Det är väldigt poppis att linda benen när man rider har jag märkt. Man lindar en vanlig fleecelinda eller eventuellt en elastisk linda på benet. Anledningarna är många, vissa vill ha stödet lindan ger, vissa vill hålla benet varmt.
Men vet ni vad? Det skadar mer än det hjälper att linda ben när man rider. Enda gången det är befogat är tex på trav eller galopphästar som trampar igenom, dvs deras kota slår i marken så hårt att det blir sår på kotans bakersta nedersta del. Då lindar man på ett speciellt vis för att skydda kotan från att skadas när den tar i marken.
Det var väl minst 20 år sedan som man kom fram till att hur hårt man än lindar ett ben så blir det inte någon som helst stöd åt benet. Däremot ger det skadligt tryck på tex senorna om man lindar hästen när den ska tränas och man stör hästens naturliga rörelsemönster. Det är obekvämt att röra sig med lindor på.
Värme då? Kan lindningen när man rider ge värme åt benet? Knappast. Om man skulle vilja ha värme åt benet så måste man ju ha lindat benet ett par timmar innan och då räcker det ju föga med en fleecelinda utan då måste man ha tjocka goa paddar under.
Man vill ha värme i lederna , men det är egentligen inte värme man vill åt. När en häst har stått stilla så är ledvätskan tunn och då är stötdämpningen dålig och hästen får lätt skador på ledytorna. Men efter ca 20 minuters rörelse så tjocknar ledvätskan och då kan man utan ökad skaderisk träna sin häst med gott samvete. Dock sker detta utan benlindor, det är något som kallas cirkulation och det är ju inte bara i hästens underben detta sker utan i ALLA leder i hästens kropp, från käke, till svans.
Att linda för att skydda mot slag från andra ben då? Jo, men eller hur att 2 mm tyg ger stort skydd som motsvarar den skada man får av lindorna i form av tryck, minskad rörlighet etc.
Sååå, vad jag vill säga är att linda inte hästben när ni ska rida dem. Och linda överhuvudtaget ALDRIG ett hästben utan tjock padd under (undantaget trav och galopphästar i vissa lägen).
Efter att man tränat en häst hårt så bör man kyla dens ben med iskallt vatten i 20 minuter. Då motar man Olle i grind. Detta är det viktigaste man kan göra för en högpresterande häst, kyla dens ben.
Efter att benet torkat så kan man om man vill linda den. Då tar man tjocka gosiga paddar, det bästa är faktiskt skumgummimadrass om är ett par cm tjock (dock inte vackert).Då kan man linda realtivt hårt och vad man får är en viss akupresseffekt på benet som de flesta hästben mår väldigt bra av. Man kan också använda såna där tjocka ulliga paddar.
Men, man ska såklart aldrig linda ett hästben varje dag. Då blir ju lindan vardag för hästbenet och man skapar ett beroende som gör att den slutar att läka benet själv om den inte har lindor (enkel förklaring, inte helt korrekt men undermeningen är så). Så man lindar efter ett hårt jobb med tjocka akupressurpaddar, efter att man kylt benet i 20 minuter och efter att man låtit benet torka.
När man letar efter benskydd för hästben så välj de som ger så lite tryck som möjligt. De där med små tunna elastiska band fram över sträcksenorna (framsidan av hästens skenben) är inte bra. Ju bredare och tjockare knäppe det är ju bättre är det. Ju lösare man kan spänna skydden utan att de glider ju bättre är det. Oftast är de där billiga i neopren väldigt bra. och om man är rädd för att hästen ska slå sig på benen så är det SKYDD man ska ha, inte lindor.
Så , slutmening med detta inlägg;
Linda ALDRIG hästens ben utan padd under
Linda aldrig ett hästben i tron att det hjälper hästen.
Linda aldrig ett hästben varje dag.
Jag håller med dig i sak, men!
Jag har haft hästar med rejäla överben pga trauman, där kan du inte sätta på benskydd såvida du inte specialbeställer ett sådant och måttar precis efter hur hästen ser ut. Min ena blev sparkad rätt rejält på insidan av benet, riktigt fult sår, och överbenet blev sedan som en knytnäve. Skydd var med andra ord inte ett alternativ.
Att gå utan något på benen var inte heller ett alternativ, han slog nämligen i det titt som tätt och överbenet fick aldrig lugna ner sig.
Lösningen var att han fick gå lindad, dygnet runt i nästan ett års tid. Han slog i överbenet i boxen oxå nämligen, jag försökte först ha honom olindad där…
Efter ett år hade överbenet läkt så pass att det var så litet att han numera kan gå utan lindor. Utan dessa lindor hade vi nog fått avliva honom, för han slog i överbenet så gott som varje dag. Och lindorna skyddade mot det tillräckligt mkt.
Skydd är jätte bra, men man får inte glömma att titta ner på just den hästen man har och utvärdera utifrån det. Även om överbenet är bättre så kommer han aldrig att kunna ha skydd, för då kommer det bli punkttryck.
Saknar källa på att lindor inte ger något stöd?
http://www.eurodressage.com/equestrian/2015/02/24/boots-or-bandages-what-best
http://www.agria.se/hast/artikel/skydda-hastens-ben
För den som vill läsa. Få som använder elastiska benlindor idag. Och vem lindar utan padd..? Padd, och lindat på rätt sätt ger absolut ett bra stöd, och minskar dessutom hästens svullna ben. Känns inte som att fakta stämmer i det du skriver.
Var kommer uppgiften att ledvätskan skulle ”tjockna” när hästen rör sig ifrån?
Kul att se någon annan som vågar ta upp detta! Det jag brukar tillägga är att ett lindat ben bygger inte upp styrkan i senor och ligament ihop med resten av musklerna i området, när sedan ryttaren tar av lindorna för att det är förbjudet på tävling finns en svaghet som ger ökad risk för skador. Det är endast skydd för trauma som kan behövas vid vissa tillfällen och eller på vissa hästar.
Intressant, saknar dock källhänvisning till hela inlägget.
Extra mycket till raderna om att paddar inte behövde i vissa fall på trav och galopphästar?
Lika så akupressur påståendet samt lindat ben med padd och ikke högelastiska bandage kontra rekommenderat skydd och deras tryckpunkter och dokumenterad skada i både aktivitet och vila.
Vill också se källhänvisning till påståendet att madrasser skulle vara lämpliga benpaddar. Tack 🙂
Håller med, känns inte som fakta. Och vadå om det är kallt ute så blir ju hästen fortfarande varm när man rider och värmen ”stängs ju inne” mer med benlindor än om snön kommer emot benen..?
Jag var tvungen att kolla vad du menade. Men nu tror jag att jag förstår. Man vill inte stänga in värme när man tränar. Det är bra om snön kommer emot ben. Då blir det kallt i benenoch kroppen kommer att skicka dit blod dom värmer upp. Dvs du får mer värme av kall snö på benen, speciellt i rörelse.