Det pratas inte så mycket om hästens sittben men hästars sittben är väldigt intressanta. Vanligtvis så nämns de inte när man räknar skelletdelar men ibland så finns de med och benämns då med ordet bärbensknöl. Det är den bakersta delen som liksom sticker ut baktill under svansen. Om hästen vore en människa och satt som en människa så hade det känts likadant för dom som för oss att sitta på en hård träbänk.
Här ser vi ett människobäcken. Sittbenen är de där två utstickande delarna med ett stort hål i som ni ser längst ner.
De flesta vet att hästen ska vinkla in sitt bäcken, trampa under sig. Vad många inte vet är att hästen härmar människans hållning så det innebär att om vi vill att hästen ska vinkla in sitt bäcken under sig så måste vi människor göra det först så att hästen kan härma oss.
Det går alltså sällan bra att sitta och svanka när man rider eftersom hästens också kommer att svanka då.
Att svanka är motsatsen till att vinkla in sitt bäcken under sig.
När hästen slutar svanka så betyder det att den har vinklat in sitt bäcken under sig. Denna vinkling kan man enkelt se utifrån. När hästen vinklar sitt bäcken så ändrar nämligen sittbenen höjd vilket ju enkelt kan ses utifrån
Sittbenshöjden hela tiden. Det är hälsosamt att det ändras. Det betyder att hästen är lösgjord och rörlig. Man vill aldrig att sittbenen är konstant parkerade på en viss höjd för det betyder att hästen är orörlig och låst. Man vill alltid att hästen ska vara rörlig.
Man vill ju såklart att hästen hela tiden utvecklas, blir starkare och mer bärig och mer rörlig. Dock är sanningen att på många, många hästar så går utvecklingen åt det motsatta hållet. Det vill säga att den hästen blir mer och mer obärig och orörlig. Man ska dock vara medveten om att det tar ca 4 år av bra ridning innan hästen är en färdig stark och smidig ridhäst. Det är så lång tid det tar att stärka upp hästen så att tex dens bakben blir starka nog att orka bära vikt utan att gå sönder.
Kan ni förstå hur väldigt väldigt bra den här filmen är? Den är bra eftersom hästen är oerhört rörlig i sitt bäcken, att ryggen swungar. Rörlig är första steget till att få en mer permanent bra linje. Travar hästen med alldeles stilla rygg och rumpa så kommer den att ha väldigt svårt att utvecklas positivt. Jag brukar säga att man ska slita jämnt på hästar för då håller de längre Att ha en rörlig rygg och bakdel innebär att man inte sliter på hästen i ett statiskt läge, Rörliga hästar är helt enkelt hållbara hästar.
Jag är ju lite allkonstnär vilket innebär att jag tränar 3 gångare och hästar med många gångarter. Här ser vi en ung Islandshäst som stundtals får ett väldigt trevligt bäcken med nedåttänkande rörliga sittben. Det här är fruktansvärt bra. Många Islandshästar får spatt eftersom man tvingar dem att bära för mycket vikt på bakbenen för snabbt. Här ser vi att belastningen skiftar och att hela hästens kropp är levande och rörlig.
Även här ser vi en rörlig fin häst med trevligt bäcken som är i positiv utveckling.
Rörlig och flexibel är nyckelordet vad gäller att träna hästar.
Vill du lära dig se mer om hur det ser ut när hästen jobbar korrekt så tipsar jag om ”Lär dig se” kursen som startar första fredagen varje månad.
[…] ← Föregående […]
[…] Myten om hästens bogar […]
[…] Myten om hästens bogar […]