Vad som är kul att kolla på om man vill lära sig rida är ryttarnas ben. När man rider har man alltid ett hårt ytterben och ett mjukt innerben. Beroende på vilken rörelse man vill be hästen göra placerar man dessa hårda respektiva mjuka ben med olika vinkling ut från hästens sidor. Det är alltså en EXAKT placering, rotation och hårdhetsgrad på benet som berättar för hästen vad den ska göra. Sittbenen är med i leken också men det kan ni inte se för det är så smått. Man har endast två totalt likadana ben när man tex rider ökad trav rakt fram på medellinjen. Annars håller man benen olika längs hästens sidor. Det är ett tydligt språk som hästen förstår.
Sen tar ni med er denna insikt och studerar vanlig ridning, både på tävling och på ridskolenivå och på ekipage som tränar. Då blir det helt och klart tydligt varför hästar har svårt att ”lyda” oss människor. Vi berättar ju inte vad de ska göra. Vi kan tex ha två mjuka innerben och ändå be hästen göra en sluta, eller en skänkelvikning, eller gå på en volt..Eller så kan vi försöka få till en böjning med hjälp av ett innerben på utsidan och ett ytterben på insidan?!?!?! Det förvirrar hästar. De lyder oss gärna om de förstår oss.
Hej! Kan du inte skriva ett inlägg om hur man skulle kunna göra rididrotten mer jämställd? För visst så tävlar alla oavsett kön på lika vilkor men du kanske har upplevt att under ytan exicterar det någon typ av diskriminering? Eller är allt frid och fröjd inom idrotten ridning gällande jämställdhet mellan könen? Vill gärna höra din åsik. Du skriver vettiga och intressanta inlägg som en att tänka till hur man själv rider! Vore spännande att höra din åsikt!
[…] Tydlig hjälpgivning […]