Här ser vi ett hästskelett och ett människoskelett.

skelett

gå på tygeln, djurjouren, logisk ridning, lindahs blogg, swedish blondi, underhals (8)

 

Man behöver inte kunna alla latinska namn och muskelgrupper för att förstå. Vad vi ser är att om vi bara pratar bålen så har vi bröstkkorgen och inuti den finns en massa känsliga organ. Man kan gissa att revbenen finns där för att skydda dessa känsliga organ. Vi har också bäckenet som är en stabil sak. men mellan bäcken och bröstkorg har vi liksom tomt, alldeles tomt. Men där bor ju också massa känsliga organ. Hm… hur tänkte vår skapare där? Helt oskyddade liksom.

Länden eller svanken är liksom bara en lång grej utan skyddande eller stabiliserande saker i. Det är lätt att förstå att denna kroppsdel är den som är svårast att stabilisera för den har ju ingen skeletthjälp utan bara muskler att förlita sig på. Det kan vara en av orsakerna till att både människor och hästar får ont där. Att det är väldigt lätt att överanstränga denna del.

Men inbyggda i vårt psyke finns en djupt rotad instinkt att skydda denna del. När vi blir rädda så intar vi fosterställning i olika grader, allt för att skydda den känsliga magen. Benen åker upp och överkroppen åker ner. Denna rörelse är helt instinktiv och opåverkbar.

Men eftersom vi nu ska prata häst och ridning så vänder vi lite på det där. När vi rider vill vi inte att en häst ska svanka eller hur? Vi vill få upp dens rygg så att svanken minimeras och vi vill så klart själv också sluta svanka eftersom det påverkar vår häst och ridning negativt.

Då kom en smart människa på att om man får bäckenet att böja sig inåt (svansen mellan benen) så försvinner svanken. Och hästbenet sitter ju fast i bäckenet så rent logiskt sett så borde ju bäckenet följa med om man får hästen att trampa lååångt in under kroppen med bakbenen. Skitenkelt och logiskt eller hur?

Men stämmer detta verkligen? Kan det vara så enkelt? Eller är det möjligt för en häst att ha benen lååångt in under sig utan att bäckenet följer med?  Tja, om ni kollar bilden här under så ja, det är fullt möjligt… Här ser vi ett bakben lååångt in under hästen men den svankar som bara den och svansen pekar avslöjande uppåt vilket ju betyder att bäckenet inte alls har böjt in sig.

undertramp, lindahs blogg, djurjouren, logisk ridning, bäcken. höjd rygg, sänkt rygg (15)

Javisst ja, det var ju det där om att ALLA leder i bakbenet skulle böja sig. Kan den fuska om man får benet att verkligen böja sig? Bilden nedan säger ett entydligt ja.

gå på tygeln, djurjouren, logisk ridning, lindahs blogg, swedish blondi, underhals (11)

 

Men va faaan… Hur får man då hästen att inte fuska? Testa på dig själv, ställ dig på alla fyra och gör olika saker med ditt ben. Då inser du att ingenting du gör med benet får dig att sluta svanka om du inte vill det. Och hästen själv har ju ingen aning om att vi vill att den ska höja ryggen. Vi kan ju inte direkt säga åt den med ord att göra det. Sa jag att ridning är svårt?

Varför är det svårt? De flesta sätt som lärs ut idag handlar om hur hästen ska göra med sina bakben. Men vi vet ju nu att det spelar ingen som helst roll vad hästen gör med sina bakben, den kan svanka ändå.

Det beror på (mycket förenklad beskrivning) att det vi kan påverka i hästen rörelser på ett enkelt vis är de ytliga musklerna. De som är till för rörelse. Dessa muskler är en kvicktänkta smart rackare som enkelt gör vad vi säger åt dem om det gäller att röra sig. Dessa muskler är däremot skitdåliga på att hålla fast saker, då får de mjölksyra. Det är inte deras jobb att hålla fast saker. De har mycket lite att göra med hållningen.

Det är den djupa muskulaturen som står för vår hållning. De djupa musklerna är i jämförelse med de ytliga musklerna ena trögtänkta rackare. De kan hålla fast saker i det evinnerliga utan att få mjölksyra och de rubbar sig inte på kommando, utan enkelt beskrivning så styrs de av hjärnan. Dessa styr allt alla organ, tarmar etc. Det är rena instinkter som står utanför vår kontroll.

Det är även de som snabbt som ögat reagerar om det är fara å färde. För hästen som är ett flyktdjur så innebär det att vid rädsla så åker huvudet UPP, svansen upp (den svankar), tarmen töms och sen drar man som en avlöning tills man är trygg nog att våga stanna och vända sig mot faran. Om den inte kan fly så kommer den att börja slåss men det är sista utvägen. En rädd häst vill fly, den är ett flyktdjur, den vill inte slåss men om alla andra möjligheter är uttömda så kan den slåss.

En människa som är rädd och inte kan fly kommer att dra ihop sig framtill för att instinktivt skydda sin oskyddade mage.

Detta är instinkter. Detta blir ett långt inlägg, hoppas ni orkar läsa, svårt att fatta mig kort här.

Detta innebär vid hästträning att om man vill förändra en hästs hållning, dvs samla den eller lära den något så får man aldrig låta den komma in i räddläget. För då arbetar du mot instinkterna och det är ett omöjligt projekt. Det är då man måste ta till våld i olika former. Man måste få den så avslappnad att den bara är och mår bra. Då är den mottaglig för information. Samma sak för en människa. Det är endast i lugn och ro vi kan ta in och faktiskt lära oss saker.

De djupa musklerna styrs enbart av hjärnan, de är inte viljestyrda. Så det är hjärnan du måste prata med, både vad gäller häst och människa. Men hjärnan får alltså inte ha flyläget inkopplat utan den måste vara totalt avslappnad.

Vi kommer då till något som kallas för det limbiska systemet. Här är en länk till den bästa förklaringen jag hittade.

När man arbetar med en häst så måste den vara totalt avslappnad och lugn för att man ska komma åt detta system. Det en häst lär sig i detta läge glömmer den aldrig, det blir en instinkt som den tar till vid behov. Bäst effekt får man när hästen har nacken i samma höjd som manken eller till och med ännu lägre. Då har man totalt fritt tillträde till detta system. Men det hjälper såklart inte att med våld ta ner hästens nacke, den måste slappna av och komma dit på egen hand. När man arbetar med hästen på detta vis så ägnar man en hel lektion åt en enda sak i total lugn och ro. Nästa gång tar man en annan sak. Hästen kommer att lagra dessa lektioner som instinkter som den helt automatiskt tar till vid behov utan ett uns påminnelse från oss. Oerhört praktiskt.

Det som är roligt med att träna hästar så här är att de älskar det. Och vi ryttare älskar det också (för jag tränar ryttare på samma sätt och har själv tränat så i åratal), man blir euroforisk och känner sig hög efter en lektion, som att gå på moln. Jag kan ju inte veta vad hästen känner men jag ser på den att den mår så bra. Man kan till och med se den i hagen gå och öva på detta själv 🙂 jättegulligt och det är EXAKT det vi vill åt.

Mesta delen av tiden tränas inte hästen, så det är svårt att med en enda liten lektion om dagen motverka 23 timmars frihet i en hage. Men om man kan få hästen instinktivt att träna själv så blir ridning och hästträning otroligt lätt.

Och det är ju samma sak för oss ryttare. Vi kan inte bara träna på vår hållning när vi sitter på en häst, det måste tränas hela tiden på ett totalt avslappnat vis som gör oss euroforiska, som gör det till en instinkt.

Jag skrev detta inlägg efter en diskussion om hur man tränar bort svanken på en ryttare…. Men det blev lite annat av det som ni ser…För det är så otroligt mycket mer komplext än att göra lite situps eller lite stretching. Man måste liksom få kroppen själv att tycka att det är en bra ide att göra detta.. Assvårt.

Men vad jag kan rekommendera som gör mig Euroforisk är Yoga, inte de moderna stressiga Yogasorterna utan den ursprungliga Klassiska lugna yogan.

En enkel övning du kan göra hemma är att i en kvart om dagen eller så lägga dig på golvet med armarna utåt från kroppen och benen uppe på en stol så att du befinner dig i en sittande ställning fast du ligger ner. Då hamnar din svank ner i golvet. Kroppen är dock så korkad att den VILL inte slappna av, den vill vara som den brukar, som dens instinkt säger åt den så den kommer att påstå att det kliar på näsan, i öronen och den kommer att skrika att den STÅR INTE UT, den måste röra sig. Skit i den, ignorera den totalt. Se dig själv utanför din kropp och tänka att jaja, lilla kropp, du står säkert ut med att det kliar och sen ligger du bara kvar. Det är svårt för stundtals så skriker kroppen att du ska röra på dig. Skit i den. Så här är det att jobba mot sina instinkter. Efter några veckor med denna dagliga övning så kommer kroppen att ge upp och det blir en ny instinkt, en ny hållning.

Det är så det är för en häst också, det är SVÅRT att gå emot instinkterna. Jag skulle egentligen skriva mer om svanken men då blir detta inlägg för mastigt så jag slutar här.
Men jag antar att diskussionerna som vanligt fortsätter i Facebokgruppen.


av Lindah

3 svar på ”Att påverka hästens hållning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *