När det gäller ridning så pratas det mycket om sittben. Men vet ni om att hästar också har sittben?  Sittbenen på en häst och sittbenen på en människa sammarbetar. Om ryttaren svankar pekar hennes sittben bakåt och när hästens svankar pekar hans sittben bakåt.

Man måste tänka sig människan ståendes på fyra ben precis som en häst för att förstå detta. Jag hittade en talande bild på Hipsson där man kan se detta på ett förståbart sätt.

Att en häst ska bära sig på bakbenen vet alla, men riktigt hur det där fungerar är lite luddigt. Enkelt förklarat ska hästens bäcken vinklas nedåt , tänk er ”sätta svansen mellan benen”. Då kommer överdelen av bäckenet att peka mer uppåt och underdelen av bäckenet att peka mer nedåt. Volia hästen slutar svanka.

Man kan banka, driva gasa, böja, bända, tvinga hästen till att göra detta. Eller så kan t ryttaren vinkla om sitt eget bäcken så som hon vill att hästen ska göra. Men det är ju valfritt hur man gör. Jag personligen föredrar det sistnämnda, det känns humanast eftersom hästen gärna härmar ryttarens kroppshållning.

 

När jag tittar på ekipage så ser jag bara skelettet. Skalet runt om och alla kroppsdelar som fladdrar (ben, armar, halsar, huvud) blundar jag för. Jag kollar på skelettets hållning, på dess balans.

Det tar många års träning innan man kan påverka alla kroppsdelar som sitter lösa, armar ben, hals och huvud. Därför är det inte lönt att lägga för stor vikt vid dem innan man har sittbenen på häst och ryttare på plats.

Fick en bild av en elev som gjorde mig så glad igår. Den visar tydligt hur sittbenen är på väg att hamna rätt.

Bild ett visar hästen på första lektionen. Ni kan se att hans bäcken sett från sidan är långt och hur sittbenen pekar uppåt. Som en följd av detta så hänger han på sin bog (det ser man på att frambenen är satta långt in under honom). Hästen var en s.k. bråkig häst.

 

Denna bild är tagen ett halvår senare. Kolla hur hans sittben pekar neråt och att bäckenet ser kortare ut från sidan. Man kan också se att som en följd av detta så hänger han inte lika mycket på sina bogar, dvs hans framben är inte så långt in under honom. Nu har hästen blivit en s.k snäll häst 😉

 

Det finns så otroligt många som visar upp bilder på hästar före och efter. Dock får man bara den ärliga bilden om hästens förändring när den står lös i hagen. Man vill inte att den ändrar sin kroppshållning bara när vi rider på den utan vi vill ha en permanent förändring på hästens kroppshållning. Då kan den använda sig av denna hållning 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan, 365 dagar om året….. Gissa om man blir en stark och hållbar häst då?

Detta är bara en av många lyckade framgångssagor från alla mina duktiga, ambitiösa elever. Jag blir stolt och glad ända in i märgen när jag ser sånt här.

Många bråkiga hästar blir helt enkelt snälla hästar. Det kan vara hästar som är 15 år gamla och som bråkat ett helt liv. På bara 6 månaders Logisk träning så blir de helt plötsligt snälla hästar….

Om en häst är snäll eller dum beror till stor del på dens hållning. En ”dum” häst hänger över sina bogar, en snäll häst hänger inte på sina bogar.

Jag är så glad och stolt över alla elever, tack för att ni finns.

 

av Lindah

5 svar på ”Har du en bråkig häst?”
  1. Exakt hur hade du tänkt att jag skulle kunna göra det? Om du tar ett skelett av en häst så ser alla likadana ut i sin hållning eftersom det är musklerna som håller skelettet på plats. Skelettet kan inte omforma sig själv, det är onöjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *