Jag har lovat mig själv att försöka bli en flitigare skribent, hoppas att jag håller det löftet. Hösten är årstiden där man får betala för sommarens synder brukar jag säga.

Har du inte motionerat ordentligt och skött hovarna så står du nu med en fet tjocknackad häst med spruckna hovar.

Om du däremot HAR motionerat men gjort det på fel sätt så kan du nu stå med en sned, stel och kanske till och med halt häst.

Det är svårt med hästar. Hur vet man vad som är rätt träning och vad som är fel träning? Vad är träna för mkt och träna för lite? Frågorna är många och svaren är ännu fler, men alla svar är olika eftersom hästfolk generellt sett har väldigt olika åsikter.

Man har gjort lite studier på hur mkt en frilevande häst rör sig en normal dag, 1,2 mil per dag om inget särskilt händer. Så det kan man väl använda som ett slags underhållsminimumgräns. 12 km bör alltså hästen röra sig i sin vardag och utöver det så kräver den även en del träning.

Vargör det? Jo för att det vi gör i vardagen inte bygger upp oss, utan tvärtom, det sliter på oss. Gäller både folk och fä. I vardagen tänker vi inte så mycket, vi bara gör. Vi lever i vår högerhovade värld, sliter av gräset från samma håll, vandrar hängandes över samma bog, vilar på samma bakben etc. Ju mindre man tränar en häst ju snedare blir den oftast, eller rättare sagt, den blir mer och mer normal för det är normalt för en häst att vara sned.

Men det gäller ju givetvis att träna hästen rätt. Att trava runt på en volt hängandes i innertygeln eller att åka runt i skritt på lång tygel hängandes i kanten på en lutande grusväg gör ingen led glad så att säga.

Vad är bra träning? Varierad träning skulle jag nog vilja säga. Klättra, rida på olika underlag, såsom asfalt, djup sand, högt gräs, plaska i vatten, klättra upp, klättra ner, göra liksidighetsövningar från marken etc. Det är bra träning.

Om man ska rida på hästen kräver det att ryttaren gör sina liksidighetsövningar, att hon kommit ifrån att använda tyglarna som en slags ratt/broms och skänkeln som en slags gaspedal utan att hon faktiskt rider på ett sätt som stämmer med hästens biomekaniska principer.

Det är alls inte lätt det här med hästar men det är bra givande att iallafall försöka:-) Varje dag är en lärdom om du tillåter det att vara det . //Lindah

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *