Mitt mål är att skapa Sveriges bästa instruktörer. Nu börjar fler och fler andra utbildningar förstå och lägga fokus på vikten av rak ryttare vilket är superbra. Men när man sen är rak, vad ska man göra då? Fortsätta rida som vanligt enligt konceptet dra framtill och sparka baktill och ha gärna dubbla nosgrimmor och sporrskydd och sadelklister
Vilka instruktörer kan förvalta de här raka(re) ryttarna?
Det är en brist på bra instruktörer idag då flesta förstörs på Sverigeshästförstörarutbildning som vi ju ser prov på i vilken ridskola som helst här i landet.
Det behövs helt enkelt fantastiska instruktörer. Att vara instruktör innebär inte nödvändigtvis att man kan rida bra. Det innebär mer att man förstår hästens biomekanik och ryttarens biomekanik och förstår hur man ska sammanfoga dessa. Man måste dessutom ta hänsyn till den enskilda individens psyke, fyrbent såsom tvåbent, och så var det sadlarna, och hovarna, och foderstaten och så var det där om träningsfysiologi..Pust. Man ska dessutom kunna kasta upp en och annan kuse i en transport ibland , vilket egentligen innebär att man måste lära en häst att bli ledd, dvs lära människan att leda en häst.
Ja ni fattar, det är ett väldigt komplext yrke som tar tid att lära sig, lång tid.
Min instruktörsutbildning är lång och den tar typ aldrig slut då det fina med hästar är att det finns alltid mer att lära sig.
I Grundutbildningen för instruktörerna så får de lära sig att se detaljerna, alla de där små detaljerna som är så sjukt svåra att se.Det är inte lätt att börja se, det är helt galet ansträngande och tar lång tid. De får lära sig grundläggande ryttarträning.
I nästa stadie av utbildningen, del 2, som man får gå tidigast ett år efter att man är klar med sin grundutbildning, så får man lära sig att se helheten, man får lära sig lite grunder i hästhälsa, foder, skoning(eller icke skoning), sadelrelaterade problem, man får fördjupade lärdomar om hur man tränar olika typer av ryttare och olika typer av hästar. Man får lära sig att lägga upp träningsschema och hur man botar diverse problem som ryttare kan ha med sin häst, tex hur man får hästen att sluta bocka och sticka utan att dra så hårt i den att man måste ha en nosgrimma för att hindra den från att gapa av smärta. Det är ju faktiskt inte munnen som gör fel i såna lägen så det känns lite opraktiskt att dra där tänker jag 😉 .
Nu har vi äntligen 3 instruktörer klara med utbildningens andra del och det är Victoria Lindgren, Kimberly Andersson och Susanna Davidsson. Det är så himla roligt att efter så många år äntligen få se resultat av långvarigt engagemang från så många håll. Det ska bli otroligt roligt att få följa deras arbete . Mitt mål är att göra mig själv overksam som instruktör för ekipage och istället utbilda en massa instruktörer av världsklass.
Ni hittar alla våra duktiga instruktörer här.
Jag kommer att köra igång nästa grund instruktörskurs i höst, vill du hänga på så maila mig för mer info. Du måste ha gått kurserna Hand 1, Mental Coaching och Ridkurserna Grund, Trav och Bog för att börja kursen.