Hösten är här på allvar. Löven faller vackert på marken och geggan börjar ta sin plats. Hösten har både för och nackdelar för oss hästfolk. En klar nackdel är ekollonen som börjar falla till marken nu, håll era hästar borta från dessa så mycket det bara är möjligt.
Geggan kan förvisso kännas lite onödig men det finns klara fördelar med denna. Höstens fukt är den som räddar sommarhovarna. Tillåter hoven att laga sina sprickor, att bli mer flexibel och därmed stötdämpande.
Leran gör också grusvägarna en aning mer elastiska, så att man med gott samvete kan använda dem till annat än tråkskritt.
Jag tror dessutom att hästarna är rätt nöjda med att ha blivit av med alla surrande insikter, okey, några hänger kvar men de flesta har givit upp för säsongen. Allt detta är trevliga saker.
Hösten är också den årstiden som med lätthet kan användas för att banta ner sommarfläskiga hästar. Var inte för snabba med att börja stödfodra dem när de går i gräshagar. Gräset innehåller ofta mer näring än man tror. Jag har en vän i Skåne som fodrar sina hästar endast 1-2 månader per år!!! Resten av tiden äter de vad hagen erbjuder och de är i trevligt hull, ibland på gränsen till överviktiga till och med.
Det där med hullet är svårt. Det är extremt lätt att bli hemmablind, att kalla sin häst för grov när den i själva verket är fet. En bra tumregel, utöver alla dem som florerar överallt är att om man ser hästen framifrån så ska liksom inte magen sticka ut utanför bogen.
Om man ser hästen bakifrån så ska rumpan INTE vara hjärtformad.
Det finns en myt att skåran i mitten av ryggen beror på att hästen är välmusklad. Det är ljug.
Men det är som sagt var svårt. De flesta hästar som ägs av hobbyryttare som inte direkt gör något ansträngande med sina hästar är feta så man har liksom inget att jämföra med.
Det finns ingen referens.
Men utgå från att din häst är fet och använd hösten till att börja göra något åt det och vintern till att fullfölja uppdraget. Bild på överviktig hängmagad häst bifogas