underlag är det perfekt att kunna göra saker från marken.
Här ser vi en elev som tränar på att hästen ska kunna stanna med bakbenen under sig. Massa gos och mys ingår. Hon tar på hästen, visar vad hon vill. En trevligt framåttänkande hand och en sådan har man ju alltid glädje av, främst i ridningen.
Här kan ni se att i början när man ber hästen trampa in under sig mer så kommer han att ställa sig lite triangulerat. Det innebär att bakbenen kommit in under hästen men att den ännu inte flyttat fram frambenen. Så den är både undertrampad och på bogarna här :-). Man kan aldrig få bägge. Då blir det fel. Men om man först lär hästen att den KAN ha bakbenen under sig så är det sedan enkelt att få den att flytta fram frambenen.
Så, träning av häst innebär för mig att visa hästen olika alternativ som finns. Lite som Tai Chi :-). Hästar vet nämligen inte så mycket om sin kropp av naturen. Det är därför folk tycker att de bråkar och går emot. De gör de sällan, sällan, de vet bara inte hur de ska göra med sin kropp. Sååå, börja visa din häst istället för att träna den så att den måste ge upp varje pass.