Denna kurs är kurssteg nummer två i ordningen. Här jobbar vi med grunderna i traven. Målet är att få igång en härligt swungig rygg, göra oss ännu lite mer oberoende av handen för simpla saker som satt stanna, bromsa, styra. Vi vill att hästen ska börja svikta i alla leder i bakbenen så att frambenen avlastas vilket såklart ger hästen hållbarare.
Vi lär oss olika lättridningstekniker, vi lär oss böja hästen utan att likt grottmänniskor slita den i munnen. Men det viktigaste i allt i denna kurs är att vi lär oss rida med hjärnan, att fokusera och att hålla fokus på det vi vill att hästen ska göra. Det är så man skapar hästar och ryttare som kan samverka med osynliga hjälper. Hjälperna är egentligen lika stora men de hjälper som vi ger med hjärnan är inte synliga. Visste ni att hästen i första hand lyssnar på våra tankar? Hjärnan är den absolut viktigaste hjälpgivningen. Det är inget magiskt eller hokuspokusartat utan en konst som alla kan lära sig.
Här ser ni ett ridprov till grundkurs trav. Ett riktigt trevligt ekipage som genomgått grundkurs trav där fokuset är att hästen ska aktivera alla lederna i bakbenen så att framdelen avlastas och ryggen börjar swunga. Hästen ska tänka framåt, framåt och framåt och ta sig igenom hörnor på ett ”fyrkantigt sätt” med bibehållen bakbensaktivitet. Ryttarens fokus ska ha blivit starkt nog för att hästen ska göra det ryttaren tänker utan att den behöver massa onödiga korrigerande hjälper. Nacken är högsta punkten precis som det ska vara.
Kursen pågår i 3 månader. Du får en lektion i veckan via text och film. Vi fokuserar på att ta kontroll över en enda sak varje vecka. Vi letar inte fel, vi lär oss göra rätt. Du får tillgång till diskussioner med övriga deltagare och du kan fråga om råd.
Din häst behöver inte vara utbildad, den ska bara kunna trava rakt fram. Alla raser och inriktningar är välkomna oavsett vilken nivå ni är på.
Ni måste ha genomgått Grundkurs Ridning för att kunna gå detta steg. Du skickar in ett ridprov på grundkursen så ser vi om ni är redo.
För mer info och anmälan mailar du till blog@lindah.se . Mer information om ridkurserna hittar du här.
[…] måste ha genomgått Grundkurs Ridning och Grundkurs Trav , Grundkurs Bog, Grundkurs Rakriktning , Grundkurs Bakben samt blivit godkänd i dessa kurser […]
Idag red jag först ut i skogen och testade lättridningstekniken vilket hästarna verkade tycka var skönt men jag en aning ansträngt, speciellt på den bredare av de två. Sen red jag nedan nämnda häst i paddocken och idag funkade svängarna åt båda hållen! Red i sadel idag kontra barbacka då så det kan ha underlättat. Hursomhelst är det ju helt magiskt när man kan rida volter, svängar och serpentiner bara genom att använda sitt bäcken! Och detta var hästen som för fyra ridpass sedan inte gick att svänga utan att man drog runt honom med hjälp av tyglarna. Jösses undrar var vi är om ett år
Du är ett geni Linda! Hur viktigt jag än vet att det är att hålla fokus på det jag vill har jag ändå saknat något konkret att hänga upp det på. Idag skulle jag rida ut på min ena häst som jag inte känner helt än och inte är riktigt trygg med. Det var blåsigt, regnigt och säkert massa älgar som virrade runt i skogen… MEN jag bestämde mig innan ridturen att oavsett vad som eventuellt hände skulle jag bara hålla fokus på att sitta mitt över honom.
Min fina kloka häst var så avslappnad och nöjd att han frustade och stönade högt flera gånger 🙂 Mest solklart blev det när vi skulle gå förbi ett torp som alltid är läskigt och jag höll mitt fokus på att sitta mitt på honom så mycket att både han och jag glömde helt bort att det ens fanns ett torp…
Det här med sånger funkar inte riktigt för mig så när han skrittade för snabbt använde jag en bild av gamla kloka arbetshästar som går sin runda i skogen för tusende gången och som inte reagerar på något alls eller gör av med energi i onödan. Det funkade toppen! När vi sedan var nästan hemma, vid en backe där vi oftast galopperar och handhästen som gick bakom ville trava förbi justerade jag bilden till att skritta i tjära alternativt pulsa fram genom väldigt djup snö och pållen skrittade lugnt och fokuserat uppför backen. Sucess!
Bra vecka det här!
Jag har nog inte riktigt varit medveten om mina hjärnspöken tillräckligt tidigare, nu har jag verkligen uppmärksammat varenda tanke. Jag VET ju att man inte ska titta på läskiga saker och bekräfta rädslan, men hur är det i praktiken? Jadu, jag tror att jag har haft en viss inbyggd beredskap för sidoskutt och liknande, och jag har nog tänkt alldeles för mycket på vad jag inte får tänka på – alltså typ ”Nu kommer en soptunna där och den är inte läskig” eller ”nu ska jag inte titta på den där älgen”… Fail.
Nånting har i alla fall landat i mig den här veckan, ett lugn och ett större fokus. I början på veckan var det halv storm här. Hårda vindar, regn, mörker – typiskt spökväder alltså. Perfekt utmaning 🙂 Dag ett red vi en skrittur på nya vägar i byn och dagens fokus var på följsamma armar för att öka pendlingen. Och jag höll fokus på det och ögonen framåt hela tiden – lät ingenting distrahera. Vi red förbi löjligt många läskiga saker – pressenningar som slog, högljudda EPA-traktorer som smällde, djur och människor som hoppade fram, hästar i en kolsvart hage som kom emot oss i full galopp, en kundvagn som stod mitt på vägen (?!) m.m. Men ingen reaktion! Han tittade kanske till på nåt, men släppte det direkt. Lugn och avspänd häst som gäspade gott på hemvägen 🙂 Jag tror också att det hjälper honom att jag vågar rida med mer kontakt, och stöttar honom på så vis. (Och pendlingen börjar bli riktigt fin!)
Dag två tänkte jag att det var bra att träna lite lydnad (övergångar skritt/trav/halt) på banan också, nu när vi hade lite gratis utmaning i vädret. Nemas problemas! Jag hade koll på min ridväg och noggranna hjälper. Hästen hade fokus på pilotens hjälper och ingen brådska i traven alls. Ingen av oss märkte ovädret…
Känner också igen mig i ryttaren med ”snäll” hand. Har tränat nu några dagar och håller med er andra om att det är svårt och känns ovant. Men det kändes som att hästen uppskattade det, blev lugn av det. Tycker det mesta vi lär oss är raka motsatsen mot det man tidigare fått lära sig, ibland önskar jag att jag aldrig suttit på en häst tidigare. Men som sagt, omprogrammering som gäller
Känner igen det hon skriver att känslan är att hästarna redan kan allt detta och är lättade över att vi äntligen begriper hur de vill ha det.. Är väl det som är det logiska med logisk ridning – att hästen gör som vi gör, inga ”trick” som måste läras in.
Jag tycker dock det är svårt att inte göra för mycket.. Det känns som att hur lite jag än försöker röra mitt skulderblad så blir rörelsen ändå för stor och syns på att axlarna följer med i rörelsen. Får träna vidare och fokusera på små, små rörelser.
Gick bättre idag, hittade lite mer balans – i alla fall i korta stunder och kunde också svikta lite i skritt. Och kom upp bättre i fältsitsen, tror jag lutar lite mycket framåt så jag ska se till att bli filmad så jag kan se lite. I traven är det svårare med svikten men några gånger till så….Och min söta häst sprang på bra idag, med huvudet långt ner för det mesta. Kändes jättefort men det var det säkert inte 😉 Men ni ska veta att han inte velat gå fram alls tidigare o jag har (mot bättre vetande o påhejad av tränare) drivit o drivit. Det behövs inte längre – behöver jag skriva att det känns super!
[…] måste ha genomgått Grundkurs Ridning och Grundkurs Trav , Grundkurs Bog samt blivit godkänd i dessa kurser för att gå vidare med denna […]
[…] ryttaren har genomgått Grundkurs ridning och Grundkurs Trav samt har genomgått Grundkurs arbete vid hand kan man gå vidare i arbete vid […]