Lucka 17 av Anna-Stina i Jönköping.
Vi vet nu efter att ha följt denna kalender att hästen är sned, att vi sitter snett, dvs vi vet att det är bägges ”fel”. Så vad kan man då göra åt det rent konkret?
Det är i hästens bakben allt det roliga bor. Ett bakben brukar ta längre kliv än det andra vilket kan jämföras lite som att paddla en kanot.
Där sitter den som står för styrningen alltid längst bak i båten. Om man paddlar väldigt mycket på höger sida så kommer kanoten att svänga åt vänster. Översatt till hästen så innebär det att om höger bakben tar längre steg än vänster bakben så kommer hästen att svänga åt vänster.
Detta märker vi t.ex som att volten blir stor i ena varvet och liten i andra, eller att hästen biter sig fast i en tygel (i detta fallet)vänster tygel. Vad gör man åt det då?
För att kunna göra något åt detta så måste man först identifiera hästens olika bakbensrörelser. För detta behöver du i början en medhjälpare som berättar för dig varje gång hästen lyfter ett specifikt ben.
Du använder alltså din hörsel för att få bekräftelse på att känslan är rätt. Ju fler sinnen vi använder oss av under inlärning ju bättre fastnar det vi lär oss. När du tydligt känner vilket bakben som är det busiga bakbenet så kan du börja rida bakbenet, dvs skola detta till att ta ett annorlunda steg.
Detta är en väldigt inkännande övning där även kompisen får fundera på vad det innebär…. lyftet börjar ju i hästens ben innan hoven lämnar marken. Och insikten att den känslan och tajmingen ju är en stor del i vad ridning innebär.”