Från början hade vi det här, det var i Mars 2017. Vi ser hos hästen att bäckenet är sänkt på höger sida och att hans svans inte hänger rakt ner utan pekar åt höger. Vi ser hos ryttaren olika höjd på skänklarna/fötterna, en vikt midja och en utskjuten vänster axel. Sadeln är förskjuten åt vänster. Ekipaget vinglar osammanhängade. Det här är inte hälsosamt för någon av dem, man brukar som ryttare få extremt ont i ryggen av att sitta på en sån här extremsned häst. Han var galet svår att svänga och att bromsa.


I slutet på första lektionen så såg det ut så här. Bäckenet fortfarande extremsnett men svansen har börjat slappna av och hänga rakt ner. De kan gå rakt fram och hästens bakben har en viss form av medvetenhet om sin existens. Ryttaren får en massa hemläxor att öva på tills vi ses nästa gång.

Efter 1,5 månader så såg det ut så här. I Maj 2017.  Hästens svans hänger rakt ner när de går rakt fram, när de svänger vänster så återgår den till sin sneda högerposition, bäckenet är förvisso fortfarande lite sänkt på höger sida men ni kan se att det har blivit en rörelse i det så att hästen i en viss stegfas får upp den sänkta sidan. Ryttaren sitter inte längre låst i en sned position utan hon rör sig tillsammans med sin häst på ett liksidigt sätt. Det är det här som jag kallar för att man är lösgjord. Det är ju oerhört smart om bägge parterna i ett ekipage är lösgjorda, det vore ju konstigt att kräva att hästen ska vara rörlig och lösgjord om inte ryttaren är det.

Den helgen jobbade vi mycket med att rakrikta ryttaren på olika vis, tex så här.

Juli 2017, Nu har det gått 4 månader och då tränade vi bland annat så här.

September 2017. Här har det gått 6 månader, jag tog ingen bra bakifrån film då, glömde av mig men ni ser i början av filmen när han går nedför backen att svansen är rak och bäckenet helt ok. Han kan trava och svänga :-). Jag tycker det här ser väldigt trevligt ut. Kolla hur rörlig ryttaren är när hon går med honom ner för backen. Det är väldigt svårt för en häst att gå rakt ner för en backe om ryttaren är sned och låst och styv. Där är det väldigt viktigt att vara lösgjord själv.

Dock är det så att när han står stilla så är han fortfarande sned i bäckenet men numera inte i svansen.

Har den här ryttaren tränat hjärnet tror ni? JAAA, en fantastisk insats måste jag nog säga att det är.

Hur tränar man en sån här häst? Är det ryttaren som gjort honom så här sned från början? Nej, det skulle jag vilja säga är omöjligt. När hästar är så här extremsneda så är det oftast inte ryttarens ”fel” utan det kan komma av att hästen har varit med om en skada, kanske gått omkull i hagen när den var liten. Är det möjligt att få den helt rak? Njae, kanske inte helt men det är fullt möjligt att få den att arbeta rakt om man lägger ner hela sin själ i det. Man bör aldrig sitta och skritta på lång tygel på en sån här häst. Iallafall inte när det är som mest akut. Det är bättre att leda den om man vill göra långturer i skritt. Däremot så bör man dagligen rida korta gymnastikpass i skritt, tänk er Tai Chi eller yoga eller Pilates typ av pass (fritt översatt till hästträning ;-)), kanske 15-20 minuter eller så. Övriga gångarter bör man rida rakt fram ute tills hästen är bättre, endast göra små korta övergångar på ridbana i de andra gångarterna, absolut inte göra det på en volt. Jag brukar säga att det tar minst 2-3 år att etablera rakheten.

Men, det största jobbet här är egentligen inte hästens. Det är ryttaren. När hästen var som snedast så fick ryttaren en smärtsam hälsporre som hon drogs med i månader, den försvann helt efter några månader med rakriktande träning. Det är viktigt som ryttare att jobba med sig själv. Det är sjukt lätt när man har en sned häst att överföra den snedheten till sina andra hästar. Så det är av största vikt att man rakriktar sig och tar hästen med på köpet i det arbetet. Att man blir rak tillsammans.

Det är detta som jag skrev om i ett tidigare blogginlägg, Är ridning teknik eller känsla? att ridningen består av 4 punkter känsla, rumsmedvetenhet, närvaro och teknik.

Vad tror ni detta sneda bäcken hamnar i för punkt? Teknik, dvs punkt 4 i första hand, ni vet det där om att sitta mitt över hästen. Men hon har ju behövt använda punkt 1 också, Känsla, punkt 1. Det är där tränaren kommer in i bilden, tränarens jobb är att hjälpa eleven identifiera VAD hon känner. För i det här fallet var det ju så extremt snett att man inte bara kan trycka in hästen i en rak mall utan man fick ta lite här och lite där för annars hade ju hästen upplevt extremt obehag. Lite som att med våld bända en banan rak utan att den blir mosig och brun när man öppnar den.

  1. Känsla, förmågan att i ett virrvarr av rörelser från hästen lyckas hitta och identifiera exakt vad det är hon känner och korrigera det utan att hästen upplever obehag.
  2. Rumsmedvetenhetförmågan att veta var man befinner sig i förhållande till omvärlden, det som gör att man rider exakta ridvägar.
  3. Närvaroförmågan att hålla sitt sinne neutralt även i pressade situationer, dvs att leva här och nu, inte vara rädd, arg, exalterad, nervös eftersom det smittar hästen.
  4. Teknikförmågan att få kroppen att lyda, att styra sina kroppsändar, ben och armar, utan att resten av kroppen gör oönskade saker som t.ex att sitta snett över hästen.

Så nu vet ni lite mer om den svåra konsten att träna en häst. Är din häst också sned? Ja, men absolut inte så mycket säger du kanske. Men, du kanske har några av ryttarens kännetecken från översta filmen om än i mildare grad? Kolla på en film där du rider, eller bilder. Är dina fötter på samma höjd? Ligger bakvalvet mitt över hästens rygg även i svängar och i bägge galopperna? Viker du din midja? Är ni lika rörliga som det här epikaget blir i senare filmer?

Om du svarar jag på några av frågorna så är det inget fel på dig. Du är en helt normal ryttare. Jag har hittills aldrig träffat en enda rak ryttare (eller häst). Har du lite problem i din ridning? Då kan du lösa många av problemen om du arbetar med dig själv, din egen snedhet.

Dock är det bra att veta lite mer innan du springer iväg till kiropraktorn och ”bankar” dig rak. Jag vet att det är mångas första reaktion när de kommer på att de är sneda. Nu jäklar ska jag fixa det här på en gång. Problemet är att det sällan hjälper mer än för stunden.

Snett bäcken eller olika långa ben?

Nu har jag varit hos Kiropraktorn så nu är jag rak

 

Läs gärna mer om våra ridkurser som samtliga jobbar på att rakrikta ryttaren.

Vill du hellre träna live så kan du kontakta någon av de Logiska Instruktörerna.

av Lindah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *