Många år tog det men till sist hände det. Jag är färdig med mina ridkurser. Den sista kursen är färdig och resultatet är att ryttarna nu kan rida som Ulla Håkansson :-). Vad jag menar med det är att ryttarna nu har sådan kroppskontroll men framför allt sådan koll på sina egna känslor att de nu utan problem kan rida och träna sina hästar utomhus. Man är inte längre i behov av en tråkig ridbana för att kunna träna sina hästar. De kan dessutom analysera sina hästars problem utifrån saker man dels känner när man rider, men också sådant som man ser på hästen i hagen, i boxen, på dens hovar, på dens ben. Allting hos hästens säger oss något men det är vi som måste lära oss VAD det säger. Det är en svår konst som få behärskar.

Jag märker på diskussionerna jag har med ryttarna att nu är målet nått. De är färdiga ryttare som behärskar det mesta. Ridmässigt så har vi gått igenom alla vanliga rörelser, fram och bakdelsvändningar (som enligt mig är det viktigaste när man utbildar en häst, skolorna öppna och sluta, skänkelvikningar, hur man rakriktar på rakt spår och hur man rider hästen böjd på böjt spår men också rak på böjt spår och böjd på rakt spår. De behärskar longering, tömkörning och arbete vid hand. De är oberoende av sina tyglar och självförtroendet är högt. De har grundläggande kunskap i träningsfysiologi. En ryttare måste vara extremt ödmjuk men ändå utstråla en extrem självsäkerhet och lugn. Man måste dessutom vara öppen för dialogen som hästen konstant har med oss. Sa jag att ridning är svårt ;-)?

Ridkurserna hann bli ett antal, 8 stycken närmare bestämt.Ordningen på dem är

Grundkursen
Travkursen
Bogkursen
Rakriktningskursen
Bakbenskursen
Samordna hjälper
Skola dina hand
Optimera hästens träning

Handkurserna är även de 8 stycken men endast 6 är obligatoriska

  1. Grundläggande i hur man skolande leder en häst
  2. Inlärning ledande tygeltag vid hand
  3. Böjning och acceptans
  4. Skolhalt
  5. Skolande longering
  6. Grundläggande tömkörning

Överkurserna i arbete från marken är frivilliga

7.Spansk skritt
8. Tömkörning fokus övergångar
9.Tramp vid hand
10. Finlir på böjning, skolorna etc
11. Miljöträning

Tänkte bjuda på en lektion från den sista kursen, eftersom det är sån kunskap som jag upplever saknas i dagens lärande.

—————————————————————————————————

Face The Fear

Jag hoppas att ni har börjat hitta snitsen i uteritternas magi. Det är få som klarar av att träna hästen utomhus, så få att de som lyckas med det omnämns som legendariska. En riktig förebild på detta område är Ulla Håkansson, en riktig kruttant. Googla gärna lite om henne ni som missat henne. Hon är känd förutom för sina stora framgångar på dressyrbanorna även för att hon sköter i princip all träning ute i skog och mark, oavsett väder och årstid. Gissa om hennes hästar är lyckliga :-)? 79 år gammal och tanten rider fortfarande ut, Imponerande.

Varför är det då så svårt? För att det finns så galet mycket distraktioner utomhus och hästar är inte sena att utnyttja det. Om ryttaren har ett enda uns rädsla eller förvirring i kroppen (dvs är men helt vanlig människa) så kommer den smarta hästen att lyckas förvirra dig att göra det hästen föreslår istället för det du föreslår. Varför? Jo det som vi föreslår är alltid jobbigt och energikrävande och hästen som art är byggd för att spara på kalorierna och energin för att ha att använda sig av när det behövs, som t.ex att det kommer en varg. Det är ju då så att nu så blir vår tamhäst sällan utsatta för faror så den behöver egentligen aldrig fly från en varg. Varför gör den det då kan man undra? För att evolution tar tid..  Hästens kropp är fortfarande gjord för att snabbt kunna fly. Om hästen inte får fly i sin vardag så är det som om du hindrade honom från att äta, bajsa eller sova. Dvs du tar bort något som är ett behov. Dock är det ju som så att det är otrevligt att låta hästen fly när vi vitter på så det är mycket smartare att låta hästen fly där du kan ha en mer passiv roll. Vi simulerar helt enkelt en ”vargattack”. Flykten är beroende av ett organ vid namn Mjälten. Mjälten är den som hjälper hästen att fly.

Mjälten är belägen mot bukhålans vänstra vägg. Den hålls på plats av ett upphängningsligament. I detta ligament finns de blodkärl, artärer och vener, som för blod till och från mjälten. Mjälten fungerar som ett filter för blodets röda blodkroppar och rensar bort förbrukade blodkroppar. Här finns också en reservoar för stora mängder röda blodkroppar som släpps ut i blodomloppet vid ansträngning eller stress.”  Björn Sandgren: Hästens Anatomi, Svensk Travsport.

”Mjälten fungerar även som en blodreservoar. Hos hästar kan i vila upp till 60 procent av blodcellerna, främst röda blodkroppar, lagras i mjälten. Vid adrenalinutsöndring, som exempelvis vid hårt arbete eller rädsla, kontraheras mjälten och tömmer stora mängder blodkroppar till cirkulationen. Hästen kan därmed markant öka syresättningen av kroppen.” Wikipedia

”Mjältens roll är att bilda och fördela röda blodkroppar. Vid vila finns cirka 65 procent av hästens blodkroppar i mjälten. Då cirkulerar endast cirka 35 procent av de röda blodkropparna i blodet, men vid flykt eller stress är den siffran runt 65 procent. Syreupptagningen ökar 35 gånger på 60 sekunder, vilket delvis är en förklaring till hästens fantastiska syreupptagningsförmåga. ” Anki Yngve, Hippson

Sådärja, nu vet ni allt ni behöver kunna om Mjälten 🙂 . Hästen lagrar alltså en massa röda blodkroppar där för att snabbt kunna fly från tex en varg. De röda blodkropparna syresätter blodet vilket är viktigt om inte hästens ska få mjölksyra och därmed vara tvungen att stanna och bli uppäten av vargarna. Så, nu förstår ni säkert att när ni försöker få hästen att göra jobbiga saker fast att det inte finns en vargflock bakom er så är ni i hästens ögon ganska korkade och då är det logiskt att de försöker få er på bättre tankar :-).För tänk om ni tömmer Mjälten helt i onödan så att inga blodkroppar finns kvar när vargen kommer. Det vore dumt. Nu är det ju dock så att hästar kan ingenting om Mjältar utan de handlar helt instinktivt. Så det är deras instinkt ni ”bråkar” med. 

Mjälten gör alltså så att hästen kan springa snabbt. Om hästen aldrig får springa snabbt så töms aldrig mjälten på röda blodkroppar.Hästen kommer att bli ”skvättig” och ”rädd” och ”otrygg” och ”störig”. Den kan även får olika problem med sin kropp, oftast muskelrelaterade sådana,stelhet i musklerna, ovlija vid träning och i värsta fall korsförlamning, överträning , etc. Goggla gärna på dessa ord om ni är intresserade av att lära er mer.

Lösningen är ju så klart att låta hästen fly under ordnade former. Hur ofta är olika från häst till häst, man får testa sig fram och se när hästen upplevs lugnare när den rids, eller mer harmonisk. Jag kommer att lägga in lite inspirationsfilmer så får ni helt enkelt testa vad som fungerar för er. Här har vi använt typ Pilatesbollar

Hemligheten är att börja lugnt. Det ska alltid sluta med att hästen vågar gå fram och lukta på föremålet. Varför? Det har man stor nytta av vid ridning. Det absolut värsta jag vet är när hästen ”blir rädd” för något och kastar sig åt sidan eller tvärvänder. Det är grymt störigt och något som alla ridhästar måste tränas till att sluta med eftersom det finns stor risk för att ryttaren ramlar av annars.Jag brukar tala om att hästen måste programmeras om från det normala:

Oj, det där kan vara farligt, bäst att jag flyr en bit innan jag vänder mig om när jag är på tryggt avstånd och kollar om det verkligen är farligt”. För så gör hästar, de flyr först och sen när de kommit en bit så stannar de och kollar om det verkligen är farligt. Vi vill plocka bort det där ”fly i förebyggande syfte” och plocka dit det där om att först kolla om det är farligt och därefter ta ett beslut om man ska fly eller inte. Vi måste dock vara medvetna om att det är onaturligt för en häst att göra så. Det är naturligt för den att fly först och fråga sen.

Vi vill att den ska ”Face the Fear”, dvs stå öga mot öga med rädslan. När ni lär den att fly så måste det således vänjas in gradvis så att alla sessioner kan avslutas med att hästen står och käkar något bredvid faran. Jag tycker att det är smart att använda en presening för detta ändamål. Lägg ut en pressening i paddocken, lägg massa gott på den och låt hästen få all tid i världen att komma dit och käka gott. Här är det viktigt att du är lugn och inte rädd, andas, stå med ett ben vilande, axlar hänger, käka ljudligt på en morot eller liknande när du står på presseningen så att hästen så att hästen fattar att du är så trygg där att du kan äta. Han kommer att vilja göra likadant. Låt honom. När du har gjort det här ett par gånger så har platsen blivit det bästa stället på jorden. Han kommer alltid att vilja gå dit och kolla om det ligger mat där. Nu kan du börja använda detta världens bästa ställe för att bekanta hästen med farligare saker. Du placerar helt enkelt farligheter på presseningen och hästen kommer att acceptera dessa. du kan sätat ett hinderstöd på presseningen och där hänga tex ballonger i snöre eller annat fladdrande. 

När du har skapat denna trygga oas , dvs en världens bästa pressening så är det enkelt att börja lära även den mest räddhågsna häst att fly med hjälp av bollar enligt ovan t.ex. Uppmuntra hästen att verkligen, verkligen totalt flippa ut i rusningar, bockningar etc.Jag har märkt att många inte gillar när hästen gör det ens i frihet men låt hästen göra så, uppmuntra det med tanken på att han behöver tömma sin mjälte och det är trevligare att han gör det när du är i tryggt förvar på marken. Behovet försvinner inte för att du ignorerar det.

När du är ute i naturen med honom så var en förebild. Bråka inte med hästen om att gå förbi farliga föremål. Hoppa av och ta en omväg runt det med dig mellan förmål och häst. Då visar du din häst att du lyssnar på honom, dvs du är en klok ledare och att du är beredd att skydda honom från det. För varje gång du gör detta så stiger du i hästens aktning, ni bygger upp ett partnerskap. Jag länkar till några filmer om detta.


Den här filmen är när vår Påni var nyinriden och ung. Ni kan höra min lugna röst och ryttarens hysteriska. Ni kan ju gissa vilkens reaktion som är bäst. Ett tips är att aldrig utsätta dig för saker du inte kan vara lugn i. Ta det i din takt och bygg upp er tillsammans.


Här är vi två personer vilket är det bästa. En smart sak är att du själv visar hästen att du överlever att gå dit. Men det krävs att man har tålamod. Jag kan säga att det har hjälp. Hästen vår är numera helt orädd för typ allt. 


Det här är ett bra sätt, låt hästen vara med i paddocken medan du bygger på något läskigt. Då vänjs den in gradvis och blir modigare.

Oavsett vad du väljer så ta dig tiden . Det är lite som Heinz ketchup i glasflaska. Det tar tid att få ut (nå resultat) men resultatet blir i gengälld bestående och du får en helt trygg häst som du kan rida ut i skogen när du är 79 bast 🙂 Hur ofta måste din häst fly? Och när du har dina flypass, hur många rusningar eller bockattacker behövs innan hästen är helt klar och liksom nöjd? Lär känna din hästs behov. Vänj dig dessutom vid att hästen rör på sig, den menar inget illa, den har bara en överfull mjälte. Kan du stå bredvid en exploderande häst och vara helt lugn? Här är ju en varning bra att utföra. Om hästen är lös i paddocken och du är där så får den under inga som helst omständigheter gå över dig. Det är dödsstraff på det. Den får inte ens komma så nära att det finns minsta lilla risk att den kan sparka dig. Beväpna dig med en bra lång pisk och var inte rädd för att hota med den eller att använda den. Hästen får inte bli så blockerad att den springer ner dig. Väck den då med pisken. Det är en utmärkt träning inför framtida uteritter, att behålla hjärnan påkopplad när det är faror så att hästen inte flyr blint.

Åter till träningsfysiologi

Om vi återgår till eran jogging och pulstagning så hoppas jag att ni börjat hitta pulsen, annars fråga mig gärna om råd. Ni har testat att rida i backar och i tyngre underlag. Hur påverkas pulsen av det? Finns det någonting som är jobbigare än annat , där hästens puls faktiskt kommer upp?Grejen med puls är att det är sjukt svårt att komma upp i puls i trav. Andningen hos hästen är olika i olika gångarter. I galopp tar den ett andetag per galoppsprång. I trav andas hästen däremot 2-3 gånger per steg, vilket innebär en ytligare andning än i galopp. Det här innebär att i galopp där man följer hästens naturliga rytm så andas hästen ett andetag per galoppsprång. Om du däremot försöker påverka hästens galopp , bromsa den så att dens språngkurva förändras så bryter du det naturliga sättet att andas och blir mindre effektivt.

Det här flyendet som jag har beskrivit ovan kan ni praktisera i galopp med fördel, efter att er häst blivit trygg nog så att ni vågar göra det. Då pratar vi om någonting som kallas för intervaller. Det göres i galopp, helst i tungt underlag som tex sand och gärna i svagt upp eller nedförslut. Uppförslut är oftast lättast för då får man en naturlig broms på hästen. Då rider man beroende på vad man har att tillgå men tex 500 meter galopp, eller 200 meter om det är det du har, vilar en minut och sen upprepar du det tilsl du ridit dina intervaller. Du märker hur mycket hästen orkar men 4-8 stycken är normalt. I samma sekund som du ridit den sista intervallen så startar du klockan så att du kan ta pulsen exakt efter 12 minuter. Denna puls är viktig för att kolla om du ska rida snabbare eller långsammare nästa gång. Pulsen är facit kan man säga. Intervallträning kommer att ge bättre effekt av din träning samtidigt som det gör hästen ”snäll” d.v.s tömmer dens mjälte. Det här kan du göra max var 3 dje dag.Aldrig oftare eftersom hästen behöver återhämta sig. Ge mig gärna pulsrapport om du vill ha hjälp att lägga upp ett träningsschema för din häst. I galoppintervaller så gör du smart i att praktisera tygelbrygga där du verkligen fokuserar på att trycka din häst framåt nedåt vilket kommer att göra så att han trycker emot bakåt vilket gör honom lugnare och tröttare 🙂

———————————————————————————————————–

Sådär ja. Jag är som sagt var nöjd, mina ridkurser är färdiga.Äntligen. Många år tog det men till slut så :-). Bra ridning är en konstart som tar tid att lära sig. Jag upplever att tid är en bristvara i dagens samhälle. Man vill inte riktigt ta sig tiden. Man vill helst lära sig överkursen direkt, men grunden anses för jobbigt och tråkig. Man har inte tid. Men mitt råd är att ta dig tiden, det är verkligen värt det. Det är aldrig för sent att börja ta sig tiden. Om du känner att du har tid att lära dig rida på riktigt så ta dig tiden, det är förvisso frustrerande, du kommer att få träningsvärken från hell men när du väl är ute på andra sidan så är det värt det. Jag lovar.

Vi har kursstart första fredagen varje månad, du anmäler dig på blog@lindah.se.

Grundkurs ridning kostar 2000 kr och just nu får du en Arbete vid hand kurs på köpet, värt 800 kr.

Ridkurserna består av 14 lektioner och du får en varje vecka, dvs kursen är ca 3 månader lång. Handkurserna innehåller 4 lektioner, en i veckan och de sträcker sig över en månad. De måste gås i den ordningen som står angiven då de är uppbyggda så att de bygger på varandra.

Detta gäller även er som går eller har gått kurserna men som vill fortsätta. Det går jättebra att fortsätta med kurserna även om det var ett eller flera år sedan du gick dem sist.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *