Jag får många frågor om vad det är man lär sig i mina kurser så jag ska ta och vara mer specifik. Först ut är första ridkursen, Grundkurs Ridning. Den korta varianten är att du lär dig kontrollera din kropp.Den långa historien är att du lär dig göra det du vill att din häst vill göra.
Men vad är det då vill vill att vår häst ska göra? Vad är målet?
Lektion 1: Vi vill ju att den ska vara lugn eftersom en icke lugn häst inte kan lära sig något. Det är ju som så att en stirrig, het och nervös häst är typ obildbar, du kan läsa om det här. Så, i första lektionen lär vi oss hur man gör för att få hästen i det bildbara tillståndet, dvs hur man får den lugn.
Lektion 2: Det pratas mycket om att hästen ska lära sig balansera sig själv, bli självbärig. Läs mer om det här. En häst har väldigt svårt att balansera sig själv när en människa sitter på den och stör dens balans. Så vi lär oss att balansera på en hästrygg. Kan låta enkelt men det går åt galet mycket muskler, magmuskler, det som många benämner som bålstyrka.
Lektion 3: Lösgjord ska en häst vara har jag hört. Det är för mig det absolut viktigaste som finns när man tränar hästar. En häst måste vara både fysiskt och psykiskt lösgjord. För mig innebär lösgjord att man inte hindrar hästens naturliga rörelser, ni kan läsa om det här. Det finns många teorier om hur man lösgör en häst, olika rörelser som sägs leda till lösgjordhet. Vi lär oss hur man får hästen lösgjord genom vår sits och vi lär oss teoretiskt om vad många begrepp innebär, t.ex att jobba med ryggen, att bära sig, att gå på bogarna etc.
Lektion 4: Vi påbörjar den långa resan mot att lära sig att sitta mitt över hästen i alla läge. Det är INTE lätt. Det handlar om att lära sig behärska hästens bålrotation. Behärskar man inte denna så blir ridning en vinglig sport 😉 . Du kan läsa lite om det här.
Lektion 5: Vi fortsätter att lära oss belasta hästens jämnt. Den jämna ryttarbelastningen är nyckeln till att hålla hästen frisk, dvs ohalt och med en frisk rygg. Hästens snedhet har grunden i dens bäcken och vad värre är, hästen härmar vårt bäcken. Så vi jobbar egentligen med att få vårt eget bäcken rakt. Läs mer om det här. Nu tänker du kanske att om man har ett snett bäcken så kan man ju gå till kiropraktorn och göra det rakt. Men är det verkligen så? Lär mer om det här.
Lektion 6: Rakriktning är så sjukt svårt så vi kör en lektion till på temat. Läs lite mer om rakriktning här. Det är ganska enkelt att sätta sig mitt över hästen, problemet är att sitta kvar mitt på hästen. Muskler krävs, i mängd.
Lektion 7: Vi jobbar med den vikta midjan som jag förmodar inte behöver någon närmre prestation eftersom de flesta ryttare stött på den. Läs mer om den här. Så länge ryttaren viker sig i midjan så är inte hästen (och ryttaren) rak.
Lektion 8: Svanken… Vi är så vana vid att se både svankande hästar och ryttare att vi inte ens tänker på det men om vi tittar på världens bästa ryttare så ser man ingen svank hos dem (eller deras hästar). Det värsta är att hästar härmar vår svank…Så om vi vill att hästen ska sluta svanka så är det smart att föregå med gott exempel. Det roar vi oss med i denna lektion.
Lektion 9: Lodrät sits med fötterna pekandes framåt är bra, det känner de flesta till. I denna lektion jobbar vi med detta, börjar se lite prydliga ut. Den lodräta sitsen utgår i från vår rumpa, vårt bäcken och det är det vi jobbar med här.
Lektion 10. Man pratar väldigt mycket om vad hästen ska göra med sina bakben. Men kanske inte fullt lika mycket om vad ryttaren ska göra med sina egna bakben. Hästen härmar oss, även våra ben så om man vill att hästen ska ha full kontroll över sina bakben så är det logiskt att själv ta kontroll över våra egna bakben, dvs våra skänklar. Denna lektionen går ut på att ta kontroll över sina flaxande ostyriga skänklar.
Lektion 11. Att komma ner i sadeln är viktigt. För om man ska rida med sitsen så är det ju bra om sitsen liksom har kontakt med hästens rygg, gärna på bägge sidorna. Ni kan läsa om det här. Det som hindrar ryttaren från att komma ner i sadeln är spänningar runt bland annat höfterna. Den här lektionen hjälper oss att släppa lite på dessa spänningar.
Lektion 12. Att rida är sjukt svårt. Man måste kunna göra en massa olika saker samtidigt.Simultankapacitet kallas det visst. Det övar vi på i denna lektion. Hjärnkaos utlovas och träningsvärken ska vi inte prata om 😉
Lektion 13. När man rider på en volt så vill man böja hästen. När man böjer en häst så finns det en sak man inte får göra och det är att dra i innertygeln. Här lär vi oss att rida en volt utan att använda innertygeln, bara använda vår sits.
Sådärja, det var lite kort om Grundkursens alla lektioner. Jag bjuder dessutom på några gästbloggsinlägg om vår utbildning.
Lite ord från elever som gått grundkursen kan ni läsa här.
Elever om sin snedhet efter kursen
Grundkursen kan du starta närsomhelst, redan idag om du vill. Den är helt online vilket innebär att du kan göra kursen vilken tid på dygnet som helst, du kan göra den i helt egen takt, vissa gör en lektion i veckan, vissa gör en lektion på 3 veckor. Det är en perfekt kurs för dig som har svårt att lasta din häst, för dig som inte hinner åka och träna. Du får tillgång till diskussionsforum med Lindah och alla elever, ett forum med väldigt trevlig stämning där alla oavsett ålder, gren eller utbildningsnivå samsas och delar framgång som motgång, ca en gång i veckan så hålls ett onlineföredrag där det också finns möjlighet att ställa frågor. För anmälan och mer information om kurserna kan du läsa här.
[…] Denna kurs finns tillgänglig på svenska, norska och engelska. Du kan läsa mer detaljerat om kursen här. […]