Det roligaste som finns är när elever kommer på saker på egen hand. Ofta är det så att de inte vet vad de kommit på men där kan jag vara behjälplig med tolkning. Man bara märker att något känns annorlunda. Fick den här rapporten från bogkursen idag.

” Spännande kurs det här! Jag tycker själva styrande går hyfsat bra. Utmaningen blir sitta mitt på hästen en hel volt. Jag har dock en fråga; Om jag skrittar utan att hela tiden styra börjar han snurra runt på små volter i mitten och jag lyckas inte styra han längs spåret ”

Vad trevligt med reflektioner. Vet du vad du har lyckats uppnå enligt din beskrivning? att ha hästen på yttertygeln, dvs din häst är böjd :-). Detta brukar sällan ske redan i bogkursen så grattis, du har tränat bra :-).

Det är så här att yttertygeln är den som bestämmer var hästen ska gå. Problemet är att när man manuellt försöker bestämma att hästen ska vara i yttertygeln så brukar innerbog skjuta ut vilket innebär att man får ta hästen i innertygeln för att få in innerbog, dvs det blir två helt meningslösa och faktiskt förstörande tygeltag. Det är typ så man lär sig göra redan på ridskolan.

Det är meningen att hästen ska söka yttertygeln själv och när den gör det så blir det typ att den bara snurrar runt på små volter om man inte erbjuder den ett stöd i yttertygeln. 

När en häst är ärligt böjd så kommer dens utsida att bli längre, dens ytteröra är en aning längre fram än inner. Hästen släpper innertygeln och hästen kommer att böja sig bakom sadeln. Då får man känslan av att hänga på utsidan men det gör  man bara för att man ännu inte lärt sig hur man ska sitta i en böjning. Detta hänga på utsidan är inte samma som när hästen häller ut en på utsidan, så som alla oskolade ryttare sitter eftersom man svängeroch böjer hästen med innertygelns hjälp och då förstärker hästens bröstkorgsrotation vilket ”häller ut” ryttaren på utsidan, det som känns som att midjan viker sig .

En böjd häst blir alltså lång på utsidan, går mer till yttertygeln. Dens ytterbakben och höft hamnar längre bak än inner sidas höft och bakben. Känslan uppe på ryggen blir att ytter ryggfile känns som en smal grillkorv och inner ryggfile känns mer som en falukorv. Då måste ryttaren flytta sitt ytter sittben längre bak, närmare ryggraden så att man kan sitta på den smala lilla grillkorven. Hästen erbjuder en tjock bastant falukorv som möter upp innersittben väl, men man kan underlätta att få bak ytter sittben genom att flytta fram innersittben. Det är ju alltid så att om ett sittben ska bak så måste det andra fram.

Så, grattis, du har en böjd häst. Använd yttertygeln att erbjuda hästen stöd i och bestäm var hästen ska gå. Använd inner sittben för att vid behov korrigera innerbog. Bra jobbat!!!

En sak som jag vill tillägga är att de flesta hästar och människor är mer eller mindre sneda vilket innebär att de kanske i ena varvet går på små volter och i andra varvet trycker ryttarens fötter i staketet. Det är inte bra. Då är inte hästens lösgjord och rakriktad utan bara låst i en böjning. Böjning kallas det bara när hästen gör likadant i bägge varven.

Länkar till lite gamla blogginlägg om böjning

Myten om böjning

Hur tar du dig runt en volt?

Rida en volt korrekt

Skänkel på volt

Varför tjatar jag om volter i bloggen?

Man kan även söka på ”böjning” i bloggen

Ställning i nacken

Tydlig hjälpgivning

Ridövning

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *