När hästen gör sig sned eller låg eller hög fram, bak eller på sidorna så känner vi det på olika vis. Ett sätt att känna det tipsar Leena Sunesson, instruktör verksam i Umeå om.
Det handlar om det du står på, stigbyglarna. När man står på marken så står man med hela foten platt mot marken, man är i balans liksom. Det känns tryggt. När man sätter sig på en hästrygg så har man bara en liiiiten platta att ha foten på. Hästen är inte stilla som marken utan påminner snarare om en mindre jordbävning i vissa gångarter. Resultatet blir obalans.
När detta tillstånd uppstår så träder kroppens livräddningssystem in och försöker rädda oss från jordbävningen. Det gör den ofta genom att ge oss spänningar. Dessa spänningar kan leda till att vi tappar stigbyglarna, ena eller bägge, det kan lite jämföras med att marken försvinner under oss, vi har då inget stabilt alls att stå på.
Det kan också leda till att vi belastar stigbygeln snett, mer på insidan eller utsidan men även att vi belastar bara bakre delen av stigbygelplattan vilket hästen tolkar som att du trampar på gasen, eller bara främre för den delen vilket får både dig och hästen att tappa balansen.
Dagens tips är därför att du ska bli medveten om vilka bus dina fötter hittar på, få dem lika stabila som om du stod på marken, få fotsulan i princip parallell mot marken. Till att börja med, kan du känna att du belastar höger eller vänster mer? Eller är det lika? Kan du känna alla de fyra rödmarkerade punkterna under båda fötterna varenda sekund ett helt pass?
Efter du testat – om du är en som känner mer än om bara höger eller vänster en den svåra stigbygeln så får ni gärna dela fler upplevelser i kommentarsfältet på originalinlägget som ni hittar här.