Lucka 20 kommer ifrån Lindah i Växjö.
Jag tänkte prata lite om ryttarens värsta fiende innertygeln. Innertygelns funktion är att sänka hästens ytter rygghalva i en sväng, dvs rotera hela hästens bål inåt.
Detta sker helt automatiskt vare sig vi vill det eller inte så fort vi kortar upp innertygeln. Särskilt tydligt blir detta i galopp på volt, speciellt i ena varvet. Ryttaren kommer då att uppleva att hon inte har något att sitta på på utsidan. Sett bakifrån så kommer bakvalvet att befinna sig förskjutet utanför ryggens mittpunkt.
Om man använder innertygeln mer konstruktivt och för den ut från hästen i ett så kallat ledande tygeltag så ger det en annan signal till hästen, nämligen flytta din bakdel åt motsatt håll. Det innebär att om du tar ett ledande tygeltag i höger tygel så ber du hästen att flytta bakdelen åt vänster, dvs motsatsen till att böja sig.
Om du drar i innertygeln för att stanna så kommer hästen att slå sig fri, eftersom innertygelnsbromsning skapar ett obehag för den.
En annan bra sak att veta är att hästens huvud är där bogen inte är. Det innebär alltså om man pratar innertygel att om du kortar innertygeln så ber du hästens bog att flytta sig åt motsatt håll vilket gör det väldigt vanskligt att använda innertygeln att styra med. Huvudet har ju som bekant inga ben och kan inte gå någonstans. Bogen däremot har ben och om du drar i höger tygel så ber du bogen (och därmed hela hästen) att svänga åt vänster.
Om man ska sammanfatta det här så är innertygeln väldigt dålig att använda till att böja hästen, bromsa hästen och att svänga hästen. Därför använder den kloka ryttaren inte innertygeln alls när hon rider.
Detta är ju dock svårt för om en ryttare beslutar sig för att bli en bra ryttare och slutar använda sin innertygel så kommer hon alltför ofta att inse att då går hästen inte att rida, ingenting fungerar. Det beror ju på att om en häst är van att ”fulridas” så förstår den inget annat än fulridning.
Man måste därför inte bara träna sig själv att använda andra hjälper utan man måste skola hästen till att förstå dessa hjälper. Man kan sällan bara sluta göra något, man måste göra annat.
Här bjuder jag på en övning i hur man skolar hästen att förstå ytterhjälper vilket är det den smarta ryttaren använder istället för innertygeln. Lycka till och rapportera gärna hur det gick 🙂 //Lindah