Jag fortsätter på gårdagens tema, Myten om hästens bogar. Där nämnde jag att rörlig är viktigt.

Rörlig kallas på fackspråk för att hästen jobbar genom hela sin kropp. Motsatsen till att jobba genom hela sin kropp kallas för bengångare. När en häst går som en bengångare så jobbar den INTE genom hela sin kropp. Det vill säga att benen rör sig men inte hästens kropp. Då blir hästen stum och belastningen på dens leder blir stor.




I gårdagens inlägg lärde vi oss att det tar flera år att ”få upp hästen från bogarna”.

Under tiden man roar sig med det så siktar man på att flytta bak vikten till hästens bakben. Hästen kan alltså bära mer vikt på bakbenen fast att det det inte syns utåt för det otränade ögat.

Hur ser man då om hästen flyttat bak vikt till bakbenen? Bra fråga. Det ser man bland annat på att frambenen slutar vara ”bengångarframben” och istället börja sträckas ut ända uppe från bogbladet. Man hör även att frambenen börjar smyga och man kan få intrycket av att de knappt nuddar marken. Här ser ni när jag guidar en ryttare både till att utföra detta samt att känna när det blir rätt respektive fel. Att lära ryttare känna är den viktigaste delen för mig som instruktör. Om jag inte i detalj lär ryttaren känna när det är rätt så kan hon ju bara rida bra när jag är där och bekräftar Jag vill ju att ryttaren ska lära sig rida bra alltid.

Här ser vi en bogfri Islandshäst som rider rakriktningsprovet. Superfina framben.

Nu kanske ni börjar förstå att hästen inte behöver vara högre framtill för att vara bogfri? Bägge dessa hästar är fortfarande rutschkanor men de är ändå bogfria. Det är ju lite intressant faktiskt. Man behöver alltså inte gå i en hög form för att vara bogfri. Men var ÄR egentligen bogfri? Vi tar en titt på bilden på frambenet som jag la ut  går.

 

Kan ni se att frambenet står rakt upp, alldeles lodrät? Det är så man vill ha det. Men faktum är att hästar sällan står på sina framben sådär. De står istället så här på dem. Kan ni se att frambenen är långt in under hästen, att de inte står lodrät alls? Man kan säga att hästens bogar befinner sig framför frambenen, att det inte finns något som bär upp hästens bogar. Det är det här som är att gå på bogarna.

Jag har ritat lite streckben här. Det föreställer framben. Kan ni se hur bogbladet ändras beroende på om hästens framben är rakt ner, bakom hästen eller framför hästen?

 

 

Kan ni förstå att en häst med bogbladet/frambenet som på den sista streckbilden får en flashigare gång?

Då borde man ju enkelt kunna följa en hästs utveckling endast genom att se hur den på sin fritid står på sina framben. Kan ni se hur bogbladet har förändrat sin vinkel på bilderna nedan? Den utvecklas alltså positivt. Bogbladet blir mer och mer liggande på varje bild.12042623_10207921910670127_8265780210156183211_n




När man kollar hur en häst utvecklas så gör man det alltid genom att kolla dens hållning när den är utan människopåverkan. Hållningen är ju en permanent inrättning. Den kan bara ändra sig puttelite i taget. Ändrar man för mycket, tex genom våldsam ridning så kan det förvisso se snyggt ut när man rider men hästen kommer att falla tillbaka i dålig hållning när man slutar rida den. Tänk er istället om man kan ändra en hästs hållning med en millimeter per vecka. Det ger 52 millimeters ändring på ett år, dvs ca 5 cm per år. På 4 år så har man ändrat dens hållning med 20 cm. Det är ganska mycket det.

För att förklara denna hållningsändring så bjuder jag på fler streckhästar 🙂 De föreställer en häst i rörelse.

Först ser vi en häst som framben under/bakom sig, dvs en som går på bogarna. En häst som går så känns bland annat igen på att den knackar skor och den kommer oftast att behöva benskydd eftersom den slår på sig.

Namnlös2

Här ser vi en häst som har i princip lika mycket framben framför sig som bakom sig. Avståndet till bakbenen är stort så den kommer inte att knacka skor.

Namnlös4

Här ser vi en häst som har mer framben framför sig än under sig. Den här hästen kommer att gå lätt på sina framben. Den kommer inte att knacka skor.Namnlös3 Andra tecken på att en häst går på bogarna är att dens framskor kommer att slitas mer på framsidan än baktill. Så ett annat tecken på positiv utveckling är att den sliter mer jämnt på sina framskor.

Så det man vill för att ”få upp en häst från bogarna” är att liksom dra den bakåt så att frambenen blir fria eftersom hästen bär mer vikt på bakbenen. Kan ni tänka er att om man hade dragit hästen i svansen så hade den kommit upp från sina bogar

Det är ett viktigt moment i träningen av häst. Att göra den längre. Dvs få den att slappna av i och därmed sträcka ut sin överlinje. Vi vill ha lååånga hästar. Inte korta och spända.

För detta ändamål rider man lång och låg. Då läger man förvisso hästen framåt och över sina bogar men då sker magi hästens rumpa och rygg. Den ”tvingas” då nämligen att aktivera muskler som drar hela hästen bakåt för att rädda den från att ramla framlänges. Det är en helt automatisk, biomekaniskt reaktion som sker av sig själv, ryttaren behöver alltså inte göra ett dugg förutom att rida framåt. Det krävs ju dock att ryttaren sitter mitt över sin häst och att hon kommit bort från sina bakåttänkande händer.

Dock sker inte denna magi om hästen inte är lösgjord och rörlig i sitt bäcken. Magin sker inte heller om hästen hänger i ryttarens hand eller om den tvingas neråt och hålls fast. Om hästen rids korrekt Lång och låg så kommer dens nos att tänka framåt, den kommer INTE att gå bakom lod. Den kan förvisso stundtals hamna bakom lod men den kommer själv att räta ut nosen och vilja sträcka sin nos framåt. Hästens form kommer INTE att vara statiskt utan formen är rörlig, dvs att hästen sträcker sig lite längre framåt nedåt ibland och ibland söker den sig lite mindre framåt nedåt, sökningen är rörlig. Ser ut ungefär så här


Det här är samma häst som ovan, filmen tagen för ca 6 månader sedan. Kan ni se skillnaden? Hästen är spänstlös här, den undviker kontakt med ryttarens hand. Här var den ännu inte redo för att ridas lång och låg eftersom ryggmusklerna fortfarande var för tajta. Det är en magisk utveckling som skett med denna häst. Om vi i detta läget försökt tvinga hästen att gå lång och låg så hade absolut inget alls gott kommit ur det. Magin hade uteblivit. Man måste alltså under lång tid förbereda hästen för att orka gå lång och låg.

Jag skriver dessa inlägg för att sprida lite klokskap i hästvärlden. Jag ser så oerhört orättvis behandling av hästar. Det gör mig ledsen. Hästar är världens mest samarbetsvilliga djur, de gör vad ryttaren begär om de kan. De förtjänar oftast inte den behandling de utsätts för, de förtjänar inte att kallas dumma och lata. Oftast så är det ryttaren som hindrar hästen från att arbeta korrekt…..

Ni behöver inte fråga om ni får dela inläggen. Det är alltid okey att dela inläggen på den här offentliga bloggen.




av Lindah

3 svar på ”Rörlig häst”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *